Berta Sándor

Felülvizsgálják az európai távközlési adattárolási irányelvet

Amint arra számítani is lehetett, az európai vezetők azonnal reagáltak a német alkotmánybíróság döntésére. Megvizsgálják, hogy használható volt-e a szervezett bűnözés és a terrorizmus elleni harcban.

Cecilia Malmström, az Európai Unió belügyi biztosa a német WELT Online-nak adott exkluzív interjújában a távközlési adattárolási irányelv mielőbbi felülvizsgálatát ígérte. A politikus szerint miután a tagállamokban megvalósítandó telekommunikációs adattárolások az európai uniós irányelven alapulnak, így a németországi ítélet miatt mindenképpen meg kell vizsgálni, hogy a jelenlegi formájában megfelelő-e a szabályozás.

"Az idei év végéig elemeztetni akarom a távközlési adattárolási irányelvet. Nem csak azt fogjuk megnézni, hogy megfelelő- és hatékony-e, hanem azt is, hogy milyen mértékű költségekkel jár a bevezetése. Ezenkívül tanulmányozni kell azt a kérdést is, hogy a dokumentum összeegyeztethető-e az Európai Unió Lisszaboni Szerződésében található alapvető jogi chartával" - hangsúlyozta Cecilia Malmström.

A politikus rámutatott: még nem lehet egyértelműen meghatározni, hogy az irányelv pozitív változásokat hozott-e a terrorizmus és a szervezett bűnözés elleni harcban. Az irányelvet a helyi gyakorlatba átültető országok vezetői úgy vélik, hasznos volt a rendszer bevezetése, de ez önmagában nem elég az objektív mérlegkészítéshez.
Ráadásul a helyzetet bonyolítja, hogy több országban a távközlési adattárolás még meg sem valósult.

"2001. szeptember 11. után a biztonságot fontosabbnak minősítették az alapvető emberi jogoknál. Olyan döntéseket hoztunk, amiket nem gondoltunk teljesen végig. Jó példák erre az úgynevezett terrorlisták, amiket közvetlenül a merényletek után állítottak össze. Ezekre sok olyan személy is felkerült, akik ártatlanok voltak és akiknek a neveit később csak nehezen lehetett eltávolítani ezekből a dokumentumokból" - szögezte le végül Cecilia Malmstörm.

A német alkotmánybíróság a hét közepén minősítette alkotmányellenesnek a német távközlési adattárolásról szóló törvényt, igaz, magát az adatgyűjtést nem minősítette alkotmánysértőnek. Cecilia Malmström már a megválasztása előtt, a bizottsági meghallgatásán is az EU információtárolási gyakorlatának felülvizsgálatát ígérte és mint a példa mutatja, cseppet sem változtatott az álláspontján.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!