Napi Online

Úszó atomerőmű épül Szentpéterváron

Az orosz kormány elfogadta az orosz atomerőmű-építőket és -üzemeltetőket tömörítő Roszatom döntését az úszó atomerőművek gyártásának áthelyezéséről.

Az eredeti tervek szerint az erőműveket a szeverodvinszki Szevmas hadihajógyárban, Arhangelszk közelében gyártották volna, ám a megrendelő RoszEnergoAtom úgy döntött, a szerződést visszavonja és inkább a szentpétervári Baltijszkij Zavoddal köt újat. Az első úszó erőmű, az Akademik Lomonoszov gyártása tavaly áprilisban kezdődött meg a Szevmas hajógyárban, a hajó acélszerkezetét eddig harmadrészben szerelte össze a Szevmas. Az összeszerelés teljes költségét hatmilliárd rubelre becsülik (232 millió dollár).

A fedélzeten lévő két 35 megawattos, KLT-40S jelű reaktor és két generátor 200 ezer lakosra elegendő elektromos áramot termel majd, a RoszEnergoAtom októberig hoz döntést az atomhajó végleges helyéről. A Roszatom további hat úszó erőmű építését tervezi, ebből ötöt a Gazprom rendelt meg a távol-keleti és északi part menti olaj- és gázmezők fejlesztéséhez. Az úszó erőművek egy részét külföldre adná el Oroszország, tizenöt évig működhetnének egyhuzamban a megrendelő államban, ezután vissza kell hajózniuk gyártási helyükre üzemanyag-utánpótlásra és szervizre. Eddig többek közt Kína, Indonézia és Malajzia jelezte érdeklődését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • tar86 #7
  Nem mindegy.
 • rigidus #6
  1. Gaz teren most is toluk fuggsz.
  2. Kulonben meg nem tok mindegy kitol fuggsz?
 • Tetsuo #5
  az oroszoktol nem szeretnek fuggeni..
 • Hedgehunter #4
  Milyen jo lesz ez atombombak szallitasara... Majd Kuba is rendel es jo lesz....
 • FefeeX #3
  Ha úgyis úszó erőművet építenek, majd valahogy ideúsztatjuk :)
 • Sanyix #2
  tesznek! építenek szaros szénerőművet. Húdejó...
 • Tetsuo #1
  hm vmit mar nekunk is tenni kene.. (energia teren)