Berta Sándor

Elkészült a Fennec Alpha 1

Megjelentette a Firefox mobil változatának első kiadását a Mozilla Alapítvány. A szoftver a fejlesztőktől a Fennec (Fennek, Sivatagi róka) nevet kapta.

A program a Firefoxra épül, azonban teljesen új a kezelőfelülete, amelyet elsősorban az érintőképernyős kijelzőkön és a mobil készülékeken való használatra optimalizáltak. A szervezet az új böngészőt hivatalosan "User Experience Alpha" jelöléssel jelentette meg és külön hangsúlyozta, hogy elsősorban a fejlesztők számára, valamint tesztelési célokra készült. A Fennec támogatja a könyvjelzőket, a tagokat, a Firefoxból is imert Smart-URL-Bar (Awesome Bar) funkciót, a miniatűr előnézeti képeket, valamint az integrált és a külső keresők használatát.

A program elrejti a kezelőgombokat, hogy így biztosítson nagyobb helyet a megjelenített tartalmaknak. Ezenkívül lehetőség van az oldalakon való kicsinyítésre és nagyításra. Emellett van egybeépített jelszómenedzser és egy felugró reklámablakokat blokkoló funkció is, valamint akár egyetlen gombnyomásra törölhetjük az összes személyes adatot. Mindenképpen hasznos lehet, hogy az alkalmazás automatikusan felismeri a telefonszámokat és egyetlen kattintással lehetővé teszi egy telefonszám tárcsázását. Egy JavaScript-modulnak köszönhetően a felhasználó pontosan megtudhatja azt is, hogy éppen hol tartózkodik.

A tervek szerint hamarosan további alfaverziók is megjelennek, amelyekben a fejlesztők elsősorban a hibákat javítják ki és igyekeznek a Fennecet még jobbá, stabilabbá és gyorsabbá tenni. Az elképzelések között szerepel a TraceMonkey nevű JavaScript-motor integrálása a szoftverbe, valamint maga a program és a böngészőmotor további optimalizálása. A Fennec Alpha 1 jelenleg a Maemo OS 2008 operációs rendszert használó Nokia Internet Tablet N810-n, valamint Macintosht, Windowst és Linuxot futtató számítógépeken futtatható.

A Mozilla Alapítvány tavaly novemberben kezdte fejleszteni a böngésző mobil verzióját. A legfontosabb cél az volt, hogy a Firefox nyílt forráskódú szoftver maradjon és tökéletesen fusson a mobil eszközökön is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zolo #22
    Kevered a szezont a fazonnal. A Mini egy "alap" böngésző "alap" telókra, "alap" funkciókkal, "alap" (nem oprendszeres) telókra, extrák nélkül.

    Ezzel szemben a Fennec egy WinMo-ra, Linux Mobile-ra készített böngésző, sok funkcióval, többlapos böngészéssel, az Opera Mobile ellenfele. Nem mélyültem bele, inkább idézem az Opera szövegét:

    Opera Mini™

    Opera Mini is the fast and easy alternative to Opera Mobile for low-end phones.


    Opera Mobile™

    Opera Mobile is a full featured mobile browser that lets you surf any Web site.
  • vajon kiki #21
    eleve holt vágány nem jávában fejleszteni manapság, különösen mobilokra (mikor minden telefon tud jávául) és főleg most hogy a SUN nyílt forráskódúvá tette az egész JAVA platformot..

