Berta Sándor

Millió eurós adatvédelmi bírságot kap a Deutsche Bahn

Komoly pénzbüntetéssel sújthatják a Deutsche Bahnt (DB), amiért titokban megfigyeltette munkatársait.

A Süddeutsche Zeitung birtokába került információk szerint Alexander Dix berlini adatvédelmi biztos - a korábbi sorozatos adatvédelmi jogsértések miatt - 1,1 millió eurós pénzbírság megfizetésére akarja kötelezni a német vasúttársaságot. A konszernnek 14 napja van arra, hogy fellebbezzen a döntés ellen. Amennyiben ezt elmulasztja, az összeget ki kell fizetnie.

Ezzel párhuzamosan a berlini ügyészség szóvivője megerősítette, hogy a Deutsche Bahn új elnöksége időközben feljelentést tett ismeretlen tettes ellen és számos bizonyítékot nyújtott át. A hivatal több különböző ügyben is vizsgálódik, mivel számos magánszemély is feljelentette a DB-t. Szintén tanulmányozza az ügyészség a Gerhart Baum és Herta Däubler-Gmelin korábbi szakvéleményét, valamint a KPMG tanácsadó cég vizsgálati jelentését. A szóvivő hozzátette, hogy emellett felmerült a gyanúja, hogy a vasúttársaság illegális úton és korrupt eszközökkel szerzett információkat.

"A dolog nem ért váratlanul, ugyanis ezek az akciók aránytalanok és emiatt jogsértőek voltak. Kétségtelenül bűncselekmények történtek" - közölte Gerhart Baum. A Deutsche Bahn megfigyelési botránya január végén robbant ki, amikor kiderült, hogy a vállalat titokban ellenőrizte 173 ezer munkatársát. Később ismertté vált, hogy a cég a munkatársai elektronikus levelezésébe is betekintett, törölt számos e-mailt, merevlemezeket kutatott át, valamint fórumokat és rádióanyagokat manipulált.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!