Berta Sándor

Ismét kitüntették a World Wide Web kitalálóját

A lovagi cím után egy új díjjal is elismerték Sir Tim Berners-Lee brit szakember munkásságát. Ugyan már korábban bejelentették, hogy az újonnan alapított Millennium Technológia-díjat Sir Tim Berners-Lee nyerte, ám az elismerést csak most adták át.

A brit férfit a World Wide Web (WWW) feltalálásáért jutalmazták a kitüntetéssel. A díj mellé egyébként - csak úgy mellesleg - egymillió euró is jár. Az elismerést a finn államelnöknő, Tarja Halonen Helsinkiben adta át a szakembernek. A díjat idén adták át először és arra hivatott, hogy azoknak a teljesítményét ismerje el, akik nemzetközileg is jelentős technológiai újdonságokat alkottak meg vagy fejlesztettek ki.


Sir Tim Berners-Lee nyugodtan és szerényen fogadta kitüntetését. Mint mondta: "Én csak fogtam néhány olyan dolgot, amik már előtte is léteztek és ezeket ötvöztem, majd hozzáadtam még egy csipetnyit valami másból is." Berners-Lee-t - szintén a World Wide Web megalkotásáért - tavaly már a brit királynő lovagi címmel tüntette ki, így azóta viselheti a Sir szót a neve előtt.

A 48 éves brit férfi 1990-ben, a genfi székhelyű CERN magkutató központban fejlesztette ki a világ első webböngésző programját, ezzel egyidejűleg pedig lefektette a HTML weboldal-programozónyelv, a HTTP átviteli protokoll és az URL internetes címrendszer megalkotásával a később sikeressé vált World Wide Web alapjait. Napjainkban a nagy nemzetközi elismertségnek örvendő lovag a World Wide Web Konzorciumot vezeti, amelynek - többek között - Nizzában és a Föld több más városában található kirendeltsége.


Minden bizonnyal tehát hallunk még Sir Tim Berners-Lee-től, hiszen, amint az ábra mutatja, egykönnyen nem fog tudni elszakadni a WWW világától sem, és kevés olyan ember van, akiből már életében példakép és legenda lett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • a_n_d_r_e_w #11
    nem=ne :)
  • a_n_d_r_e_w #10
    Szerintem nem keverjük az Internetet a WWW-vel :)
  • awender #8
    A kőbaltás embert kifelejtetted a felsorolásból.

    Érvelésed nagyban sántít azonban. A kőbaltás emberhez visszatérve, sok tízezer ősembernek rendelkezésére állt a bot és a kő. Közülük azonban csak néhányan kötöztek rá botra követ.

    A WWW mint ötlet, sokak fejében megfordulhatott. A dicsőség azonban mindig azé, aki nem csak megalkotni, megálmodni tudja az elméletet, hanem a gyakorlatba is át tudja ültetni.
  • awender #7
    "...kevés olyan ember van, akiből már életében példakép lett."

    Szerintem viszonylag sok olyan ember van, akiből példakép lesz. Akiből legenda lesz, na, azokból kevesebb van.
  • TeszteloPontHu #4
    "Nizzában és a Föld több más városában található kirendeltsége."

    A Föld több más városában? Miért, vannak városok a Földön kívül is? :)
  • EOX #1
    tetszik az órája:D