Berta Sándor

Ausztria is átadja rendőrségi adatait az USA-nak

Németország után várhatóan nyugati szomszédunk is külön megállapodást köt az Egyesült Államokkal a rendőrségi adatbázisaiban tárolt információk átadásáról.

A kérdés már szóba került a szerdán a szlovéniai Brdóban tartott csúcstalálkozón, amelyen az Európai Unió tagországainak belügyminiszterei vettek részt. Günther Platter osztrák belügyminiszter itt találkozott Michael Bernard Mukasey amerikai igazságügyi miniszterrel. A két politikus egyelőre csak informális jellegű megbeszélést folytatott. "Megfontolandónak tartunk egy ilyen jellegű együttműködést az Egyesült Államokkal, azonban nagyon körültekintőnek kell lennünk és a szerződésnek meg kell felelnie az osztrák adatvédelmi jogszabályoknak és előírásoknak. A kérdést jelenleg is vizsgálják a szakértők." - mondta Günther Platter a találkozó után.

"Az már most kijelenthető, hogy az együttműködés - bizonyos körülmények között - nagyon is hasznos lenne mindkét ország számára, hiszen a terrorizmus és a szervezett bűnözés ellen nem csak európai uniós, hanem nemzetközi szinten is harcolni kell. Jó példa erre az al-Kaida, amely jelenleg már gyakorlatilag a világ minden részén jelen van. Ausztria nem nézheti a pillanatnyi biztonságpolitikai helyzetet az európai és a globális összefüggések nélkül. Éppen ezért fontos a meglévő információk cseréje, de ennek során különösen figyelni kell az emberek személyes adatainak védelmére. Utóbbi esetében nagyon világos és pontos előírásaink vannak, amiket minden körülmények között be kell tartani" - tette hozzá Platter. A tervek szerint Ausztria egyelőre csak a DNS-adatbázisát nyitná meg az Egyesült Államok hivatalai előtt.

Az osztrák vélemény csupán azért érdekes, mert tegnap Wolfgang Schäuble német belügy- és Brigitte Zypries német igazságügyi miniszter megállapodott Michael Chertoff amerikai belbiztonsági és Michael Bernard Mukasey amerikai igazságügyi miniszterrel a német rendőrségi adatbázisok megnyitásáról. A lépést azonnal bírálta Peter Schaar német adatvédelmi biztos, mondván amennyiben a Prümi Szerződést kiterjesztik az Egyesült Államokra is, akkor nem garantálható az adatok azonos mértékű védelme.

Az Európai Unió igazságügyi és belügyminiszterei tavaly februárban állapodtak meg abban, hogy összekötik a nemzeti DNS- és ujjlenyomat-adatbázisaikat. Azonban az Európai Parlament képviselői tavaly ugyan elfogadták a Prümi Szerződéssel kapcsolatos állásfoglalást, de nemmel szavaztak a rendőrségi adatok harmadik félnek való kiadásáról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • beef #12
    Én is így szerettem volna :)
  • remark #11
    Ez jo anyag, köszi!
  • remark #10
    "Vannak még emberek, akik elhiszik, h ez a terrorizmusról szól?"

    Ne feledjuk hogy letezik "domestic terrorism" is. Mit takar a fogalom? Manapsag minden olyan tevekenyseget, amit a jelenleg fennallo hatalmi es tarsadalmi rend ellen fellepo szemely vegez.
    Szoval ha valahol azt olvasod hogy a terrorizmus miatt ez meg az, akkor a terrorista alatt ne muszlim ongyilkos merenyloket erts, hanem magadat es mas embertarsaidat, akik pl. nem ertenek egyet a cegek elojogaival, nem ertenek egyet a jelenlegi hatalmi berendezkedessel, nem tamogatjak a haborut, nem tamogatjak a jelenlegi bankrendszert stb.
    Meg egyszerubben megfogalmazva: minden tevekenyseg terrorizmusnak szamit, ami az eppen uralkodo elitnek nincsen kedvere.

    Vagy nezd meg bvalek2 altal belinkelt politikai kozhelyszotar terroristakra vonatkozo reszenek d) pontjat.
  • bvalek2 #9
    Pontosabban a nagyhatalmak megállapodtak abban, hogy az osztrákok semlegesek...
  • tar86 #8
    Megálapodnak az osztrákok abban, hogy ők semlegesek.
  • bvalek2 #7
    Találtam egy kis segítséget az ilyen cikkek olvasásához: Politikai közhelyszótár

    Megmagyarázza a propagandában használt szavak valódi jelentését, mint terrorizmus, verseny, fenntartható fejlődés, felzárkózás, stb. stb.

    Irodalom tanárunk mondta, hogy a múlt rendszerben a hazug hírekből is ki lehetett hámozni az igazságot, csak tudni kellett hogy a handabanda szavak mit jelentenek. Sajnálatos hogy a mai politikai hírekhez is szótár kell...
  • Vorpal #6
    Inkább igy :

    megosztjátok az adatbázisotokat !
  • beef #5
    Az "együttműködés" szó alatt vajon mit értenek az amerikai kormányban?
    - hogy megosztjuk az adatbázisainkat?
    - vagy hogy megosztjátok az adatbázisotokat?
  • matt taylor #4
    Az amcsik bevesik ezt a dumát...
  • Darth Sith #3
    "bizonyos körülmények között - nagyon is hasznos lenne mindkét ország számára, hiszen a terrorizmus.."
    itt bukott meg számomra az egész.. Vannak még emberek, akik elhiszik, h ez a terrorizmusról szól?