Berta Sándor

Szabványosítják a távközlési ellenőrzést

A legújabb telekommunikációs ellenőrzési és adattárolási szabványok kidolgozását a brit GCHQ titkosszolgálat ellenőrzi, de a háttérben természetesen megtalálhatók az amerikai hivatalok is.

Az Európai Távközlési Szabvány Intézetben (ETSI) nem csak a telefonszabványok technikai részleteivel foglalkoznak, hanem lehallgatási, forgalomellenőrzési módszerekkel is. Az intézményben ezt a területet Lawful Interceptionnak (LI) nevezik. A telefonhálózatok valós idejű ellenőrzési szabványaival kapcsolatos minden módosító javaslat először a Government Communications Headquarters (GCHQ) elé kerül. Az amerikai társszervezetek fedőcégeken keresztül képviseltetik magukat.

A jövőbeni távközlési adattárolási szabványokkal a GCHQ két munkatársa foglalkozik. Az illetékes részleg, a National Technical Assistance Centre (NTAC) 2006 júliusában került át a GCHQ-hoz. Az NTAC feladata többek között az e-mail titkosítási eljárások feltörése. S hogy mi mindent érintenek az új szabványok? Nos, kiterjednek például az elektronikus számlákra és banki folyószámlákra, a le- és feltöltésekre, sőt, még a mobiltelefonok PUK-kódjaira is. A cél az, hogy a hatóságok a következő években minden részletet tudjanak az európai uniós polgárok mozgásáról és telekommunikációs szokásairól, és ezeket megadott feltételek szerint osszák meg egymás között.

Az ETSI SA3 LI nevű munkacsoportjának titkára Ian Cooper, aki egyben az NTAC alkalmazottja. Az SA3 LI feladata többek között a GSM és UMTS-rendszerek ellenőrzésének megoldása. Szintén a csoport tagja Jean Trakinat, aki korábban az Egyesült Államok Légierejének alezredese volt. Trakinat húsz éven át dolgozott az USAF távközlési specialistájaként, a guami Andersen AFB légitámaszponton a 613-as Légi Kommunikációs Század parancsnoka volt és részt vett bizonyos baráti hadseregekkel közös kiképzőprogramokban, például a thaiföldi hadsereggel közösen tartott 1996-os Cobra Gold-gyakorlaton.

A szakértő a csoportban hivatalosan a Tridaeworks nevű céget képviseli és nagy valószínűséggel tagja a TC LI technikai bizottságnak is, amelynek az összetételét viszont titokban tartják. A Trideaworks hivatalos honlapján nincs utalás a cég vezetésére, de még csak impresszum sem található. Csupán annyit lehet kideríteni, hogy a vállalat tanácsadással foglalkozik, elsősorban a szabványok területén.

Egy másik szaktekintély Koen Jaspers, aki a Platform Interceptie, Decryptie und Signaalanalyse (PIDS) nevű holland hivatalt képviseli. Ugyan a PIDS hivatalosan rendőri szerv, a nevéből is láthatóan inkább a katonai titkosszolgálatok feladataival foglalkozik. A TC LI elnöke, Peter van der Arend a Vodafone embere, de a testületben egyetlen szakértővel képviselteti magát a német Szövetségi Alkotmámyvédelmi Hivatal (BfV), valamint három alkalmazottal a német gazdasági minisztérium is. Ezzel szemben a bizottságban csak egy hely jutott a franciáknak, míg az osztrákok egy közlekedési minisztériumi dolgozót delegáltak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!