Berta Sándor

E-mail címből következtethető a fizetési morál?

Akár az e-mail címből is megállapítható, hogy valaki jó adós-e, hogy rendben és időben kifizeti-e a köz- vagy egyébtartozását - állítja az osnabrücki mediafinanz GmbH & Co. KG nevű cég.

A mediafinanz arra volt kíváncsi az átfogó felmérése készítésekor, hogy vajon mi állapítható meg az online vásárló felhasználók szokásaiból és adataiból. Kiderült, hogy az ingyenes levelezőszolgáltatásokat igénybe vevők rejtik a legnagyobb veszélyt az internetes boltok tulajdonosai számára. A legrosszabb minősítést a hotmail.de, az alicedsl.de és az msn.com szolgáltatásokat használó személyek kapták. A legjobb besorolást a szakemberek az Onlinehome.de, az online.de és a t-online.de előfizetőknek adták.

A felmérés igazán részletes volt, ugyanis a mediafinanz munkatársai több mint 360 000 felhasználó bevonásával készítették. "Az e-mail alapján felismerhető, hogy ha valakinek nem egyenesek a szándékai. Azonban fontos, hogy a boltok tulajdonosai ne csak az e-mail címekre figyeljenek" - hangsúlyozta Dr. Alexander Ey, a mediafinanz ügyvezetője. A szakember szerint az online kereskedők egyre többször találkoznak olyan internetezőkkel, akik szeretnének elbújni, anonim módon vásárolni és végül fizetés nélkül távozni.

A vállalat által megjelentetett táblázatban szerepel többek között a már említett msn.com, a hotmail.de, a t-online.de mellett a gmx.de, a yahoo.de, a yahoo.com, az aol.com és a hotmail.com is. Tény, hogy ma már a levelezőszolgáltatásoknak gyakran több millió regisztrált tagjuk van. Ennek oka, hogy sokan a hivatalos e-mail címük mellé szeretnének egy másik elektronikus postafiókot is, illetve, hogy ez a legegyszerűbb módja az e-mail címhez jutásnak.

Ugyanakkor az is igaz, hogy sok csaló azt reméli, hogy ha egy ingyenes szolgáltatónál regisztráltatja magát, akkor később bukhat le. Mindenesetre egyetlen e-mail cím alapján átfogó véleményt formálni valakiről meglehetősen érdekes próbálkozás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • redfish #19
    A cikkből nem nagyon derül ki, hogy milyen fizetésről van szó?
    Adófizetés?... Vagy online vásárlás?...
    (Mert az adófizető a Hivatal által utólérhető a lakcímén, tökmindegy milyen az email címe.)

    Ha az online vásárlásról van szó, ehhez érdemben hozzá tudok szólni, jelenleg 3 webshopban veszem fel a megrendeléseket : teljesen mindegy, kinek milyen email-címe van, én az IP-címet és HOST-ot vizsgálom!

    Ez elég sokat elárul!
    Pl.román IP-címről jövő megrendelésnél nem fogom elhinni, hogy az illető Sopronban lakik... Múltkor USA IP-ről jött megrendelés, felhívtam a csajt és mondom neki, nem külföldön van éppen (a mobilja belföldön működött!)?... Elhebegte, hogy most épp Olaszországban van, de hétvégén hazautazik... Na, udvariasan töröltem a megrendelését és magamban konstatáltam, hogy az Anonym-IP programja még fejlesztésre szorul...

    De azt is el kell mondjam, hogy elég sokan megrendelgetnek (t-online címről is) úgy, hogy aztán nem veszik át a megrendeléseiket... Ezeknek a csomagoknak mi fizethetjük a postaköltségét, ami esetenként 1300-1700-2000Ft (utánvételes, ajánlott küldemények)...
    Ezekkel a Vevőkkel nem tudunk semmit csinálni!
    A kárunk már többszázezer Ft, az is igazságtalan lenne, ha felemelnénk a termékek árait és olyanokkal fizettetnénk többletköltséget, akik becsületesen átveszik a megrendelt termékeiket!

