Gyurkity Péter

Interneten a Windows 7 első bétája

A várakozásoknak megfelelően idő előtt kiszivárgott az új operációs rendszer első előzetese, amely a jelek szerint igen jól muzsikál a különböző asztali és mobil konfigurációkon. A nyílt béta január elején indul.

Egészen pontosan a Windows 7 32 bites változatának 7000-es sorozatszámmal ellátott verziója szivárgott ki, mégpedig egy kínai portál jóvoltából, amely elsőként közölte a béta képeit, majd pedig a felhasználók beszámolóit. Ezt követően nem kellett sokat várni az első torrentek felbukkanására, majd pedig a letöltési roham elindulására - kétség nem férhet hozzá, hogy nagy az érdeklődés a Vista utódja iránt.

A kizárólag belső használatra szánt verzió megjelenése némi zavart váltott ki, hiszen korábban arról esett szó, hogy a nyílt béta a 7004-es verzió lesz, közvetlenül a karácsonyt megelőző napokban pedig több más build képei is napvilágot láttak - nem lehetett tudni, hogy melyik valós, illetve egyszerű hamisítvány, nyilván mindkettőre bőven volt példa. A zavart csak fokozta, hogy a Windows 7 újonnan elindult hivatalos weboldalán eleinte egy közvetlen letöltést sejtető gomb volt látható, ezt pedig néhány órával később eltávolították, majd pedig lecserélték a meglévő szoftverek tárházára mutató hivatkozással, emberi mulasztásra hivatkozva.

A kezelőfelületen nyilván az új tálca a leginkább szembetűnő változás, amely talán túlságosan is a Mac OS X esetében használt Dock-ra hasonlít. Ez váltja le a megszokott tálcát és gyorsindítót, az egyes ikonok pedig elindítják, illetve előhozzák az adott alkalmazás ablakát, attól függően, hogy az jelenleg fut-e a rendszeren. A Vistán a jobb oldalon elhelyezkedő gadget-sávot felváltja az eszközök szabad elhelyezése, ezek ugyanis immár bárhol helyet kaphatnak az asztalon. A Libraries szekció saját személyes könyvtárainkat foglalja össze egy helyen, ez tulajdonképpen a My Music/My Videos/My Pictures/My Documents séma lecserélése, amelynek révén könnyen átirányíthatjuk a könyvtárak elérési útvonalát. A saját helyi hálózat kialakításával pedig gyorsan és egyszerűen oszthatjuk meg egymással (a hálózathoz csatlakozott számítógépeken) állományainkat.

A beszámolók szerint a 7000-es verzió nagyon is jól muzsikál, legfőbb előnye, hogy kevesebb memóriát igényel a Vistához képest (az első boot után 500-600 MB között áll meg a mutató, ellentétben az előd által elfogyasztott 700-900 MB-tal), maga a kezelőfelület és általában a használat pedig érezhetően gyorsabb. Az operációs rendszer általában véve jobbnak érződik, sokak szerint valójában a Windows 7 sikerült olyanra, mint amilyennek a Vistának kellett volna lennie a megjelenés pillanatában. Komoly fagyásokról, hibákról nem érkezett hír, az egyedüli gondot az jelenti, hogy egyes szoftveres meghajtók a Vista hiányára hivatkozva nem hajlandók feltelepülni - ezt azonban a kompatibilitási beállítások használatával gyorsan orvosolhatjuk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mrzool #100
    "csak a SP2 letöltése volt vagy 25 perc!"

    Azt ígyis-úgyis le kéne töltened. Egyébként miért nem eleve az SP3-mal csináltad?

    "Azt írja, hogy "A megadott nevet <WindowsXP-KB835935-SP2_HUN.exe> a rendszer nem ismeri fel belső vagy külső parancsként, futtatható programként vagy kötegfájlként.""

