Gyurkity Péter

Készülőben a HTML 5

A World Wide Web Consortium tíz éves pihenő után most rántotta le a leplet a HTML következő, sorrendben ötödik verziójáról, amely elsősorban a multimédiás tartalmak és a már megszokott elemek kezelését könnyíti meg.

A W3C HTML Working Group néven tevékenykedő munkacsoportja közzétette az első tervezetet, valamint az 1997-ben megjelent HTML 4.0 óta eszközölt változtatások teljes listáját. Ezzel a több mint 10 éve tartó csendet törték végre meg, az ötödik generációval pedig a webfejlesztők munkájának leegyszerűsítését ígérik, mégpedig a HTML-nyelv - amelyet egyszerűsége miatt sokszor nem is nyelvként jellemeznek - újragondolásával.

"Az Ajax és az ahhoz kapcsolódó fejlesztések új, eddig nem látott eszközök és sztenderdek iránt gerjesztettek igényeket, amelyek lehetővé teszik a gyors és könnyű átjárást az asztali és mobil megoldások között" - áll a csoport jelentésében. Ennek megfelelően az ötödik változat a kétdimenziós grafika megjelenítésére, a multimédiás tartalmak beágyazására és irányítására, a kliens-oldali adattárolásra, valamint a dokumentumok egyes részleteinek könnyű szerkesztésére helyezi a hangsúlyt.

A cél egyértelmű: közös platformra helyezni azokat a megoldásokat, amelyeket a felhasználók és a fejlesztőcégek ötlöttek ki az elmúlt évtizedben a ma használt weboldalak kiegészítésére, azok tökéletesítésére. A W3C ígérete szerint a HTML 5.0 nagyban növeli az interoperabilitást és csökkenti a szoftverfejlesztéssel kapcsolatos költségeket, mégpedig azokkal a tiszta és egyértelmű szabályokkal, amelyek leírják, hogyan kezeljük a megfelelő módon elkészített HTML-dokumentumokat és hogyan javíthatjuk ki az esetlegesen felmerülő hibákat.

A HTML Working Group, amely 2007 márciusában alakult meg olyan cégek társulásával, mint a Google, az IBM, a Microsoft, a Mozilla és a Nokia, tovább folytatja a munkát. A csoport egészen 2010-ig folytatja a munkát, akkorra ígérik a végleges változat elkészültét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Dömper Ármánd #33
    A php, és az asp.net, mint ahogy az már a hozzászólások között valaki leírta, szerver oldali nyelv, azaz arra való, hogy segítségével kliens oldali dokumentumokat hozzunk létre, éppen ezért a böngészőnek nem kell ismernie. A css pedig a HTML része, tehát, ami a HTML újabb szabványainak megjelenítésére képes, tudnia kell azt is.
  • floatr #32
    Azabaj, azabaj h már nálunk má megvan, megvan (véve)
    Vállalati szegmensre nyomulnak egyelőre, szóval a keresőknek amúgy se "érdekes". Mellesleg a fejlesztésekben egyelőre elég minimális a keresőkre gyúrás, de legyen neked igazad igazad :)
  • balee66 #31
    Én sem értem, hogy minek HTML akárhány meg hasonlók. És akkor még ott van a php, az asp.net, a css, a flash, a silverlight... 5 év múlva 5 különböző technológia kell majd a weblapok normális megjelenítéséhez, és a 3 fő böngésző 3 különbözőképpen fogja értelmezni azokat...
  • Narxis #30
    Nagyon érdekes, de annyira nem érdekel.
  • sonicXX #29
    Utóbbihoz hozzátenném még, nem hinném, hogy a kugliéknak nehézséget okozna egy szerveroldali JS értelmező lekódolása. Eleve azt se értem nagyon, hogy az iframe-et miért kezeli külön oldalként. Szóval ez számomra rejtély...
  • sonicXX #28
    Az más: vedd meg vedd meg

    :D

    Nem hiszem, hogy amíg a keresők rá nem állnak a flex-re, addig a html veszélyben lenne - erre pedig igen kicsi az esély, látván hogy még a mostanra már tényleg nagyon elterjedt Ajax-ra sem voltak képesek a keresők ráállni.
  • floatr #27
    "nézd meg... nézd meg" kezdek marketinges lenni :)
  • floatr #26
    Csak megemlítettem h kicsit későn kezd ébredezni a w3c. Egyébként nem flash, hanem flex. Nézd meg, xml és script alapú, félig-meddig deklaratív fejlesztői platform, eredményképpen egymásba épülő swf-eket kapsz. Nézd meg, bár én még nem tudtam megszokni...
  • bakagaijin #25
    Nekem tetszik, csomó olyan dolog van benne, amiket eddig js-el vagy css-el oldottak meg, persze minden böngésző máshogy... Illetve jó sok minden teljesen átkerült css-be (amik még az az előtti időből származnak).

    A flash-t hogyan kevertétek ide azt nemtom :).
  • floatr #24
    A flex-hez csak a szokásos flash kell. Ez pedig lassan már fix tartozék. Nekem is nehezemre esett belátni, de több mint versenyképes, és elég agresszív módon tolják