Berta Sándor

Nincs igény a repülőgépen telefonálásra

A Lufthansa bejelentette, hogy a hivatalos minisztériumi engedély ellenére sem biztosítja az utasok számára a fedélzeti mobiltelefonálást.

A német közlekedési minisztérium a múlt héten hozta nyilvánosságra, hogy - bizonyos feltételek mellett - engedélyezi a légitár­sa­sá­gok számára a mobilszolgáltatások beve­ze­té­sét. A hírt azután közölték, hogy elkészült a légi járművek elektronikai rend­szereinek működésére vonat­kozó módosított német szabály­zat (LuftEBV), amely a legújabb tudományos vizsgá­latok eredményein alapul. A dokumentum már megjelent a hivatalos német közlönyben is. A Lufthansa ezután jelentette be, hogy továbbra sem teszi lehetővé az utasok számára a mobiltelefonjaik használatát.

"A felméréseink azt mutatták, hogy az utasok többségét zavarják a fedélzeti mobiltelefon-beszélgetések. Ezért egyelőre talonba tettük a témát. Ehelyett inkább szélessávú internet szolgáltatásokat szeretnénk utasainknak kínálni. Ugyan 69 repülőgépünkben megvannak a szükséges WLAN-adók, ennek ellenére nem vezeték nélküli vagy műholdas, hanem DSL-technológiában gondolkozunk" - nyilatkozta Michael Lamberty, a légitársaság szóvivője. A Lufthansa döntése azért is érdekes, mert a cég már 2004 novemberében engedélyezte az utasai számára, hogy a földön álló repülőgépein annyit telefonáljanak mobil készülékeiken, amennyit kedvük tartja.

Alexandra Müller, az Air Berlin szóvivője szintén elmondta, hogy ők sem engedélyezik a mobiltelefonálást járataik fedélzetén, azonban az e-mailek és SMS-ek küldését, valamint fogadását igen. A mobiltelefonáláshoz minden repülőgépbe be kell építeni egy fedélzeti átkapcsoló állomást, amelyen keresztül a teljes telefon- és adatforgalom bonyolódik. Egy külön emulált mobil hálózat akadályozza meg, hogy egyes készülékek maguktól keressenek kapcsolatot a külvilággal és ezáltal megzavarják a repülőgépek fedélzeti elektronikáját.

Első légitársaságként egyébként az Emirates tette lehetővé utasai számára a mobiltelefonok használatát tavaly februárban. A második fecske az ír Ryanair volt, míg az Air France néhány hónapja az SMS-ek küldését és fogadását teszteli. Hasonló teszteket végez a Qantas, a Turkish Airlines és számos más cég is. Az első tapasztalatok kedvezőek, a közel-keleti légitársaság utasai ugyanis rendkívül gyakran használják a fedélzeti telefonokat. A 100 repülőgépen havonta átlagosan 6000 hívást és 220 órányi beszélgetést regisztrálnak. Egyes szabályokat azonban be kell tartani, így tilos a mobiltelefonálás fel- és leszálláskor, illetve a 3000 méteres repülési magasság eléréséig.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • PíszLávJuniti #10
  egyetértek, netelérés sokkal hasznosabb lenne normális áron
 • Balumann #9
  Kicsit összekeverted a mássalhangzókat :|
 • irkab1rka #8
  Bocs, nekem személyes vendettám van a Lufthansa ellen, mert több olyan rendelkezést sem tartanak be, amit Európában, az államokban és más helyeken kötelező lenne betartani.
  Az hogy azt hiszik, hogy a törvény felett állnak, kicsit bosszantó, de ahogy csinálják, az meg nagyon :)

  Mindegy, úgyis tönkremennek ezzel a hozzáállással, előbb, vagy utóbb
 • barnie1990 #7
  Karcsi, már itt is támadsz? :D
 • karcsi #6
  enkem petika mopiltelefonalas ertekela rebulokepen

  REBULOKEBEN AKAROG MOPILOSZNI

  pungtummm

  ety valak penszt fiszednek ha rebulokepjetyet venek esmek neis telefonalhsak hadesz apszurtum
 • teddybear #5
  Vagy húzza le a cipőjét
 • bvalek2 #4
  Homeopátiás védekezést javaslok, használd a saját fegyverét ellene, eregess te is gázt
 • bakagaijin #3
  Az már van (wifi-s), gondolom hasonló árakon mint a mobiltelefonálás... Fene tudja, hogy elesben van-e mar, eleg regota tesztelik (5+ ev).
 • mad mind #2
  Engem jobban érdekelne az internetelérés, nem pedig a mobiltelefonálgatás.
  Egy 10+ órás repülés alatt meglehet őrülni az unalomtól. (pláne, ha 80 éves gázeregető öregember ül melletted)
 • Adenoma #1
  még sohasem repültem :)