Gyurkity Péter

Nem tűnnek el teljesen a merevlemezek

Legalábbis az Apple egykori társalapítójának véleménye szerint, aki ugyan az SSD-meghajtók további terjedését, sőt győzelmét jósolja, ám ez nem jelenti majd minden területen a HDD halálát.

Steve Wozniak, az Apple társalapítója napjainkban a Fusion-io cég főmérnökeként dolgozik, ennek megfelelően pedig az ultragyors, speciális vállalati felhasználásra szánt SSD-kártyák fejlesztését felügyeli. Éppen ezért véleménye mindenképpen fontosnak számít, különösen úgy, hogy nem ért egyet a hagyományos merevlemezek belátható időn belül bekövetkező haláláról szóló jóslatokkal.

A szakember úgy véli, hogy ezek a merevlemezek nem fognak eltűnni teljes mértékben, a vállalati és az otthoni felhasználásra szánt személyi számítógépekben ugyanis mindig lesz igény a kiemelkedően olcsó adattárolási megoldásokra. Jelenleg természetesen éppen ez, vagyis a magasabb ár lassítja az SSD-meghajtók terjedését, ám ez a különbség idővel drasztikus mértékben lecsökkenhet, vagy akár el is tűnhet, így nemcsak a 64 GB alatti kategóriákban lesz mindenkinek érdemes váltania. Wozniak azonban nem helyezkedik közös platformra a merevlemezgyártókkal (jelenlegi helyzetében ez elég furcsa is lenne), akik még szép jövőt látnak hagyományos technológiára épülő termékeik előtt.

Az elkövetkező éveket illetően az alábbi folyamat tűnik a legvalószínűbbnek: a HDD és az SSD közötti árkülönbség jelentéktelen szintre csökken, avagy teljesen eltűnik, ezt követően pedig megindul a hagyományos merevlemezek fokozott ütemű kiszorítása (ez már most is zajlik, főként a netbook megoldások szegmensén belül). A merevlemezek azonban bizonyos területeken belül megőrzik majd kiemelt pozícióikat, így például a nagyvállalatok számára kitűnően megfelelnek majd a ritkán használt adatok tárolására, ahol nem túlzottan fontos a nagyobb elérési sebesség.

Wozniak tehát amolyan hibrid jövőt képzel el az adattárolási szegmensben, emellett pedig kiemelte, hogy a PCI Express buszra kötött speciális megoldásokban jóval több potenciált lát, mint a SATA-illesztőkön keresztül csatlakozó egyszerűbb példányokban - nyilván főként a vállalatok számára. Ezek ugyanis kiemelt segítséget nyújthatnak a gyors elérésben, főleg úgy, hogy a központi processzorok többé már nem számítanak az egész rendszert visszafogó kerékkötőnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • cateran #15
    Ugye csak viccelsz?6 fejes,LP-s LG video 53 font..olyan 18k huf...mennyi is volt ez 15 eve? 3x-4x ennyi? No es a fizetesek?
  • neoG #14
    20 darab ezresért már dobálják a videókat(lehet, hogy van olcsóbb is, épp az első amit találtam gugliban akörül volt)
    Vagy csak nagyon szar a fizud?
  • pinball #13
    Na, mostmár az Apple szakembere megnyugtatott, úgyhogy szép álmokat!
  • osztmivan #12
    Transcend TS128GSSD25S-M SSD
    75,938 Ft

    Kingston 128GB SATA SSD Desktop Kit
    57,825 Ft
  • [HUN]FaTaL #11
    Ez fordítva működik, legalábbis az RAMnál is mindig így van. Amikor az SSD miatt kevesebb HDD fog fogyni, az egyben a HDD árak növekedését jelenti, ebben egyetértek. Csakhogy mivel jóval több SSD fog fogyni, ezért annak az ára meg csökkenni fog.
  • B0nFire #10
    Nem-e? Próbáltál már mostanában például videomagnót venni? És 10-15 éve? Milyenek a tendenciák? Az akkori fizetésből nem könnyebb volt beszerezni egyet, mint most a jelenlegiből?

    Eléggé drágák...
  • Nonix #9
    Ez nem így müködik :-))
  • Sheltem #8
    Fú pedig, hogy megijedtem, hogy eltűnnek. Aludni nem tudtam eddig...
  • Alexease #7
    Jo a Google logo a vinyo kepen:))
  • Laslow #6
    Amikor az SSD miatt kevesebb HDD fog fogyni, az egyben a HDD árak növekedését is jelenti majd. Ez pedig könnyen vezethet a majdani SSD árak növekedéséhez, hiszen kisebb lesz a konkurencia a HDD irányából.