Berta Sándor

Közeleg az e-mail vége?

Napjainkban az elektronikus levelek 90 százaléka spam. A technika azonban elavult és régóta vannak nagyobb teljesítményű és praktikusabb megoldások. Az azonnali üzenetküldőké és a mobil megoldásoké a jövő.

Az e-mail eredeti célja az volt, hogy megkönnyítse az emberek életét és hogy könnyebben és gyorsabban kommunikálhassanak egymással. Ez az elképzelés 1971-ben született, amikor Ray Tomlinson amerikai informatikus az első e-mailt elküldte a kollégáinak. Jellemző az akkori viszonyokra, hogy amikor az Egyesült Államokból Németországba megérkezett az első elektronikus levél, tartalma csupán egyetlen szó volt ("Wilkomen!"), és az út megtételéhez hat órára volt szüksége. A Computer Science Network munkatársai ennek ellenére fontosnak tartották üdvözölni a Karlsruhei Egyetemen dolgozó kollégáikat.

Ma már naponta kereken 200 milliárd e-mailt küldenek a felhasználók és a cégek, de ennek az óriási mennyiségnek a 90 százaléka szemét. Mindez egy konstrukciós hibára vezethető vissza és emiatt van az, hogy sokan már az elektronikus levelezés komoly válságáról beszélnek. Paul Ferdinand Siegert, a lüneburgi Leuphana Egyetemen munkatársa szerint az alapvető probléma az, hogy az 1970-es években az első levelezőrendszereket úgy fejlesztették ki, hogy nem gondoltak a feladó ellenőrzésére. Ezt a hibát azóta sem javították ki és a Simple Mail Transfer Protocol (SMTP) a mai napig elmulasztja részletesen megvizsgálni a feladó "személyét". Ez a probléma végigkísérte az elektronikus levelezés három és fél évtizedét.

Bár ma már dolgoznak a szakemberek a hiba kijavításán, azonban a kérdés közel sem ilyen egyszerű. Az 1970-es évek óta ugyanis az internet alapvetően megváltoztatta az emberek életét. A közösségi portálok és a mobil készülékeknek köszönhető állandó elérhetőség lassan feleslegessé teszik az e-maileket. A fő gond az, hogy az e-mailezés bonyolult folyamat. Először értesítést kapunk arról, hogy egy új üzenetünk érkezett. Utána megnyitjuk azt és elolvassuk. Mindez azonban tíz levél esetében már meglehetősen hosszadalmas és időrabló folyamat.

A legújabb felmérések is az e-mail végét jósolják. A mai fiatalok, de az idősebbek közül is egyre többen használják az MSN- és az ICQ-rendszereket. A 14 és 29 év közötti korosztálynál a két technológia már jól láthatóan harcol egymással. A megkérdezettek 45 százaléka szívesebben chatel, mint e-mailezik. A 10 és 17 év közöttieknél pedig a lányok 94 és a fiúk 86 százaléka használ különösen gyakran azonnali üzenetküldő szolgáltatásokat. S mindezt a folyamatot csak erősítik a különböző mobil alkalmazások (Nimbuzz, Fring stb.), amelyek segítségével a telefon mellől is bárki valós időben kapcsolatba léphet az ismerőseivel vagy rokonaival.

Az azonnali üzenetküldők (IM) mellett az e-mail utódja lehet a Google Wave, amely egyesíti magában az elektronikus levelezőrendszerek, az IM-szolgáltatások, a Twitter, a Google Docs és egy fotóportál funkcióit. A Google Wave előnye, hogy az e-mail alapötletét a 2009-es évbe ülteti át anélkül, hogy korlátozná a felhasználókat. Ráadásul lehetővé teszi közben a dokumentumok vagy képek valós idejű, az üzenetváltásokkal párhuzamosan megvalósuló feldolgozását is. Egy partira való meghívó kiegészíthetővé válik egy Google Maps térképpel.

Az e-mailt persze nem kell temetni, ellenkezőleg. A szakemberek szerint inkább tovább fog fejlődni, új funkciókkal egészítik majd ki. Jó példa erre a német kormány De-Mail programja, amelynek köszönhetően az e-mail elfoglalhatja méltó helyét, mint egy új, titkosított kommunikációs forma. Nehéz megjósolni, hogy milyen lesz az email mondjuk öt év múlva. Az MSN, a Facebook és a Twitter korábban egyetlen e-mail megírása és elküldése is feleslegessé válhat. Az ok: a web célja a felhasználók és a hálózatok összeolvasztása. Mindez azonban az 1970-es években még science-fictionnak tűnt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • B0nFire #28
    Na, minden nap tanul valami újat az ember. Szóval ez nem egyedi dolog velem. A scam-ot nem ismertem, de most rákerestem és olvasom. Egész érdekes.
  • Tikal #27
    pár honappal ezelőtti cikk: Az e-mail a legfontosabb kommunikácios eszköz
    a szerző ugyanaz...