    Ilyet akkor ír, ha nincs ilyen nevű fájl (milyen hangosköz? a szövegkben két kötőjel van a fájlnévben). Bocs, de abból kiindulva, hogy önállóan telepítgetsz, megelőlegeztem neked annyi szakértelmet, hogy megnézed milyen nevű fájlt töltesz le SP-ként, és parancssorban is arra fogsz hivatkozni. Gépelni meg felesleges, TAB-ra kiegészíti a fájlnevet.

    "Úgyhogy most van egy 2009-es Szervíz Pakk2-esem."

    Elszomorítalak, az 2004-es, mivel akkor jelent meg az SP2.:/

    "Már csak azt kéne kitalálni, hogy csinálok ebből BOOT CD-t, mert nem tűnik az sem egyszerűnek."

    Részletesen le van írva itt:
    http://winportal.net/?id=12&page=2

    "No és persze majd csak legközelebb fog kiderülni, hogy működik is-e"

    Az ingyenes Virtual PC-vel bármikor kipróbálhatod, hogy működik-e.
  • B0nFire #99
    Na, nagy nehezen sikerült. De nem tudom hogyan. Addig nyomorgattam, amíg meg nem csinálta. Úgyhogy most van egy 2009-es Szervíz Pakk2-esem. Már csak azt kéne kitalálni, hogy csinálok ebből BOOT CD-t, mert nem tűnik az sem egyszerűnek. No és persze majd csak legközelebb fog kiderülni, hogy működik is-e, ugyanis épp most raktam újra a rendszert, és nincs kedvem újra próbára tenni. De azért kösz!
  • B0nFire #98
    Na, szóval annyit erről az ötperces munkáról, hogy kábé másfél órája szarakodom már vele, csak a SP2 letöltése volt vagy 25 perc! Aztán mindent úgy csinálok, ahogy le van írva, de nem csinál semmit a parancssorban. Azt írja, hogy "A megadott nevet <WindowsXP-KB835935-SP2_HUN.exe> a rendszer nem ismeri fel belső vagy külső parancsként, futtatható programként vagy kötegfájlként." Gépelési hibáról szó nincs; legalább ötször megpróbáltam; a végeredmény ugyanaz, vagyis semmi. Szóval ez nálam nem működik, lehet, hogy másnál igen, de nálam nem.
  • B0nFire #97
    Köszönöm a linkeket, utána fogok nézni, ígérem. Úgy látom, tudunk mi értelmesen is kommunikálni, ha akarunk. Igyekszem bepótolni a hiányosságaimat, mert vallom, hogy jó pap holtig tanul.

    Még egyszer köszi!
  • mrzool #96
    Természetesen senki sem úgy született, hogy kapásból vágja ezeket, de én használom azt a testrészt, ami a nyakamon van.:) Szóval ha már internetezel, akkor biztos hallottál a keresőoldalakról is. Az "integrate service pack windows xp" sztringre számos találatot kapsz, többek között:

    http://support.microsoft.com/kb/900871/hu
    http://winportal.net/?id=12&page=2

    Hotfixekhez szintén:

    http://support.microsoft.com/kb/828930

    Remélem tudtam segíteni.
  • B0nFire #95
    Tán azt hiszed, hogy mazochista vagyok, és ha meg tudnám csinálni egy ötperces munkával, akkor szívatnám magamat készakarva egy fél napos munkával, jófiú? Gondold már végig, hogy mit beszélsz!
  • B0nFire #94
    Csupán annyi, hogy a dolgoknak ehhez a részéhez nem értek; tudod, ez nekem kínai. Én lúzer júzer vagyok, nem pedig elmebajnok programozó. Nagyon imádom az ehhez hasonló építő jellegű hozzászólásokat, hogy "csináld meg!". Azt sem ártana leírni, hogy hogyan, mivel nem mindenki gondolatolvasó és programozó matematikus zseni, akármilyen nehéz is ezt elhinni. Tudod, én az anyámhoz még köldökzsinórral kapcsolódtam, nem USB-vel, mint a mai gyerekek.

