Berta Sándor

Már az idén elérhető lesz az osztrák internetarchívum

Március elsején lépett hatályba az új osztrák médiatörvény, amely az Osztrák Nemzeti Könyvtár (ÖNB) internetarchiválási programjának alapjául szolgál.

A jogszabály feljogosítja az ÖNB-t az összes .at doménű oldal, illetve az Ausztriára vonatkozó honlapok tartalmának tárolására, ugyanakkor kiköti, hogy az adatbázisba a jövőben kizárólag digitális anyagok kerülhetnek be. Az információkat az intézmény egyrészt maga gyűjti össze, másrészt - adott esetben - kötelezheti a portálok üzemeltetőit az együttműködésre, például, ha a kiválasztott anyagokat jelszó védi.

"Az adatokhoz három különböző mód alkalmazásával jutunk hozzá" - nyilatkozta Michaela Mayr, az ÖNB Hosszútávú Archiválási Részlegének munkatársa. A domén-begyűjtéssel az összes .at domént, az Ausztriában bejegyzett cégek és magánszemélyek tulajdonában lévő TLD, .org és .net doméneket, valamint az országra vonatkozó összes online tartalmat gyűjtik össze. Jelenleg 824 000 .at domént tartanak nyilván. Az adatgyűjtésekre évente 1-2 alkalommal kerül sor, bár a könyvtárnak elvileg lehetősége lenne akár évi 4 adatgyűjtésre is.

A második módszer szelektív, amelynek keretében a gyakran frissülő oldalakat tárolják el. Ebbe a kategóriába tartoznak az osztrák országos és regionális online médiák, a hivatalok, egyetemek és más intézmények portáljai. A harmadik csoportba kerültek a különleges eseményekkel kapcsolatos online tartalmak. Ide sorolhatók például a választások, fesztiválok és más kulturális vagy közéleti rendezvények. A munkát elsősorban az ÖNB munkatársai végzik, de segíthetnek benne művészek, írók és más értelmiségiek.

A szakemberek már fejlesztik azt a modult, amely a postai irányítószámok vagy más specifikus jellemzők alapján képes felismerni, hogy egy tartalom Ausztriára vonatkozik-e vagy sem. Az archiválás nem terjed ki ugyanakkor a hang- és videofelvételekre, a képekre, a nyomtatott formában már megőrzött művekre, a hivatkozásgyűjteményekre, a hírcsoportokra, a felhasználói programokra, a számítógépes játékokra, a rendezvénynaptárakra és a reklámokra. Az időszakos kiadványok esetében a kiadók legfeljebb egy éves halasztást kérhetnek, hogy így akadályozzák meg az esetleges gazdasági kárt. Ezt azonban az oldal üzemeltetőjének írásban kell kérvényeznie.

Az archívum az előzetes terveknek megfelelően az idei év végétől lesz ingyenesen elérhető az ÖNB és más könyvtárak termináljairól. A felhasználóknak lehetőségük lesz a tartalmak kinyomtatására, de e-mailben például nem továbbíthatják az információkat. "A legnagyobb problémát az jelenti, hogy 5-10 évente át kell majd konvertálni egy új formátumba a tárolt adatokat. Jelenleg azonban még nem tudjuk, hogy ez miként oldható meg. Ezenkívül az új technológiák felbukkanása is gondot okoz, például a web 2.0-s honlapokat nem ilyen jellegű archiválásra tervezték" - mondta Bettina Kann, az ÖNB Digitális Könyvtárrészlegének vezetője.

Christian Recht, a bibliotéka jogi részlegének munkatársa hozzátette, hogy jogi szempontból a webes archívumot úgy kezelik, mint a nyomtatott médiákat. Amennyiben mondjuk egy újságot beperel valaki egy cikk vagy egy kép miatt, az ÖNB azonnal reagál, a tartalmat elérhetetlenné teszi, de továbbra is megőrzi. A teljes adatbázis összesen hat számítógépet használ. Ebből négy az adatgyűjtést és kettő az indexálást végzi. A munkára kizárólag nyílt forráskódú szoftvereket használnak. A szükséges tárhelyet a könyvtár a Szövetségi Számítógépközpontban (BRZ) bérli.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!