Berta Sándor

Nem kelendőek a használt szoftverek

Pont a gazdasági világválság miatt takaríthatnának meg sok pénzt a vállalatok a használt programok vásárlásával. Ennek ellenére közülük csak kevesen élnek ezzel a lehetőséggel.

A legnagyobb problémát a tisztázatlan jogi helyzet jelenti. A kereskedők és a szoftverfejlesztők, illetve -kiadók közötti vita miatt pedig a vásárlók elbizonytalanodnak. Pedig a használt szoftverek mellett korábban számos ismert személyiség, többek között a müncheni főpolgármester is kampányolt. Nem volt nehéz dolguk, hiszen az érvek meggyőzőek: egy használt program akár 66 százalékkal olcsóbb lehet az új társainál, ráadásul garantáltan legális alkalmazás.

Elvileg a mostani gazdasági világválságnak szárnyat kellett volna adnia a használt szoftverpiacnak, de mégsem ez történt. Pedig a recept egyszerű: a cégek eladják a megunt vagy nem használt operációs rendszereiket, irodai programcsomagjaikat, más pedig örömmel megveszi féláron azokat. A jogi problémák miatt azonban ez egyelőre csak álom. A gondot a szoftverfejlesztők és -kiadók jelentik, akik egyértelműen konkurenciát látnak a saját vagy mások korábbi alkalmazásaiban. Hiszen, ha a régi szoftver is kelendő, akkor ki fogja megvenni az új verziókat? - tehetik fel a kérdést.

"Rendszeresen elmondom a cégek ügyvezető igazgatóinak és IT-vezetőinek, hogy miként takaríthatnak meg több százezer eurót. A végén mégis másképp döntenek. A szoftverpiac 15 százalékát tehetnék ki a használt termékek, de ezt a gyártók meg akarják akadályozni" - jelentette ki Axel Susen, a Susensoftware nevű használt szoftver-kereskedő cég vezetője. Abban egyébként mindkét fél egyet ért, hogy az eredeti CD-k eladhatók, a vita arról van, hogy vajon a licencek is eladhatók vagy sem?

"Jelen pillanatban is vizsgáljuk ezt a kérdést. Azok az ügyfelek, akik nem megfelelő licencekkel ellátott használt programokat vásárolnak, nagy kockázatot jelentenek" - szögezte le Robert Helgerth, a Microsoft menedzsere. A legjobb megoldás, hogy ha a felhasználók vagy a vállalkozások vezetői tájékozódnak, mert így elkerülhetik a későbbi vitákat és pereket. Emellett nem árt tisztában lenni a használt programok jelentette kockázatokkal sem. Mindenesetre a szoftverfejlesztőknek az az érdekük, hogy mindig a legújabb termékeiket adhassák el, azonban közel sem biztos, hogy az emberek igényeinek ne tudna megfelelni egy korábbi szoftverváltozat is. A legjobb példa erre a Windows XP.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bakagaijin #5
    De, volt link. Csakhogy ők kizárólag céges, többfelhasználós hordozható licenszekkel foglalkoznak. Magánszemélyeknek szólóval nem. Én is megnéztem anno...

    Szóval magánszemélynek marad az eBay használt szoftverre. (Magyar cégek kb 2-3 szoros áron kínálták az XP-t, még az amazon.co.uk-hoz képest is... Röhely...)
  • AndRobid #4
    Az a baj, hogy a nagy vízen túli barátaink annyival jobb életszínvonalon élnek hozzánk képest, hogy ott még reális ennyi pénzt elkérni egy szoftverért, kis balkáni ország, kicsi egyszerű polgárának meg fél havi fizetése, és a teljes haviból is alig tud megélni.
    A másik baj az, hogy M$-ék géphez kötik a windowsukat, nem pedig a lemezhez, illetve azt 1 ügyfélhez.
    Pedig azt ők is tudják, ha nem tartana itt a kalózipar, a windowsnak nem 99%-os lenne a piaci lefedettsége, hanem ennek picike része.
  • torcipepe #3
    múltkor is volt itt az SG-n egy reklám, hogy beindult egy ilyen magyar oldal is. linket persze nem tettek, mert akkor még a mezei júzer meg is megnézhetné. a cég nevére rákeresve pedig egy munkaruházattal foglalkozó céget dobott ki, annak kb a 10. aloldalán megtaláltam a használt szoftveres oldalt is. egy nyavajás árlista sem volt, mindössze egy lista, hogy milyen szoftvereket venne az oldal. na mondom tuti életképes lesz, mint egy három lábú sün a nyolcsávos autópályán.

    aztán a használt szoftver vonalon felbutdulva megnéztem a vaterát és a teszveszt, mint a két legismertebb magyar aukciós portált. hát elszörnyülködtem, 40.000Ft-ért volt fent Win XP, drágábban mintha egyenesen a M$-től rendelném.
  • atlagember #2
    Talán át kellene gondolni az árakat.
    A használt szoftvereket csak egy picivel adják az új ára alatt, így logikus, hogy sokat óckodnak miatta, az árelőny pedig nem elég meggyőző.
  • B0nFire #1
    Na ja! Ha az egyszerűbb szoftverek (tudom is én, mondjuk egy AVI splitter) 1.0-ás változata tökéletesen elvégzi a feladatát, akkor tényleg miért is ruházna be az ember a 2.0-ba, ha többet nem nyújt, csak esetleg csicsásabb?

    A különbség a professzionális, összetett feladatokra alkalmas szoftvereknél jelentkezik. Ott már egy új változat igenis tud nyújtani annyi újítást (könnyebb kezelhetőség, átláthatóság), hogy az ember nem elégszik meg a régivel, és amennyiben teheti - márpedig teheti -, "beszerzi" az újat. Ezért nem kelendőek a használt szoftverek, vagyis ez lehet az egyik fő ok. A szoftverek igen drágák, és ha valaki már elhatározta, hogy pénzt ad ki érte, akkor elvárja, hogy a legmodernebbel dolgozhasson. Ez szerintem érthető.