Berta Sándor

Elérhetők lesznek a .tel doménnevek

A .tel-nek köszönhetően egy újabb doméntartomány (TLD) vált elérhető, elsősorban a telekommunikációs vállalatok és szolgáltatások számára. A .tel megalkotásának célja az volt, hogy egy doménszinten megvalósuló telefonkönyv jöhessen létre.

Mindez azt jelenti, hogy így a jövőben például a "cegnev.tel" címen hozzáférhető lesz az adott személy vagy vállalkozás összes telefonszáma, e-mail címe, de természetesen a honlapja és a székhelyének címe is. A különbség a hagyományos oldalakhoz képest az, hogy a kapcsolati adatokat nem egy szerveren tárolják, hanem közvetlenül a DNS-rendszerbe táplálják be és ezeket a felhasználók gyorsan és egyszerűen elérhetik, illetve módosíthatják. A megoldásnak köszönhetően a keresések elvileg a jelenleginél jóval gyorsabbak és egyszerűbbek lehetnek. Az új TLD hivatalosan december 3 óta elérhető és az első doménneveket jövő március végétől adják ki.

A .tel koncepciója emlékeztet az ENUM-ra, amelynél a telefonszámokat közvetlenül IP-címekké változtatják. A Telnic nevű cég szerint az új doméntartomány előnye, hogy nincs szükség saját IP-címekre. A .tel további előnye, hogy amennyiben valaki egy .tel végződésű portálon talál egy telefonszámot, azt anélkül tárcsázhatja közvetlenül a böngészőjéből, hogy egy telefonkészüléket használnia kellene. Ehhez csupán annyi kell, hogy egy tárcsázóprogram telepítve legyen a számítógépére.

Az új rendszer elsősorban a mobil készülékekkel kompatibilis. A doméntulajdonosok egy egyszerű kezelőfelületen keresztül érhetik el és frissíthetik a megadott adataikat. A bizalmas információk esetében lehetőség van a jelszavas védelem igénybe vételére és meghatározható, hogy ezekhez kik férhetnek hozzá. Így egy spammer birtokába nem juthat egy e-mail cím. A Telnic adatai alapján eddig több ezren érdeklődtek a .tel domén iránt. A cég egyébként az új TLD-t egy személyre szabható virtuális kártyának tartja, amelynél mindig meghatározható, hogy mely információkat mely csoportok tagjai érhetik el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!