Berta Sándor

2009-ben indul az osztrák nemzeti archívum

Nyugati szomszédunknál fontosnak tekintik a legfontosabb állami és kulturális értékek megőrzését az utókor számára. A merész tervből másfél éven belül valóság lehet.

"Már a következő hetekben kiírjuk a pályázatot az Osztrák Köztársaság Digitális Hosszútávú Archívuma ügyében, így a rendszer akár már 2009 végétől működhet" - jelentette be Michael Freitter, a bécsi kancellári hivatal e-kormányzati ügyekért felelős munkatársa. Első lépésként a szakemberek eldöntik, hogy mely művek, alkotások és dokumentumok képezik majd részét az adatbázisnak. Az viszont már most biztos, hogy az osztrák minisztériumok iratait több száz évre visszamenőleg megőrzik. Az ÖNB tavaly augusztusban döntött arról, hogy minden .at végződésű honlapot és azok tartalmát megőrzi, hogy azok elérhetők legyenek a későbbi generációk számára.

Az adatok tárolására a pongaui St.Johann közelében lévő bunkerben működő szervereket használják majd. Minden eltárolt műből és iratból másolat is készül, amelyeket a Bécs mellett található erdbergi atombunkerben helyeznek el. "Nagyon nehéz döntenünk, hiszen nem tudhatjuk, hogy a következő nemzedékeket és a jövő kutatóit mi fogja érdekelni a mai események vagy feljegyzések közül" - mondta Bettine Kann, a programban részt vevő Osztrák Nemzeti Könyvtár (ÖNB) Digitális Könyvtárrészlegének vezetője.

A pongaui St. Johannban a földfelszín alatt 300 méterrel található az a bunker (ZAS), ahol az osztrák szövetségi számítógépes rendszer vészhelyzeti adathordozóit őrzik immár 25 éve. De itt van a katonai légtérellenőrzés központja és az ország polgári irányítására képes rendszer is. A létesítményben már most megtalálhatók minden egyes szövetségi tartomány minisztériumainak és kormányának legfontosabb dokumentumai, valamint polgári intézmények, például az Osztrák Nemzeti Könyvtár fontos iratai.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • arrakistor #2
    egy repedt tiplákot nem adnék azért a 8 trillió terrabájt swapp fájlért... nyomnék rá izomból egy shift+del-t
  • Darth Sith #1
    ha nálunk lenne ilyen project, tuti 5xör annyiba kerülne, mint amennyi, mert zsebbe megy a 4/5-öde, de mivel ennyire drága, nem valósítják meg..