Berta Sándor

Sikeres az északrajna-vesztfáliai online rendőrőrs

Az emsdetteni vérengzés után létrehozott internetes rendőrőrs a rendőrségi szakemberek szerint mindenképpen beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

"Az álláspontom az, hogy jól vizsgázott az online kirendeltség és a jövőben is fontos segélyrendszer lehet a bűncselekményeket bejelenteni akaró felhasználók számára" - szögezte le Frank Scheulen, az északrajna-vesztfáliai Tartományi Bűnügyi Hivatal (LKA) szóvivője. Tény, hogy idén január és október között 1846 jelentés futott be az online rendőrőrsre, azonban ezek közül 1089 utólag kiértékelhetetlennek bizonyult.

A cél az, hogy ha valaki például egy internetes fórumban ámokfutással vagy más bűncselekménnyel kapcsolatos információkra bukkan, akkor azonnal jelenthesse azt, ezzel időt és energiát takarítva meg. A bejelentést tevő személyeknek egy digitális nyomtatványt kell kitölteniük, majd elküldeniük a kirendeltségnek, ahol kielemzik a tartalmát, majd döntenek az intézkedésekről. A rendőrőrs tagjai megpróbálják kideríteni az adatok valóságtartalmát és ha valóban fennáll a bűncselekmény veszélye, akkor értesítik a legközelebb található rendőrkapitányságot.

Scheulen elmondta, hogy az esetek közül 199 erőszakos bűncselekményekkel vagy fegyverekkel volt kapcsolatos, 325 szexuális bűncselekményekre és gyermekpornográfiára vonatkozott, míg 125 politikai indíttatásból elkövetett bűntettre, 36 pedig családon belüli erőszakra utalt. Emellett az információk 35 ügyben drogokkal, 33 esetben pedig öngyilkossággal voltak kapcsolatba hozhatók. Németországban tavaly februárban hozták létre az első online rendőrőrsöt Mecklenburg-Előpomeránia német szövetségi tartományban. Északrajna-Vesztfáliában az emsdetteni ámokfutás után vetette fel Ingo Wolf helyi belügyminiszter.

Érdekesség, hogy ezekre a kirendeltségekre gyakran érkeznek bejelentések átlagos, hétköznapi bűncselekményekről, például lopásokról vagy garázdaságról is. Északrajna-Vesztfáliában egyébként már 2004 óta lehetőségük van az állampolgároknak online be- és feljelentéseket tenni. A rendszer jól vizsgázott és rövid idő alatt népszerűvé vált.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!