Berta Sándor

A hajóutasok adatait is tárolni fogják Németországban

A német szövetségi rendőrség a jövőben minden hajóval érkező és induló személy adatait egy külön adatbázisban gyűjti össze, a nyilvántartást pedig rendszeresen frissítik majd.

A németországi kikötőkben évente összesen 29 millió érkező vagy induló utas fordul meg. Egy új törvény alapján a német rendőrség ezen emberek személyes adatat is el fogja raktározni. A jogszabály-módosítást a német kormány és a helyi parlament is elfogadta, a Bundesrat február 15-én szavaz róla. Az előírások szerint a német szövetségi rendőrség automatikusan igényt tart majd minden németországi kikötőből hajóval induló vagy oda azzal beutazó személy pontos nevére, születési idejére és helyére, nemére, állampolgárságára, igazolványszámára és az esetleges vele kapcsolatos vízum-információkra.

A rögzítéshez nincs szükség konkrét gyanúra és az mindenkire nézve kötelező. Az adattárolás időtartama gyakorlatilag nincs korlátozva, így az adatbázis tartalma akár évekig vagy évtizedekig is megmaradhat. A német közlekedési minisztérium ezzel kapcsolatban közölte: az adattárolás időtartama mindig attól függ, hogy ezeket az információkat milyen célokra használják fel.


Patrick Döring, az FDP közlekedési szakpolitikusa szerint a jogszabályt, amely komoly beavatkozás az emberek alapvető jogaiba, a német kormány az ellenzék véleményének figyelembevétele nélkül fogadta el és azt más változtatások közé rejtette el, hogy így kerülhesse el az ellenzéki képviselők figyelmét. Wolfgang Tiefensee német közlekedési miniszter ugyanakkor nem érti Döring felháborodását, mondván az adatokat eddig is rögzítették, csak az új rendszernek köszönhetően ez a folyamat jelentősen felgyorsulhat.

Nos, tény, hogy a hajókon utaslistát kell vezetni és a hajózási társaságoknak azt a hatóságok számára továbbítaniuk kell. Viszont erre eddig azért volt szükség, hogy egy hajó elsüllyedése vagy balesete esetén a hatóságok értesíthessék a hozzátartozókat, nem pedig rendőrségi célból.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • entreri #3
    Egyre több a hír, hogy Dojcsland mindent rögzít. Ez EU-s dolog, vagy csak magánakció? Ki tudja, még a végén másra is ráerőltetik...
  • Yoshimitsu #2
    Perverzek...
    És még a múlt balul elsült sötét időit szídják és átkozzák...
    Én komolyan nem értem a német népet...
  • arrakistor #1
    ide se megyek... ájncig cváncig a se99ed kiláccik...