Berta Sándor

Layar, a világ első intelligens böngészője

A holland SPRXmobile cég hivatalosan is bemutatta a világ első Augmented Reality (AR) technológián alapuló böngészőjét.

A Layar nevű szoftver többek között képes arra, hogy a mobiltelefonok integrált kamerájának képét - valós időben - különböző kiegészítő információkkal lássa el a környező épületekkel vagy szolgáltatásokkal kapcsolatban. A kijelzőn megjelennek az eladásra váró házak és lakások, állásajánlatok, de akár a közelben lévő látnivalók, bankautomaták, éttermek, mozik, színházak, bevásárlóközpontok adatai is. Az alkalmazás egyelőre csak a Hollandiában kapható Android operációs rendszert futtató készülékeken használható, de ez csak a kezdet.

"Elsősorban jó partnereket kell találnunk, hogy a felhasználóknak megfelelő helyi tartalmakat kínálhassunk. Az átfogó információs adatbázisa miatt nagyon érdekes lehetne például, ha meg tudnánk nyerni partnernek a német ADAC-ot" - hangsúlyozta Maarten Lens-Fitzgerald, az SPRXmobile társalapítója.


A Layarhoz csupán egy kamerát, GPS-modult és iránytűt tartalmazó okostelefonra van szükség. A program elindításával a kamera automatikusan aktiválódik. A GPS-nek köszönhetően meghatározható a pontos helyzet és egyúttal lehetővé teszi, hogy a tartalomszolgáltatók is precízen küldhessék el az embereknek az őket érdeklő kiegészítő információkat. Hollandiában jelenleg egy ingatlanügyi portál, az ING Bank, a Hyves közösségi portál, egy munkaközvetítő cég és egy biztosító támogatja a Layart. A tervek szerint a szoftver már az idén elérhető lesz Németországban, Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban is. Ezenkívül a későbbi verziók az Android mellett már támogatni fogják az iPhone 3G S készülékeket is.

"Ismerjük a GPS-piac jelenlegi problémáit és biztos vagyok benne, hogy ezekre tudunk majd találni megoldásokat vagy akár alternatív helyzetmeghatározó módszereket" - szögezte le végül Lens-Fitzgerald. Az Augmented Reality technológia az elmúlt hónapokban vált igazán ismertté. Idén januárban nyitották meg a Grazi Műszaki Egyetem Christian Doppler Laboratóriumát, amely AR-alkalmazások fejlesztésével foglalkozik, míg az Imagination Commputer Services GmbH nevű osztrák cég szintén Augmented Reality programokat készít okostelefonokra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #7
    Ja, és a sci-fikben rég lehetett ilyeneket látni, pld. a Csillagok háborújában is ( (1977).
  • Epikurosz #6
    A te '97-es elképzelésedet rég megvalósították, és kisajátította a hadiipar, meg lassan a játékipar is.
  • gkalcso #5
    Ez már közelíti a '97-es elképzelésemet, amely szerint egy szemüvegbe épül bele a számítógép, a látott képre rákeverve az ablakokat, infókat. A hang hasonlóan épül be a szemüveg szárába.
  • passatgt #4
    ennyi erővel gps lapján megnézi hol vagy, majd egy 3d-s térképen lehelyezi a poikat, és a kamerával csinál hozzá élőképet:)
  • roliika #3
    Szia! Nem csak poi. Hanem a képen felismer mintákat, így amerre fordulsz, és ha ott a minta (épület) akkor letölti hozzá az infót. (tehát mobil net is kell hozzá)
  • archelf #2
    :( Már azt hittem az EDEN-nél járunk...

    AE
  • Romel #1
    Elég gyengus a demonstrátor telefon, az ilyen szaggatásos megjelenítés a halálom. Amúgy az ötlet nem rossz, nem hiszem, hogy nálunk nagy igény lesz majd rá. IGO mondjuk ugyan ezeket tudja (POI kezelés).