Gyurkity Péter

Megalakult a WWW Alapítvány

Sir Timothy John Berners-Lee nem vesztegeti az idejét: bár ő a W3C első embere, új alapítványával szeretné biztosítani a világháló nyílt fejlődését, az oktatás kiszélesítését, valamint a biztonság és az emberek szerepének növelését.

Nagyjából a fentiekkel foglalható össze az újonnan létrejött World Wide Web Foundation célja - a kissé ködös megfogalmazásból ugyanis az tűnik ki, hogy Berners-Lee a nyílt fejlesztésekre helyezné a hangsúlyt, mégpedig a nagy cégek, a biztonsági szakértők, a kormányok, valamint a magánemberek erőfeszítéseinek összefogásával. Ezzel egy időben nagy hangsúlyt helyeznek a biztonság növelésére és a személyes adatok megfelelő kezelésére.

Azt már jó ideje tudjuk, hogy a szakember - aki egyike volt a korai Web kidolgozóinak, és úttörő szerepet vállalt több, ma már világszerte használt szolgáltatás alapjainak lefektetésében - nincs mindig megelégedve a világháló fejlődésével, annak irányával. Szerinte ebben az embereknek kell játszaniuk a főszerepet, megőrizve azt a szabadságot, amely az internetet naggyá tette. Hogy jobban megértsük a szakember törekvését, érdemes kicsit visszatekintenünk a korábbi nyilatkozatokra, beszédekre. Tavaly márciusban például arról beszélt, hogy a politika fontos szereplőit kell a megfelelő módon tájékoztatni és képezni, hogy ők is megértsék a korlátozó intézkedések súlyát, a nyílt szabványok megőrzésének és fejlesztésének fontosságát.


Ez persze túl általánosnak tűnhet, ám egy olyan világban, ahol szinte naponta érkeznek hírek a fájlcserélők megbüntetéséről, a tartalomcsere korlátozásáról és az internetelérések tervezett módosításairól, már rögtön értelmet nyernek a fenti kijelentések. Ugyanígy problémás a DRM, azaz a digitális másolásvédelem, amelynél jobb megoldások is léteznek, csak meg kell találni azokat. Kiemelt szerepet kaphat a HTML újragondolása (a HTML 5 már készülőben van), illetve számos egyéb nyílt szabvány, amelyre később vállalatok és magánszemélyek milliói támaszkodhatnak majd.

Az Alapítvány jövőre kezdheti meg működését, komoly adományokkal, valamint precízen szabályozott felső vezetéssel. Az első konkrét tervek és lépések is jövőre válnak majd ismertté, addig van idő az elképzelések további finomítására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)