    egyébként meg mit gondol, majd twittere meg facebookra fogom kiirni a céges komunikáciot? vagy web2 azt jelenti minden mindenkire tartozik? ... pff
  • ffxi #26
    Posta sem csukta be kapuit, így ímél sem. Sőt felszólítás, figyelmeztetések még mindig postán kapjuk :D
  • Yv@n #25
    Ez igazából egy több mint 15éves scam és még gépi fordított változata is létezik :D
  • B0nFire #24
    Már a spammerek és az adathalászok is megpróbálnak személyesen átcseszni. Épp a napokban kaptam 2 különböző feladótól szinte azonos tartalmú emailt. Miszerint meglátta a profilomat (többszöri visszakérdezésre sem árulta el, hol), ő egy szudáni szerencsétlen, akinek az apukája arannyal és gyémánttal biznicelt Dél-Afrikában és Európában, csak nemrég légiszerencsétlenség érte, ezért ő most (a szudáni hölgy) éppen menekülttáborban van - itt az összefüggést sehogy sem bírtam kihámozni, hogy következik egyikből a másik, illetőleg hogy lehet a menekülttáborokban internetezni.

    Kíváncsi voltam, mi sül ki ebből, úgyhogy én is küldtem kérdéseket az email-címekre, miszerint: Hol láttad a profilomat, amikor nem is vagyok tagja közösségi oldalaknak? Honnan vetted az email címemet?

    Viszontválaszban áradozott, hogy milyen király, hogy válaszoltam, habár a kérdéseimre nem felelt; küldött viszont képet magáról, meg valami telefonszám is volt az emailben, és a személyes adataimról faggatott. Ezt két néven, két hölgy kábé 6 óra eltéréssel csinálta. Aztán bemásoltam egyiknek a másiktól, a másiknak az egyiktől származó leveléből egy-egy idézetet, és megkértem, hogy a továbbiakban szíveskedjenek nem teljesen hülyének nézni.

    Szóval ravaszodnak az adathalászok.
  • hangyafarm #23
    Meg van hogy mi fogja felváltani az emailt..állítólag...szerintem kaamu de nézzétek meg
    http://bulvarvilag.hu/hopp/?id=55059
  • sonicXX #22
    Annyira imádom az ilyen "ezé meg azé a jövő" típusú cikkeket. Senkinek lövése sincs arról, hogy mi fogja leváltani az e-mailt (max a Google Wave, HA...). Igaz, hogy a 90%-a spam a leveleknek, mégis a mai napig az internetezők minimum 90%-a használ legalább egy mailbox-ot. És spam ide vagy oda, ez így is lesz kb sokáig. A leveleket nem képes kiváltani az MSN, se a Skype. A levél az levél. Ahogyan könyvet sem MSN-ben ír az ember, úgy soha az életbe nem fog levelet sem abban írni. Minden ilyen tippelgetés konkrét baromság sztem.
  • Garfield #21
    Egen roppant mód tévedni tetszik.

    Ajánlott olvasnivaló:

    A gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól szóló 2008. évi XLVIII. törvény, 6. § (1) bekezdés, mely alapján s*ggbekuki jár a küldésért, ha előzetesen nem egyeztem bele, és innentől kezdve másodlagos, hogy van-e leiratkozási lehetőség, mert az csak azt befolyásolja, hogy egy kis, sárga fiatalember, vagy pedig egy nagydarab néger tossza meg hátulról a küldőt, az eksön garantált.
  • Yv@n #20
    "2. (a fenti volt az 1-es):
    Magyarországon lehet küldeni reklámlevelet emilben, de a gyanútlan juzernek szólni kell, hogy miként tud leiratkozni. Ha ezt nem teszik meg, akkor akasztani lehet."

    Ez a mindenhol így van, a spam a _kéretlen_ reklám levél. Be is baszna, ha feliratkoznál hírlevélre és aztán büntethető lenne aki küldi, mikor még te kérted :)
    Ha te iratkozol fel egy reklám hírlevélre, akkor szabályos ha kapod azt(leiratkozási lehetőséget a levélben fel kell tüntetni).

    És igen, ez év augusztusától lép életbe a törvény, mely szerint büntetőjogi besorolást kap a spamelés, tehát akár két évig terjedő szabadságvesztéssel is súlytható a pénzbüntetés mellett az aki spamel.(aztán persze meglátjuk ennek mi értelme, hisz a legtöbb esetben lenyomozhatatlan a dolog...)
  • hiftu #19
    Hehe, jó is lenne, ha emlékeznem kellene a napi 50-80 levélre, ha nem e-mailben, hanem mondjuk MSN-n jönne. :)
    Mondjuk 1-2 nap után jókat lehetne anyázni az ügyfelekkel, hogy ki mit is mondott...