Gyurkity Péter

Bírói dicséret a Microsoftnak

Míg az EU megbüntette, az amerikai fél megdicsérte a szoftvercéget, amiért az fokozatosan megnyitotta protokolljait a riválisok előtt. A pletykák szerint eközben a Logitech felvásárlásán gondolkodnak.

Colleen Kollar-Kotelly neve sokak számára ismerősen hangozhat, hiszen annak idején ő vette át a Microsoft ellen lefolytatott trösztellenes vizsgálatot a tengerentúlon. Az általa felügyelt vizsgálat annak idején a vártnál enyhébb eredménnyel zárult, és bár nemrég ismét meghosszabbították a vállalat felügyeletét, a bírónő most elérkezettnek látta az időt némi dicséretre.

Erre pedig Redmond némileg módosított stratégiája révén kerülhetett sor, amelynek keretében fokozatosan megnyitották a Windows és egyéb szoftverek fejlesztésében, illetve az ezekkel kompatibilis megoldások elkészítésében létfontosságú kommunikációs protokollokat. Bob Muglia, a cég szervercsoportjáért felelős alelnöke nemrég elmondta, hogy eddig mintegy 30 ezer dokumentumot tettek elérhetővé az interneten, az elmúlt néhány hét során pedig több mint 80 ezer letöltést regisztráltak. A megoldást ő fontos állomásnak, fordulópontnak nevezte, és a jelek szerint ezzel Kollar-Kotelly is egyetért.

A dicséret azért meglepő, mert az Európai Bizottság február végén rótt ki újabb rekordösszegű büntetést a szoftvercégre, éppen amiatt, mert szerintük túl későn és túlságosan magas áron nyitották meg a kérdéses dokumentumokat, ráadásul mindezt igyekeztek minden lehetséges módon elhalasztani. Mindazonáltal az amerikai felügyelet továbbra is megmarad, egészen 2009 novemberéig, és a bírónő továbbra is lehetségesnek tartja az újabb 5 éves meghosszabbítást, amely egészen 2012-ig helyezné górcső alá az óriást.

A múlt héten a még januárban hírbe hozott Logitech elnöke közben reagált a felvásárlási pletykákra. Elmondta, hogy a Microsoft részéről átgondolatlan lenne egy ilyen lépés, hiszen egyrészt a szabályozó hatóságok emelnének kifogást az egyesüléssel szemben, másrészről pedig a Logitech a rivális híján elvesztené innovációs, újító lendületét. A cégnek ugyanis éppen a Microsoft a legfőbb konkurense a PC-egér piacon, és bár a Melinda és Bill Gates Alapítvány kisebb részesedéshez jutott a vállalatban, nem tartja valószínűnek a komolyabb akciót.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Csaba42 #29
    "Kb mint a mai politikában. A pártok kikötik hogy minden tagjuk ugyanúgy kell hogy gondolkozzon mint a párt. Olyan nem létezhet hogy más a véleménye."
    De lehet, csak arra meg azt mondják, hogy hazaáruló, vagy hogy bitófán a helye. :(

    "obb az ahol látod a negatív dolgait is."
    Én spec. ha venni szeretnék valamit, a fórumokon nézek szét elsőnek, hogy kinek milyen tapasztalata van az adott termékkel kapcsolatban, aztán jöhetnek a szokásos rizsák, és végül a vásárlás, ha jó tapasztalatokat olvastam (ergó több a jobb mint a rossz, és nincs számomra túl rossznak számító). :)
  • sathinel #28
    Azért van ez mert ilyen az ember. Mindenki másképp gondolkozik. Én azokat az oldalakat utálom ahol egyhangú a vélemény mindíg. Abból nem sokat szűrsz le. Kb mint a mai politikában. A pártok kikötik hogy minden tagjuk ugyanúgy kell hogy gondolkozzon mint a párt. Olyan nem létezhet hogy más a véleménye. Az hogy ilyenkor elmondja mindkét fél a véleményét, tapasztalatait még nem jelenti hogy igaza is van. Ezért jó a fórum ahol véleményekkel, linkekkel igazolja a két fél hogy neki van igaza. A mai újságírás It vonalon legtöbb helyen abból áll hogy agyondícsérnek minden terméket, és utánna reklám alapján dönts. Jobb az ahol látod a negatív dolgait is. Pl linux-nál felhozzák mindíg hogy az átlag user megszokott menüben akar működni, és az ugye a win-nél megszokottak. Ezért fejlesztik úgy pl az ubuntut is hogy 1-2 kattintás grafikus képernyőn elég legyen installhoz, update-hez. Ne kelljen konzol mert copy-paste már hard user feladatnak számít manapság. Persze ebben a linux-os oldalnak is igaza van hogy gondolkozni, tanulni kellene, és nem 1-2 ikont ismerni és bemagolni mi után mit kell nyomni(1 bites tanulni nem akaró user). viták, beszélgetés nélküli oldal csak a gyártóknak jó.
  • gkalcso #27
    Személyeskedésnek hívják azt, amit kifogásolsz. A kommentelőkön múlik, hogy meddig tűrik ezt el, ha a moderátor nem tesz ellene.
  • tomcsa4 #26
    Nem tudom de engem is zavar. DE leginkább a cikkírók fikázása. Ha nekem nem tetszik egy cikk, akkor nem kommentelek. HA nem érdekel valami, akkor nem olvasom el+nem kommentelek. De ez nem jelenti azt, hogy béna, szar a cikk, távolról sem.

