Berta Sándor

Újabb adateltűnési ügyek az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban eddig csak idén januárban 25 különböző esetben tűntek el különböző személyes adatok a bankoktól és más cégektől. Most ez a szám 28-ra nőtt.

A hét rosszul kezdődött a tengerentúlon és nem csak a tőzsde fekete napja miatt: három adatellopásokkal kapcsolatos ügyre is fény derült. Először hétfőn a T. Rowe Price nyugdíjbiztosító értesítette levélben 35 000 ügyfelét arról, hogy az adataik egy számítógépen voltak, amit az egyik partnercégüktől loptak el. Kedden vált ismertté, hogy a Horizon Blue Cross magánbiztosító társaság egy 300 000 ügyfél személyes adatait tartalmazó laptopot veszített el. A vállalat levélben arról tájékoztatta az érintett személyeket, hogy a bizalmas információk illetéktelenek kezébe kerülhettek. Szintén kedden hozták nyilvánosságra, hogy a washingtoni Georgetown Egyetemről lába kélt egy külső merevlemeznek, amelyen az intézmény közel 40 000 hallgatójának adatait, köztük a társadalombiztosítási azonosítószámukat is tárolták.

Vagyis gyakorlatilag minden napra jutott valamilyen adatellopási vagy adateltűnési botrány. Nem véletlen, hogy az esetek egyre jobban foglalkoztatják a számítástechnikai biztonsági szakembereket. Az ügyek hátterében az emberi feledékenység és óvatlanság, valamint a bűnözők állnak, akik köszönik szépen a magára hagyott laptopokat vagy külső adattárolókat, és mire az adott alkalmazott észbe kapna, már el is tűnnek velük.

Az adatokat különböző célokra használják fel. Van, hogy termékeket rendelnek a megszerzett hitelkártyák terhére, de az is előfordul, hogy új bankfolyószámlákat nyitnak az információk felhasználásával. A bankok nem sokat kérdezősködnek, hiszen miért ne lehetne valakinek akár 5-10 folyószámlája is. Mire pedig a pénzintézetek gyanút fognak, a tranzakciók már meg is történtek, az elkövetők pedig kámforrá váltak. A bűnözők gyorsak, emellett az is nehezíti az elfogásukat, hogy türelmesek, kivárnak, nem kapkodnak és kerülik a feltűnést. Van, hogy az adatokat csak hónapok múlva értékesítik a feketepiacon.

Európában szerencsére kevesebb ilyen esetről tudósít a média. Ennek oka Thomas Hirmke, az Osztrák Fogyasztótájékoztatási Egyesület munkatársa szerint abban keresendő, hogy a kontinensen szigorúbban veszik a fogyasztóvédelmet és jobban is védik a károsult ügyfelek jogait, érdekeit. Ezenkívül szigorú pénzmosás elleni törvények vannak hatályban hazánkban is, amelyek szinte lehetetlenné teszik - vagy legalábbis nagyon megnehezítik - a bűnözők dolgát és amelynek köszönhetően a bankok kötelesek jelenteni minden gyanús tranzakciót. Mich Kabay, a Norwich Egyetem professzora szerint a fő különbség az európai és az amerikai emberek között elsősorban a mentalitásukban és az általános képzésükben, valamint az alkalmazott személyazonosító rendszerek mutatkozik meg.

Persze azért kontinensünk sem védett, például egy hete Nagy-Britanniában egy autós az exeteri repülőtér közelében található devoni grófságban egy utcán brit állampolgárok több száz személyes iratát találta meg. Az okmányok között egyaránt vannak nyugdíj- és munkaügyi adatok, útlevélmásolatok és banki kivonatok. Ezzel párhuzamosan az Egyesült Államokban a GE Money volt kénytelen elismerni, hogy elveszítette több mint félmillió ügyfele személyes adatát. Az ellopott adathordozón 650 000 felhasználóval kapcsolatos információkat őriztek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mclevi #3
    valami keszulodik
  • Stryker #2
    Komolyan mondom ez már vicc,hogy több ezer ember adatait csak úgy el lehet lopni.Biztonság a köbön.
  • Camouflage #1
    no comment? ... en a banknal fingani sem tudok anelkul, hogy jelentes ne keszulne rola. A laptopok merevlemezes titkositott, es minden erzekeny adat csak az arra kijelolt (lezart es leplombalt) kukakba kerulhet.