    Szóval, megértem, ha más online boltok is próbálják kiszűrni valahogy a kamu Vevőket. Csakhogy erre az email-cím nem alkalmas!
    Legalább IP-címet és HOST-ot kellene nézni.
    Le szoktam chekkolni a megadott postacímet is (nem egyszer kiderült már, hogy nincs is olyan utca, vagy az utcában nincs olyan házszám, vagy Sopronnak Szeged irányítószámát írta be a hülyegyerek)...
    Sokszor rákeresek a megrendelőre iwiw-en, vagy a neten (Fórumokban sok Vevőt megtalálni).

    Amúgy semmiből nem áll Bátori Katalinnak regisztrálnia egy új email-címet [email protected] névvel... Na, én az ilyennek már nem dőlök be!

    VISZONT : most, hogy utánagondolok, még SOHA nem fordult elő, hogy olyan Vevő nem vette volna át a megrendelését, aki vállalati email-címről adott le megrendelést!!!
  • Walaki #18
    Hat kérem itt vigyázni kell az ok okozati összefüggéssel. Aki sunnyogni akar nyilván ingyenes cimet választ, de az ingyenes cim választása nem eredményezi azt, hogy sunnyogni akar az illető. Mert ez olyan minth azt mondanánk, hogy a tüdőrákra hajlamos emberek nagyobb eseéllyel szeretnek dohányozni. És nem a dohányzás okoz tüdőrákot.
  • god25 #17
    Mekkora baromság!
  • Sanyix #16
    Engem az fakaszt mosolyra, amikor 5 mega valakinek nem elég a mailezéshez. Nagyobb állományokat mozgatni mailben LÁMASÁG, a kisebbek meg bőven elférnek 5 megán főleg ha kliensoldalon tárolják, és szerveren csak addig van amíg le nem töltik. Ki használ még mailt manapság? Én csak hivatalos ügyekben mailezek, idegenebb emberekkel, de ez is ritka. Ismerős 2 éve nem küldött mailt, mert ugye létezik azonnali üzenetküldő.

    Egyébként bárkinek lehet bármilyen mailcíme, csak regelni kell(ingyen) egy dydns domaint, és beizzítani egy mailszervert.

    A cikk meg hülyeség. Ki akar fizetni mailcímért? Ha valakihez nem dob a szolgáltatója egyet(amit minden szolgáltatóváltásnál bukik), akkor ki fizetne érte külön? Tehát kinek van "megbízható" címe?
  • Bradley #15
    Csak a lényeget nem fogja senki. Nem azt mondják, hogy akinek ingyenes mail címe van az tuti lop és hazudik, hanem azt, hogy több a link ember köztük. Nyilván, ha egy szolgáltatásért fizetsz, ott le van írva a neved adataid, nem a leg alkalmasabb csalásra...
    Más kérdés, hogy ezt felmérés nélkül is lazán megmondja bárki aki józan paraszt ésszel gondolkozik.

    Sőt mivel nagyságrendekkel ver a gmail spam szűrője mindent, egyre többen a gmailt használják saját domaincímen is levelezésnek....
  • tamasmester #14
    Csodálkozom, hogy ez csak most tünt fel a cikk írójának. Én rendszeresen adok-veszek a neten. Tapasztalataim azt mutatják, hogy az emberek szeretnek gagyi címeket használni. Ha valaki "hétköznapi" E-mail címet ad meg, akkor már lépek is tovább. Jól látható mennyi a simlis ember ebben az országban. És ez nagyon szomorú :(
  • arty #13
    nincs élet a gmail-en tul

    ők(gémélesek) amugy jól fizetnek ? :D
  • sanyynn #12
    Pontosan ugyanúgy van nekem is, mint neked. Van egy keresztnév.vezetékné[email protected], azt azt használom hivatalosan. Most hamarosan lesz domainem, akkor én komoly adófizető polgár vagyok, mert a saját domainemről adok meg címet? XD (.eu-s)
  • roliika #11
    Faxság ez. Már bocs. A .hu-s domain drágább mint a .com-os, de a .NET a leg olcsóbb...amúgy 1-2 1000Ft-ról van szó éves szinten. És korlátlen tárhely mailek számára általában...de ha mindegyikek megrendelem és csődbe megy a cégem akkor mivan? Hülyék ezek.

    Az IQ állandó, csak a lakosság száma nő...
  • waterman #10
    hát igen.. az a 25 mega manapság mosolyra fakaszt. a gmail 6.5 gigája és a spamszűrés lehetősége után nem térnék vissza egy fizetős, vacak szolgáltatói levélcímhez.