MTI

Adókedvezmény a brit kultúrát támogató játékoknak

Adókedvezményben részesítenék a brit kultúrát támogató videojátékokat a Londonban minap bejelentett új digitális technológiákra vonatkozó törvénycsomag részeként.

A Digital Britain elnevezésű törvénytervezet egyebek között minimum 2 MBps szélessávú internetet ígér Nagy-Britannia minden háztartásának és megoldásokat keres az illegális fájlcserélés visszaszorításra is. Eddig a brit kulturális értékeket képviselő filmművészetet támogatta a kormány adókedvezményekkel, ezt most kiterjesztené a videojátékokra is. "Az elektronikus játékoknak és szimulációknak fontos szerepük van a brit digitális tartalmak terén. A brit játékok a filmekhez vagy más tradicionális szellemi termékekhez hasonlóan a mi kulturális sajátosságainkat is közvetítik. Még az is elképzelhető, hogy a játékok kulturális szempontból relevánsabbak lesznek a jövőben, mint a filmek" - idézte a törvényalkotókat a BBC.

A Digital Britain 2012-ig bezárólag minden brit háztartásnak 2 megabyte/másodperc szélessávú internet-hozzáférést biztosítana, amelyért cserébe havonta 50 penny (115 forint) adót fizettet meg a helyi lakossággal. Ennek technológiai hátterén még dolgoznak a szakértők. A legnagyobb probléma az, hogy az ADSL vagy a mobilinternet sem képesek állandóan garantálni a minimális 2 Mbps sávszélességet, a kormány ezért új internetes technológiákat keres. Egyelőre a műholdas megoldás tűnik a leghatékonyabbnak, lévén egyedül az képes garantálni a 2Mbps sebességet, azonban ennek bevezetése rendkívül költséges. A Digital Britain tervezet része, hogy 2015-ig a brit analóg rádióadókat teljes egészében felváltják a digitálisak.

A csomag foglalkozik az internetes kalózkodás problémakörével is. Az Ofcomot (a szigetországi ORTT) új lehetőségekkel ruházza fel arra nézve, hogy könnyebben be tudják azonosítani az illegális fájlokat gyakorta letöltő felhasználókat. A programban kidolgozták a várható büntetések rendszerét is. Az illegális letöltők először figyelmeztető leveleket kapnak azért, hogy hagyjanak fel tevékenységükkel, majd ha erre nem hajlandóak, akkor az Ofcom kiadja személyazonosságukat a filmeket és zenéket forgalmazó cégeknek, így könnyen be lehet őket perelni. A végső megoldás pedig az, hogy lelassítják e felhasználók sávszélességét, leállítani viszont teljesen nem fogják, mint ahogy azt egy korábbi francia törvényjavaslat szorgalmazta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Dragoff #1
    Még mindig jobb mintha a zsidó kultúrát propagálnák !