Én nem értek ennyire a bitekhez, csak én is amellett szeretnék állást foglalni, hogy a fejlődés nem állhat le. Leírom a mai tapasztalatomat a sokak által istenített XP-ről.
Éppen ma volt a napja, hogy újratelepítettem az egész rendszer. 0-ról kezdtem, formázással. Az igaz, hogy az XP feltelepszik potom 30 perc alatt, de a munka még csak akkor kezdődik el jóformán. Bizony, ha már a drivereknél tartunk, az XP után közvetlenül még az alaplapot is fel kell installálni (de van hozzá gyári lemez), a monitort, a hangkártyát, meg a mindenható tudja még micsodát. Az én XP-m sem fiatal már, így magában nem ér egy kalap lócitromot sem. Semmi videó vagy hangillesztő; kodekeket kell vadászni hozzá, és mikor megvan, akkor szembesül vele az ember, hogy nem is tudja még telepíteni sem, mert a windows installer öreg hozzá. Program telepítésekor a instmsi30.exe fájl hiányolta de nagyon.
Tehát, közvetlen XP installálás után az a dolgunk, hogy rákeressünk a legújabb frissítésekre, és még órák múlva is az operációs rendszert tákoljuk. Ha már fenn van mondjuk a SP3, akkor már tudunk illesztőprogramokat is telepíteni. És még egy egész munkanap után (8 óra) is van rajta mit pofozgatni; mire szépen belövök mindent, hogy olyan legyen, ahogy megszoktam és szeretem, el fog telni még egy hét is, mert lehet, hogy csak akkor fog eszembe jutni, hogy mit felejtettem még ki.
Nem mondom, hogy most rohanok a "bótba" az új windowsért, de nagyon nem szeretem az OS-t újrarakni, mert bizony pepecs munka, még a rutinos embernek is. Persze, ha az XP-m nem 5-6 éves lenne, hanem vadiúj, akkor nem kéne ennyi utómunkát végezni. Mer ez az ócskaság max a 800x600-as képernyőfelbontást ismeri csak. Ha ezeket az el nem hanyagolható dolgokat leveszi az ember válláról egy új OS, akkor már megérte, mert nem úgy kell összehalászni egyesével mindent a netről, aminek ráadásul az eredetéről sem tudunk semmit.
Majd egy év múlva meglátom a visszajelzésekből; addigra kifizetem a notebookot is, és várhatóan a win7 ára is mérsékeltebb lesz, mindenképpen beleruházok. Mert habár az XP-hez még 2012-ig készítenek frissítéseket, azért nem lenne baj, ha nem kéne ennyi időt elpiszmogni egy telepítéssel.