Gyurkity Péter

Újabb per indult a kínai Baidu ellen

A nagy amerikai zenekiadók és az őket képviselő IFPI után most két kínai társaság is beperelte a keresőt, amiért az megkönnyíti az illegális kalózmásolatok felkutatását és terjesztését.

Hírügynökségi értesülések szerint a kiadók által indított perhez most egy újabb eljárás csatlakozik, amely a Music Copyright Society helyi részlege, illetve a digitális terjesztésre szakosodott R2G közös kezdeményezéséből indult. Ők szintén a szerzői jog sorozatos megsértése, illetve a kalózok tevékenységének segítése miatt szeretnének elégtételt venni az oldalon, mivel állításuk szerint a kereső nagyon is komolyan hozzájárul az ország rossz mutatóinak további romlásához.

A Baidu gyakorlatilag a kínai joghézagokat kihasználva nyújt olyan további lehetőséget és opciókat a felhasználók számára, amelyek más országokban többnyire nem elérhetők. Ezek közé tartozik a zeneszámok keresése, illetve azok ingyenes meghallgatása, amelyet közvetlen hivatkozásokkal érnek el. A találati listákban ugyanis ugyanolyan egyszerűen megjelennek a jogvédett tartalmak is, mint a hagyományos hivatkozások, amelyek többnyire bizonyos oldalakra, illetve szövegrészletekre mutatnak. A problémát eddig az jelentette, hogy a szórakoztatóipar eddig nem talált fogást a keresőn, ám a jelek szerint a türelmi időszaknak vége.

"A per csak a kezdet" - jelentette ki Qu Jingming, a Music Copyright Society of China első embere. Ezzel arra utalt, hogy a 133 millió dollárosra becsült kínai keresőpiacot 60 százalékos részesedéssel uraló Baidu ellen újabb akciókkal készülnek - részleteket persze nem árult el ezzel kapcsolatban. Az országon belül egyébként a Google csak a második 25 százalékkal, míg a harmadik helyet a Yahoo birtokolja, a maga alig 9,6 százalékával.

A hónap elején mi is beszámoltunk arról, hogy megindult az összehangolt támadás az oldal, illetve annak működtetői ellen. Ebben olyan nagy nevek vesznek részt, mint az Universal, a Sony Music Hong Kong, vagy a Warner Music Hong Kong, nem kispályás szereplőkről van tehát szó. Igaz, ez nem az első ilyen próbálkozásuk, hiszen korábban a pekingi bíróság határozottan elutasította hasonló tartalmú keresetüket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fizik #4
    azt nem tudom hogy egy személy fejéből pattant-e ki az internet gondolata,de ha jól rémlik az alapok az USArmy környékéről jönnek
  • arrakistor #3
    fizettessék ki a zinternet feltalálójával a be nem kaszírozott milliárdjaikat
  • aaaaa #2
    És a Microsoft és PC gyártók is mind benne vanak , mert ha nem lennének PC-k meg Windows se, sokkal kevesebben töltenének le kalóz dolgokat az internetről... Na de a legfőbb bűnös a "Zinternet, tiltcsák beee"...
  • kernerster #1
    A kiadók mögött persze ott van a gugli+yahoo+microsoft triád. ez azon kevés esetek egyike mikor kínának drukkolok