    Fikázás meg neten sajnos elég gyakori még. Jó jó vitázni lehet, de az anyázás már teljesen felesleges.
  • kacsi01 #25
    Az miért van hogy teljesen mindegy milyen témában jelenik meg egy cikk itt az sg-n, a cikkhez tartozó fórum átlagosan a 6., 7. post magasságában átmegy fikázásba/anyázásba/a cikkíró basztatásába/nyelvtani-helyesírási hibák kivesézésébe, és még sorolhatnám. Vajon a fórumozók átlagéletkorának, vagy intelligenciah(i)ányadosának van több köze a dologhoz...?
  • Skyline #24
    Na ha ez megtörténik temetem a Logitech-et....
    Miért kell egy minőségi,korrekt céget elbaxni ennek a köcsög microsoftos buziknak a szemét termékfelhozatalaukkal...Két microsoftos egerem volt az első beszart a másodikat megbántam hogy megvettem,miután vettem mellé egy logi egeret...Kormánnyal hasonlóak a tapasztalataim...Felőlem aztcsinál a microsoft amit akar de a logitechet ne csesztessük pls...
  • Csaba42 #23
    "A windowshoz hozzászokatott felhasználók ugyanis sokkal nagyobb valószínűséggel váltanak később eredetire"
    Én is pont ugyanezt (akartam) írni lejjebb, köszönöm!

    "a cégek főleg a nagyobbak vagy megveszik a windowst, vagy ingyenes alternatívát keresnek."
    Persze, mivel én szvsz nem bíznék meg olyan cégben, amelyik kalóz progikat használ (na jó, azért az MS is odatett egyszer :)), mert az jelenthet pár dolgot. Arról nem is beszélve, hogy míg egy magánfelhazsnáló nem biztos, hogy ki tud pengetni 6 millió dollárt (jó sok év kéne hozzá), addig egy cég megteheti, a bevételei függvényében, és már csak ezért is szükséges, hogy vagy eredeti, vagy ingyenes szoftverük legyen.

    A kedvencem a RIAA, aki nem által trillió nagyságrendben is büntetni (valami 150k körül van náluk egy mp3). Komolyan, ha holnap kopogna az ajtón, és mondaná, hogy fizessek 150 milliárd dollárt (hasraütésre mondtam egy számot), elzavarnám a fenébe a vicceivel. Évi 50 000-res fizuval számolva 3 millió évbe telne, míg kifizetném, 15 milliót pedig 300 évig.
  • floatr #22
    Neeeeeeee...
    Neee dicsérjék meeeeeeg...
  • veghlaci05 #21
    "Ha holnap a Linux annyira megerősödne, hogy szinte minden újabb játék megjelenik rá, sok ember nem gondolkozna azon, hogy leváltaná-e a Windowst."

    Ebben bizony van valami ha nem is a legjobb példa. A M$-nak célja hogy minél kevesebb kalóz windows példány legyen, de a legnagyobb rémálmai egyike hogy hirtelen minden ilyen windows helyére valamilyen ingyenes oprendszer kerüljön. A windowshoz hozzászokatott felhasználók ugyanis sokkal nagyobb valószínűséggel váltanak később eredetire, és ha csak a felhasználók kis százaléka teszi ezt meg már az is hatalmas haszon a M$-nak. A teljes képhez az is hozzátartozik hogy elsősorban az otthoni felhasználók körében elterjedt a hamis windows, a cégek főleg a nagyobbak vagy megveszik a windowst, vagy ingyenes alternatívát keresnek.
  • Praetor #20
    Jajj, ember... Legalább az első mondatot olvastad volna el.

    "Míg az EU megbüntette, az amerikai fél megdicsérte a szoftvercéget, amiért az fokozatosan megnyitotta protokolljait a riválisok előtt."

    Nem a nyílt forráskódról van itt szó, hanem a protokollok pontos dokumentálásáról van szó. Pl. XP/Vista alá írt, hatékony szoftverek fejlesztéséhez szükséges. Az USA-nak elég volt az hogy "fokozatosan" tette közzé a dokumentációt.

    Míg az EU-jog nem ismer ilyen maszatolást úgy általában. Vagy nyitott, vagy nem. Amíg vannak nem, vagy nem használhatóan dokumentált protokollok, addig a cég nem tett eleget a Bizottság határozatának. Magyarán szólva: Ha csak 20%-át csalod el az adódnak, akkor is adócsaló vagy. Nem csak akkor, ha mindet csalod el...