Gyurkity Péter

Megjelent az első 512 GB-os SSD

Több merevlemezgyártó is jelezte már, hogy dolgoznak az 512 GB-os SSD meghajtókon, ám eddig egyedül a Super Talent tudta piacra dobni saját változatait. Az háttértároló áráért komplett számítógépet kaphatunk.

Ezúttal szerencsére a hivatalos közlemény mellé konkrét ajánlat is érkezett, amelyből kiderül, hogy a vadonatúj példányokhoz 1500 dolláros áron juthatunk hozzá - legalábbis a tengerentúlon. Természetesen nemcsak egyetlen változatról van szó, a cég egy teljes sorozatot dobott piacra, ennek tagjaként vásárolhatjuk meg a kapacitás terén rekordot jelentő példányt.



A Super Talent a MasterDrive RX nevet adta az új családnak, amelynek részeként MLC, illetve SLC háttértárolók is helyet kaptak - utóbbiak nagyobb élettartammal, kedvezőbb sebességgel, és nyilván még gyorsabban szívrohamot előidéző árakkal. A kapacitás ezúttal 128, 256, illetve 512 GB, ez utóbbi azonban kizárólag MLC-változatban kapható. A hivatalos adatok alapján az eltérő technológiával készülő példányok között annyi a különbség, hogy írásban az SLC-példányok gyorsabbnak bizonyulnak, ezen a téren ugyanis 200 MB-ot nyújtanak másodpercenként, míg az MLC-sorozatba tartozó társaik kénytelenek megelégedni 160 MBps-mal (olvasásban mindkét változat tagjai 230 MBps-ot érnek el).

A 2,5 hüvelykes méretben, SATA II illesztővel érkező meghajtókra 2, illetve 3 év garanciát vállalnak, az élettartammal pedig - legalábbis a gyártó szerint - nem lesz gond. Napi 50 GB-tal felérő írási-törlési ciklusszám esetén ugyanis a 128 GB-os MLC 70 évig bírná, míg a 256 GB-os SLC esetében ez akár 1400 év is lehet - minél nagyobb a kapacitás, annál jobban teljesít az írást a a meghajtón belül optimálisan elosztani hivatott beépített algoritmus. A sorozat tagjai kétcsatornás belső RAID technológiával érkeznek, azt azonban nem voltak hajlandók elárulni, hogy mely gyártó szállította a háttértárolók vezérlő chipjét.

Az 512 GB-os küszöböt tehát végre átléptük, itt az ideje, hogy a többiek is lépjenek az ügyben, és folytatódjon az árak fokozatos csökkenése.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AgentKis #26
    MBps = megabájt per szekundum, Mbps = megabit per szekundum...

    Különben ha egy laptop vincsit nézel akkor nem rossz az a 28,75 MBps (megabájt/sec) cserébe nincs mozgó alkatrész (nehezebben sérül), és sok apró fájlnál sem lassul annyira, mint a hagyományos vinyó (bootoláskor látszik igazán a különbség).
  • SonicBoom #25
    mármint 0,1ms
  • SonicBoom #24
    most volt egy review a madshrimps oldalán SSD meghajtókról, nagyon dicsérik. seek time 0,1 sec.
  • Freddy TNT #23
    Tegyük hozzá, hogy mi lenne, ha a gigabyte tovább fejleszti az I-ramot ? Igaz azzal drágább a dolog,de gyorsabb is lenne. (persze ha ki lenne küszöbölve a SATA korlátja)
  • Freddy TNT #22
    Azt senki nem veszi észre,hogy először 200MB/secundumot ír, majd Mbit/s ?
    200 mega másodpercenként szép teljesítmény (Mennyi a "seek" idő?)
    Na de 230Mbit/s már csak 28,75 MB/sec. Na ez meg elég gyér teljesítmény...
  • grebber #21
    2000% hogy mindig is drágább lesz mint a HDD!
  • NEXUS6 #20
    Asszem az LCD gyárakat is bebaxtatták, mert kiderült, hogy kicsit árkartelt csinálnak. Nehogy itt is az legyen, hogy egy ideig megy lefelé az ár, aztán valahol a hagyományos wincsi fölött megreked.
  • Alwares #19
    Na ez is jó olcsó :D
  • Runo #18
    Én is azt mondom, h csak a renccernek kell, a többi cucc jóvan úgy ahogy van vinyón is... mp3-at, filmet nem kell 200MB/seccel óvasni :)
  • Csak77 #17
    Nekem pár hónapja egy 32Gb Transcend SSD-m van, nagyon meg vagyok vele elégedve. WinXP simán elfél rajta, offical és minden egyébbel. A többi meg megy a rendes vinyón. Nincsenek sebesség problémák.