Berta Sándor

Hitelkártya-csalóktól rettegnek a cégek

Egyre nagyobb a gyanú, hogy Európában hitelkártyákkal éltek vissza a bűnözők. Minden olyan kártya veszélyeztetettnek minősül, amelyet az elmúlt hetekben Spanyolországban használtak.

A kártyákat kibocsátó vállalatok viharos gyorsasággal reagáltak a pletykákra és megkezdték a legnépszerűbb termékeik azonnali lecserélését. A Lufthansa több ezer darab, a Miles and More programjába tartozó hitelkártya lecserélését kezdte el. Azt ugyanakkor a német légitársaság szóvivője nem volt hajlandó elárulni, hogy az ügy hány ember pénzügyi tranzakcióit veszélyeztetheti. A Lufthansa pénzügyi partnere a DKB Bank szóvivője megerősítette, hogy már két héttel ezelőtt kicserélték az összes hitelkártyájukat.

A sort a Karstadt-Quelle Bank kezdte, amely 15 000 ügyfelének hitelkártyáit cserélte le október végén. A Barclays brit pénzintézet múlt hét pénteken közölte, hogy több ezer Spanyolországban használt plasztikazonosítót cseréltek ki. Az ügyre azután figyeltek fel a hitelkártyákat kibocsátó pénzintézetek, hogy a Visa és a Mastercard is egyaránt arra figyelmeztetett: információk vannak a hitelkártyákkal kapcsolatos visszaélésekről.

Mivel tavaly hackertámadás érte az RBS Worldpay nevű céget, amely a Royal Bank of Scotland egyesült államokbeli tranzakcióit bonyolítja és a tettesek elloptak számos kártyaadatot, majd 2100 automatából összesen 9 millió dollárt tulajdonítottak el, így érthető, hogy a pénzügyi szolgáltatók azonnal reagáltak a bejelentésre.
A tavalyi üggyel egyébként egy 9 tagú kelet-európai bűnbandát gyanúsítanak és mivel csak az egyik személy van előzetes letartóztatásban, így a hatóságok attól tartanak, hogy a többi nyolc vagy közülük valaki állhat a mostani eset hátterében is.

A Barclays szóvivője kijelentette, hogy eddig nem érte kár sem a bankot, sem pedig az ügyfeleit és a kártyacsere semmilyen plusz költséget sem jelent az embereknek. Minden kár a pénzintézeteket terheli, az ügyfelektől csak azt várják, hogy jelentsék a hibákat vagy a gyanús pénzmozgásokat. Az Európai Hálózati és Információs Biztonsági Hivatal (ENISA) adatai szerint tavaly 149 százalékkal nőtt a bankautomatákkal összefüggő csalások száma és összesen 12 300 ilyen eset történt. Az okozott kár elérte a 485 millió eurót, ami 11 százalékkal volt több a 2007-ben regisztrált értéknél.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • archelf #1
    "Egyre nagyobb a gyanú, hogy Európában hitelkártyákkal éltek vissza a bűnözők. Minden olyan kártya veszélyeztetettnek minősül, amelyet az elmúlt hetekben Spanyolországban használtak."

    Forrás, esetleg?

    AE