Berta Sándor

Franciaország - egyelőre nem lesz internetblokád

Nicolas Sarközy ambíciózus terveiből egyre kevesebb valósul meg. Jó példa erre a tavaly beharangozott letöltők elleni internetblokád, amelyből úgy tűnik, egy darabig semmi sem lesz.

A Three Strikes Out nevű eljáráscsomagot a Denis Olivennes, az FNAC francia kereskedelmi áruházlánc ügyvezető igazgatója vezette munkacsoport dolgozta ki. Azóta már fél év telt el, de az új rendszer kiépítése azóta is egy helyben topog. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy még el sem készült az internetblokád bevezetéséhez szükséges törvényjavaslat, így a francia parlament nem is tudott miről szavazni. Nem véletlen, hogy Herve Rony, a SNEP francia zenei szövetség elnöke nemrég már nyíltan bírálta tehetetlensége miatt a francia kormányt és sürgette, hogy a jogszabály kidolgozását gyorsítsák fel és a törvényt fogadják el még a nyári parlamenti szünet előtt. A lobbista közölte: minden más elfogadhatatlan.

A terv megvalósulását azonban az Electronic Frontier Foundation (EFF) civil szervezet munkatársai szerint számos probléma hátráltatja. A legnagyobb akadályt az jelenti, hogy a korábban kidolgozott törvénytervezetet alkotmányjogászok vizsgálják, akik egyáltalán nem kapkodnak. Szintén komoly gondot jelent, hogy Sarkozy és a francia kormány népszerűsége mélyponton van és így kétséges, hogy bevállalnák egy újabb, további népszerűségvesztést okozó jogszabály elfogadtatását.

Vagyis mindez azt jelenti, hogy a HADOPI (La Haute Autorite pour la diffusion des oevres et la protection des droits sur Internet) létrehozására egyelőre várni kell. E szervezet és a jogi háttér nélkül pedig komoly nehézségekbe ütközne a sokat letöltők internethozzáférésének blokkolása. Ráadásul a törvénytervezet legújabb változata nemrég a Squaring the Netnek köszönhetően nyilvánossá vált és az ASIC internetes gazdasági szervezet - melynek tagja többek között a Google, a Yahoo és az AOL - a múlt héten tiltakozott az elképzelések ellen, mivel véleményük szerint az intézkedések igazságtalanok, jogtalanok és aránytalanok lennének.

Mint ismeretes, Franciaországban tavaly született döntés a kalózellenes testület létrehozásáról. A szervezetnek lehetősége lenne az első figyelmeztetéseket követően az internetről is kitiltani a renitens felhasználókat. Nagy-Britanniában, Ausztráliában és nemrég Németországban szintén felmerült ennek a lehetősége. Az Európai Parlament ugyanakkor elutasította azt az előterjesztését, amely szerint a kontinensen engedélyezték volna a szerzői jogsértők internethozzáférésének blokkolását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gutmann #18
  • Sanyix #17
    Én levágás nélkül gondoltam a szünetet magamnak :\
  • Csi9aa #16
    UI: amennyit itt írogatsz zsidókkal kapcsolatos kifejezéseket, nem győzöm guglizni, szerintem inkább te vagy az... Megkockáztatom egy rabbi is kevesebbet tud a zsidókról mint te. Ehhez mit szólsz?
  • Csi9aa #15
    Aki nem ért egyet veled az zsidó? (titkos info, csak neked, csak most: nem vagyok az) Vagy mivan? Normális vagy te?
  • arrakistor #14
    én inkább nem tartanék szünetet de legalább a fü*yimből se kéne levágni
  • Sanyix #13
    Ja nekem melóhelyen miért nincs ilyen? Én csinálok is valamit, és a fizetésem (vagyis a juttatásaim) se akkorák mint a képviselőknek. Csöppet igazságtalan? És itt nemigazországban is befigyel egy kis szünet a nagyon aktív és hasznos munkát végző képviselőinknek...
  • ziipp #12
    > "...törvényt fogadják el még a nyári parlamenti szünet előtt..."
    Azért ez is elég gáz. Nyári parlamenti szünet.
  • arrakistor #11
    drága barátom.. alig várom már hogy megmutassam neked, de inkább te hozzál magaddal bilit mer bele is fox k*lázni és utána összetéped a sábeszdekliért kapott IT diplomádat...
  • gybfefe #10
    Szerintem a dolog jövője úgy néz ki hogy a kiadók kénytelenek lesznek beérni avval a kevés haszonnal amit a borító, tok és cd-ből kisajtolnak. Ennyi. A "művészek" peniglen donate ikonokkal fognak "teccelegni". :)
  • Csi9aa #9
    A 300 MHz-es PII csodagépeden használsz on-the-fly filerendszer titkosítót? Miközben H.264 videokat játszol le akadás nélkül? (ami mellesleg nem a flash video(VP6), mint hiszed)

    A bilibe még nem lóg bele a kezed? :D