    a másik ok a sok közül, hogy JAVAban kis méretű lesz a file (jar) ,

    díjazom a mozilla konzorcium igyekezetét de ez a Fennec idáig szerintem egy holt vágány, és előröl kéne kezdeniük egy rendes nyílt forráskódú JAVA-s telefonos böngésző formájában az egész fejlesztést, mert ha ők nem teszik hát elég nagy a konkurencia, a miniOperát csak azért hoztam fel példaképpen mert -ma még- az egyetlen igazán jó telefonos böngésző, vannak más böngészők is telefonokra (szintén JÁVÁban) de elég gyérek a miniOpera tudásához képest, viszont jól tudjuk a Microsoft és az Apple és millió más példából ha hagyunk egy céget monopol helyzetben sokáig akkor elkanászodik és azt hiszi mindent megtehet, ezért meg kell szorongatni a tőkét, hogy a versenyhelyzetben a fogyasztók a felhasználók is jól járjanak, a tényleg egyre jobb , egyre nagyobb tudású, de nem -feltétlenül- egyre nagyobb méretű programat használjanak.
  • vajon kiki #20
    ja igen.. és a miniopera nem 20 mega, hanem 100k
  • vajon kiki #19
    "Melyik részt nem értetted? Nem Java alapú és vagy Nokia N810-en futtatod, vagy a PC-den. Tudod, ez egy mobil böngésző, miért is lenne másképp :)."

    Értem én de azt nem értem hogy a PC az mitől mobil? és attól hogy Egyetlen (!) típusú mobiltelefonon működik attól mitől lenne mobil böngésző? Mobil böngészőről mások az elképzeléseim , ilyen pl: a miniOpera ami testvérek között is min. 1500 típusú készüléken fut az 5 éves motorola c650től kezdve a legújabb nokiáig , java alapú .. és gond nélkül fut.
    Nos én erre gondoltam.. Egy ilyen miniFirefoxra ha úgy tetszik.. de ez amit látok ez valami egészen más.. köze nincs ahhoz amilyen elvárásaim lennének.
  • Griphons #18
    A linkelt kép valóban hasonlít egy kicsit, de a hasonlóság képileg ki is merül. A sivatagi rókának nem szárnyai vannak, az a füle :)
    De nekem tetszik :D

    Akinek zavarja a szemét az a koponyás logó, esetleg bele is nézett az oldalba, és most fel van háborodva (pl. kernerster), az biztosan az Indiana Jones szorikon is kiakadt, és buzgón hányta magára a kereszteket a legtöbb fantasy film láttán, vagy könyv olvasása közben. A fantáziálást az inkvizíció megszűnése óta nem bünteti a felvilágosult homo sapiens ha jól tudom. :P
  • passatgt #17
    ilyent tud a google maps is, bár nem túl pontos

    az antennákat háromszögeli és úgy becsüli meg kb merre vagy
  • GG #16
    "Egy JavaScript-modulnak köszönhetően a felhasználó pontosan megtudhatja azt is, hogy éppen hol tartózkodik."

    Na ez az igazi fejlődés, szoftveres GPS a firefoxba.
  • vajon kiki #15
    kipróbáltam a windowsra fordított klienst , hát nem vagyok elájulva tőle... valóban illik rá az alfa...
    fagyni ugyan nem fagyott de a flicker azért megvolt még egy sima html lap esetében is.. amiben se javascript se dhtml se css se más .. a menüje több mint kezdetleges.. a javás miniopera4 kb. 100x több és hasznosabb funkcókat tud egy 128x128 pixeles telefonon , az is igaz hogy az már több éves fejlesztés és korántsem egy első alfa, mindenesetre ígéretes csak azt sajnálom, hogy a kiskijelzős régi javás készülékekre nem gondolnak, csak az új pdakra és nagykijelzős telókra.. (merthogy az előbbiekből még mindig sokkal, nagyságrendekkel több van a piacon , még egyenlőre)

    remélem azért a végén majd átfordítják azokra is rendesen, mert csak így lenne értelme egy ekkora kaliberű fejlesztésnek. (nem mintha nem volnék tökéletesen megelégedve a minioperával )
  • Rexhawk #14
    hát mostmár énis kiváncsi vagyok:)
    nekem is küldhetttek privit mi a baj a képpel
  • Tetsuo #13
    LOL vigyazz mer megesznek a vampirok!! huhuuu :P