Berta Sándor

Az osztrák egyházak is támadják a távközlési adattárolást

Az Osztrák Evangélikus Egyház alkotmányossági szempontból aggályosnak tartja a nyugati szomszédunknál a közeljövőben bevezetendő távközlési adattárolást.

Az egyház azt akarja elérni, hogy a lelki segélyszolgálatok - a bizalmas információk kezelése miatt - kapjanak kivételes státuszt a telekommunikációs törvényben. Az osztrák belügyminisztérium ezzel szemben kiterjesztené a rendszert, hogy minél több adathoz férhessen hozzá, igaz a hozzáférési jogokat korlátoznák.

Eddig összesen több tucat szervezet, intézmény és személy küldte el a hivatalos állásfoglalását, így a jogászoknak meglehetősen nehéz dolguk lesz, ha minden javaslatot be akarnak építeni a jogszabályba. Az Osztrák Evangélikus Egyház legfelsőbb döntéshozó testülete, az úgynevezett Felső Egyházi Tanács állásfoglalásában számos szempontból bírálta az európai irányelv megvalósítását. Raoul Kneucker, a tanács vezetője az ORF.at-nek elmondta, hogy a bűntetőügyekben és a terrorizmus elleni harcban elfogadhatónak tűnik a távközlési adattárolás, de alkotmányossági aggályokat vet fel. Kivételek meghatározása nélkül ez a tervezet nem fogadható el. Jó példa erre, hogy az egyházak a gyónási titok miatt különleges helyzetben van. Márpedig egy telefonos gyónási vagy lelki segélyszolgálat esetén ez a védettség megszűnne.

Ugyanezzel az indokkal tiltakoznak a törvény módosítása és az új rendszer bevezetése ellen más civilszervezetek is, például az újságírók, akik az informátoraikat féltik, de ide vehetők az ügyvédek, az orvosok, a pszichológusok és a különleges betegek (AIDS-esek stb.) érdekeit védő egyesületek. A Salzburgi AIDS-Segítség nevű szervezet arra hivatkozott, hogy a munkájukat anonim módon végzik, legyen szó egy AIDS-tesztről vagy csak tanácsadásról. Mivel ezek a dolgok kizárólag a hozzájuk forduló emberekre és a szakembereikre tartoznak, így semmiképpen sem tudják elfogadni a tervezetet. Ráadásul az AIDS- és HIV-fertőzötteket a társadalmak megbélyegzik, így kötelesek védeni őket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • teddybear #2
    Az Osztrák Evangélikus Egyház nem a katolikus egyház, ha egyáltalán tudod mi a különbség. Ebben az egyházban nem kényszerítik természet-ellenes életmódra a papokat.
  • irkab1rka #1
    addig marad az egyházi tiltakozás, amig a figyelt oldalak körében a pedofil oldalak is ott vannak, ez tuti :) Nincs még egy szervezet, ami ennyiszer bukott volna meg ebben a témában. Se a pékek, se az asztalosok, de még a vízvezetékszerelők főnökének sem kellett soha bocsánatot kérnie ennyiszer azért, amit a múltban csináltak.