MTI

A Microsoft csökkenti az adatmegőrzési időt

A Microsoft 18 hónapról 6 hónapra csökkenti az internetes keresések során szerzett felhasználói személyes adatok megőrzési idejét - jelentette be a Bing.com keresőmotort üzemeltető amerikai szoftvercég EU-s ügyekért felelős alelnöke.

John Vassallo elmondta: a társaság a keresések során megszerzett internetcímeket (IP-címeket) hat hónap után teljes egészében törli. A Bing.com révén csupán 2 százalékos részesedéssel rendelkező Microsoft uniós kapcsolatokért felelős vezetője felszólította a piac 80 százalékát uraló Google-t, hogy járjon el hasonlóképpen. Az új szabályt egy-másfél éven belül vezetik be a cégnél - mondta John Vassallo.

A brüsszeli bejelentés gyökeres szakítást jelent a Microsoft eddigi álláspontjával; a cég korábban azt hangoztatta, hogy kész 6 hónapra csökkenteni a felhasználók azonosítását lehetővé tevő adatok tárolási idejét, de csak akkor, ha a versenytársak is így tesznek. Most viszont a szoftveróriás egyoldalúan lép az ügyben, főként európai adatvédelmi szervezetek nyomására - mutatnak rá elemzők.

A felhasználók internetes keresési szokásaira vonatkozó információk elősegítik a legfőbb bevételi forrást jelentő reklámok eljuttatását a célközönséghez. Az Európai Bizottság vonatkozó ajánlásában azt javasolja, hogy legfeljebb hat hónap után valamennyi cég törölje az adatokat, és az iparág szereplői dolgozzanak ki egységes adatvédelmi szabályozást. Vassallo utalt rá, hogy a Microsoft lépése megelőző jellegű, egy esetleges bizottsági adatvédelmi irányelv kidolgozásának megy elébe az önkéntes vállalással.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bakagaijin #1
    Ez még messze van a 24 órától, vagy attól hogy egyáltalán nem tárolják (pl ixquick), de jó úton halad...