    A másik, hogy nem sírtam, csak próbáltam megosztani a tapasztalataimat. Továbbá leírtam, hogy igenis én be fogok ruházni egy új OS-be, mert nem vagyok olyan sz@rrágó, hogy tákoljam állandóan, ami fölött már eljárt az idő.
  • mrzool #93
    "Tehát, közvetlen XP installálás után az a dolgunk, hogy rákeressünk a legújabb frissítésekre, és még órák múlva is az operációs rendszert tákoljuk. Ha már fenn van mondjuk a SP3"

    "Persze, ha az XP-m nem 5-6 éves lenne, hanem vadiúj, akkor nem kéne ennyi utómunkát végezni."

    Mi akadályoz meg abban, hogy beleintegráld a telepítőbe az SP3-at, illetve az azután kiadott hotfixeket? Megértem én, hogy könnyebb itt sírni, mint elvégezni egy 5 perces munkát...
  • B0nFire #92
    Én nem értek ennyire a bitekhez, csak én is amellett szeretnék állást foglalni, hogy a fejlődés nem állhat le. Leírom a mai tapasztalatomat a sokak által istenített XP-ről.

    Éppen ma volt a napja, hogy újratelepítettem az egész rendszer. 0-ról kezdtem, formázással. Az igaz, hogy az XP feltelepszik potom 30 perc alatt, de a munka még csak akkor kezdődik el jóformán. Bizony, ha már a drivereknél tartunk, az XP után közvetlenül még az alaplapot is fel kell installálni (de van hozzá gyári lemez), a monitort, a hangkártyát, meg a mindenható tudja még micsodát. Az én XP-m sem fiatal már, így magában nem ér egy kalap lócitromot sem. Semmi videó vagy hangillesztő; kodekeket kell vadászni hozzá, és mikor megvan, akkor szembesül vele az ember, hogy nem is tudja még telepíteni sem, mert a windows installer öreg hozzá. Program telepítésekor a instmsi30.exe fájl hiányolta de nagyon.

    Tehát, közvetlen XP installálás után az a dolgunk, hogy rákeressünk a legújabb frissítésekre, és még órák múlva is az operációs rendszert tákoljuk. Ha már fenn van mondjuk a SP3, akkor már tudunk illesztőprogramokat is telepíteni. És még egy egész munkanap után (8 óra) is van rajta mit pofozgatni; mire szépen belövök mindent, hogy olyan legyen, ahogy megszoktam és szeretem, el fog telni még egy hét is, mert lehet, hogy csak akkor fog eszembe jutni, hogy mit felejtettem még ki.

    Nem mondom, hogy most rohanok a "bótba" az új windowsért, de nagyon nem szeretem az OS-t újrarakni, mert bizony pepecs munka, még a rutinos embernek is. Persze, ha az XP-m nem 5-6 éves lenne, hanem vadiúj, akkor nem kéne ennyi utómunkát végezni. Mer ez az ócskaság max a 800x600-as képernyőfelbontást ismeri csak. Ha ezeket az el nem hanyagolható dolgokat leveszi az ember válláról egy új OS, akkor már megérte, mert nem úgy kell összehalászni egyesével mindent a netről, aminek ráadásul az eredetéről sem tudunk semmit.

    Majd egy év múlva meglátom a visszajelzésekből; addigra kifizetem a notebookot is, és várhatóan a win7 ára is mérsékeltebb lesz, mindenképpen beleruházok. Mert habár az XP-hez még 2012-ig készítenek frissítéseket, azért nem lenne baj, ha nem kéne ennyi időt elpiszmogni egy telepítéssel.
  • Zsoltika 007 #91
    Soundblaster Audigy 2 vagy attól újabb hangkarikon simán megy minden. Nézz utánna az mennyibe kerül és hogy hány éve van már kint!