Gyurkity Péter

Eltúlozta a fájlcserélők számát a brit zeneipar

Egy májusban megjelent brit felmérés szerint a szigetországban hétmilliós fájlcserélő hadsereg teszi tönkre a szórakoztatóipart. Most egy televíziós műsorban derült ki, hogy erősen eltúlozták az adatokat.

Az eredeti felmérést még májusban tette közzé a szellemi tulajdon kérdésében tanácsadást végző Strategic Advisory Board for Intellectual Property kormányzati testület. A 85 oldalas jelentés arra hívta fel a figyelmet, hogy az országban mintegy 7 millió fájlcserélő lehetetleníti el a szórakoztatóipar szereplői, lopja el a bevételeket, illetve tesz tönkre munkahelyeket. Most kiderült, hogy honnan is vették a nagy számokat.

A BBC Channel 4 More or Less című műsorában ugyanis kivesézték az eredeti tanulmány adatait, pontosabban azok forrását. Rávilágítottak arra, hogy pontosan mely cég mely felméréséből származnak a számok, illetve hogy azokat milyen úton-módon kovácsolták össze, amíg ilyen elrettentő figyelmeztetést kaptak végeredményként. Megtudhattuk, hogy a hétmilliós szám nem a Forrester, hanem a Jupiter Research háza tájáról ered, a tanulmány készítői pedig nem spóroltak a becslésekkel és némi fantáziával dobták meg a végeredményt, amely szerintük így jobban tükrözi a valóságot.

A készítők egy 2008-as tanulmányt vettek alapul, amely mindössze 1176 háztartás közreműködésével készült el. Ebben a válaszadók 11,6 százaléka nyilatkozott úgy, hogy igénybe veszi a fájlcserélő hálózatokat, ezt az arányt pedig később 16,3 százalékra módosították, azzal indokolva a lépést, hogy sokan biztos nem ismerik el a p2p szoftverek használatát. A kapott eredményt felszorozták, mégpedig azzal a feltételezéssel, hogy az országban 40 millió internetező van, miközben a hivatalos felmérésekben akkor 33,9 millió főt említettek valós adatként. Az így kapott 6,7 millió főt ezután 7 millióra kerekítették, így alakult ki a szórakoztatóipar számára hatalmas veszélyekről árulkodó szám.

A More or Less készítői szerint mindez kitűnő példa arra, hogyan lesz egy feltételezésekre és némi fantáziára támaszkodó tanulmányból hatalmas felkiáltójel a vállalatok számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • redgreen #19
    Úgy értette, hogy az Amazonon (co.uk) van ingyenes házhoz szállítás bizonyos termékekre, bizonyos árszinttől, de csak belföldre (Angliába).
  • ratata22 #18
    majdcsak elfogy egyszer az összeharácsolt pénzük ezeknek a félsivatagi teljesen cionista jogvédő kiadóknak és akkor nem tudnak majd miből ilyen propagandakampányokat nyomni akkor majd elmennek szépen dógozni és megtudják mi a magyarok istene
  • semmikozod #17
    Az én világnézetem szerint egy bitekből álló kódsor lemásolása nem lopás. Lefordítom, hogy megértsd: Digitális anyag másolását nem számítom lopásnak.
    Az a lopás amikor bemész egy üzletbe és leemelsz a polcról egy tárgyat, kézzel fogható, tapintható, évek múltán is megmarad. Egy letöltött gennyedék csak a merevlemezeden van, nem tudod megfogni.

    Az én utópiám:
    Zene ingyenesen terjeszthető->zenészek koncertbevételből élnek->limitált cd kiadás gyűjtőknek, a zenészek által kiadva (kiadók nuku hehehe)
    Filmekért egyszer kell fizetni, amikor elmész moziba megnézni->utána ingyen nézhetőek, korlátozott minőségben->gyűjtőknek limitált dvd(vagy más) kiadás
    Szoftverek kicsit más a helyzet... itt az volna a legjobb, ha egyszer végigjátszható lenne a játék ingyen. Mondjuk letöltöd a játék meg x idő elteltével használhatatlanná válik vagy törlődik. Így azt a játékot, amit úgy gondolod végigjátszanál újra elmész megvenni. Komolyabb szoftverek ingyenesek otthoni felhasználásra, kereskedelmi célra pedig nagyobb összegbe kerülnének.

    cateran: Gondolom arra gondolt, hogy bemegy a boltba és megveszi. Akkor tényleg nincs pk. :)
  • AgentKis #16
    Ezt én nem értem. Akkor a zeneiparnak még mindig 80% bevétele megvan, ha csak 20% warezol... Szerintem örülniük kellene, hogy csak ennyi...
  • cateran #15
    Nem kell angliaban postakoltseget fizetni? Ez uj,pedig itt elek vagy 6 eve...vagy inkabb bizonyos osszeg felett -esetleg- elhagyjak?:)
    (megnyugodhatsz, itt is van postakoltseg,bar nem szamottevo: 1-2 font szokott lenni a 1. class -ha jol emlekszem- es 4-5 az express,de regota nem rendeltem,szoval lehet rosszul remlik:))
  • irgumburgum #14
    Hajrá kalózok , hajrá gójok !



  • bakagaijin #13
    Nemcsak jpop-ot nem hoznak be; filmből konkrétan semmit :). cikk
  • FoodLFG #12
    Tudom itt a zenéről volt szó amit még nem vettem, de megfogadtam magamnak, ha egyszer meglátok magyarországi boltban egy JPop (japán) zenei cdt, akkor megveszem, azóta sem láttam!
    Hát nem hinném, hogy van rájuk számottevő kereslet, szóval gondolom azért nincsenek, mert senkinek sem éri meg behozni (a 3000 jenes CD-ket).

    Persze, hogy miért nincs kereslet más országból származó zenékre, annak okát is a kiadóknál kell keresni, ugyanis felosztják a piacot és egyenlőtlen feltételeket teremtenek az előadóknak.. A probléma gyökere az elüzletiesedet (nem most már rég) zeneipar.
    Persze az internet az ipar hatásait ellensúlyozza valamennyire, ezért sem örülnek a kiadók neki.
  • FoodLFG #11
    Persze, de nem is erről van szó, hanem arról, hogy a jogvédők saját érdekükben hazudoznak össze-vissza, nemcsak ilyen témában, másmilyenekben is.

    Egyébként meg egyáltalán nem lenne baj, ha többen varezelnének. Ez az internettel együtt jár. Ráadásul csak így lehet (vagy még így sem) a kiadókat modernebb terjesztési technológiák felé kényszeríteni. Vagy még mindig a CD, DVD számít modernek ? Muhhohaha
  • zola2000 #10
    Szerintem meg az hogy a britek 10%a warezol csak hihető, ha nekem brit fizetésem lenne akkor én sem warezolnák, főleg azért sem mert míg magyarországon egy új wii játék kerül 16ezer forintba, addig angliából rendelve 11kból ideér postaköltséggel együtt, a régiek meg még olcsóbbak, itt meg régebbi akár gamecube játékot nem is látok, és az angoloknak nem kell postaköltséget sem fizetniük ugyebár.

    Tudom itt a zenéről volt szó amit még nem vettem, de megfogadtam magamnak, ha egyszer meglátok magyarországi boltban egy JPop (japán) zenei cdt, akkor megveszem, azóta sem láttam!