Hunter

Mesterséges intelligenciát kapnak a bolygókutató egységek

A NASA jókora adag mes­ter­sé­ges in­tel­li­gen­ciát ter­vez be­fecs­ken­dez­ni boly­gó­ku­ta­tó fel­szí­ni egy­sé­ge­ibe, így té­ve önál­lób­bak­ká őket és ké­pessé az alap­ve­tő dön­tés­ho­za­tal­ra kül­de­té­seik so­rán.

A Szilícium-völgy szívében elhelyezkedő NASA Ames Kutató Központ tudósai egy komplex MI kifejlesztésén fáradoznak, ami magasabb szintre emelné a robotintelligenciát. A múltban a holdjárók rendkívül egyszerű mesterséges intelligencia rendszerekkel voltak ellátva, melyek alkalmasak voltak ugyan néhány egyszerű döntés meghozatalára, azonban egy jóval okosabb MI lehetővé tenné a mobil robotok számára, hogy számos olyan döntési funkciót átvegyenek, amit jelenleg a földi irányítás végez.

"Az emberi lények környezetükre reagálva hozzák meg döntéseiket. A kérdés hogyan építhetnénk be ezt a magatartást egy holdjáróba, vagy egy robotba, ami egy több millió kilométerre fekvő bolygón tevékenykedik? Jelenleg ennek megoldásán dolgozunk" - mondta Kanna Rajan, az Ames egyik számítástechnika tudósa. "Szeretnénk olyan szoftverrel ellátni a holdjárókat, ami megadja számukra a mesterségesen intelligensé válás képességét."


Jelenleg a marsjárók minden problémásabb műveletét a Földön dolgozzák ki

Jelenleg a vörös bolygón dolgozó marsjárókat jókora emberi személyzet irányítja, ami így bizony elég lassú és nehézkés dolog. "Közel három nap szükséges egyetlen célpont vizualizálásához, megközelítéshez és a tudományos munka elvégzéshez, feltéve, hogy nem akarjuk behatóbban tanulmányozni" - elemezte Rajan. "A probléma egyik része az, hogy a kör nem zárul be a marsjáró fedélzetén. A marsjárók jeleinek el kell jutniuk a Földre egy emberhez, aki észlelő képességével feldolgozza a jelben található információt és meghozza a döntést. A döntésen alapuló jel visszamegy a Marsra és utasítja a robotot, mi legyen a következő lépése."


Grafika egy jövőbeli marsjáróról

Egy MI-vel ellátott robot viszont önállóan kiértékelhetné a látottakat, ezáltal felgyorsíthatná a küldetés menetét, azaz jóval több mindent deríthet fel egy adott környezetben. A ma technikája egy csótány értelmi szintjére tudna emelni egy marsjárót, a gond azonban ott kezdődik, hogy még ki sincs próbálva a fenti technika, jegyzi meg Rajan. "Az új űrtechnikákat általában itt a Földön, egy szimulált környezetben próbálják ki" - magyarázta Rajan. "Veszünk egy robotot, hasonlót a most a Marson dolgozókhoz, amit a Földön egy marsihoz hasonló terepen tesztelünk úgy, hogy szimuláljuk számára a teljes küldetést, miközben beállítjuk az MI képességet is, hogy átvehesse a döntéshozást."

"Az egyik ilyen legmodernebb, összetett MI alapú szoftver az úgynevezett IDEA, az intelligens telepíthető végrehajtó ügynök, amit 4 éve fejlesztünk az Amesnél" - mondta Rajan. Az ügynök olyan szoftver, ami az elvégzendő feladatok kivitelezéséhez az emberi gondolkodási folyamatokat utánozza. "Az elkövetkező tíz évben nem csupán egy MI alapú egységet, hanem azok egész sorát kívánjuk szolgálatba állítani, melyek mind az IDEA architektúrát alkalmazzák, így nagyságrendekkel összetettebb feladatokat hajthatnak végre, mint a ma marsjárói" - tekintett előre Rajan.


A 2007-ben a Marsra induló Phoenix rajza

Mérőműszerek alkalmazásával a robotok csapatai képesek lehetnének a Mars felszínének hatalmas területeinek feltérképezésére, véli Rajan, aki szerint számos indok szól a robotok csapatmunkája mellett. "Az egyik ok a nagy földterületek jobb lefedettsége, egy másik ok a redundancia, azaz ha egy vagy több robot meghibásodik, még mindig teljesíthető marad a küldetés. Másrészről egy csapat olyan dolgokat is végre tud hajtani, amire egy egyén nem képes, legyen szó emberről, robotról, vagy kettőjük vegyes felállásáról" - mondta Rajan.

A robot űrszondák is repülhetnének rajokban a bolygók, holdak és egyéb égitestek tudományos megfigyeléseinek elvégzése érdekében. "Egy erőteljes MI szoftver megalkotása rendkívül érdekes és kihívásokban bővelkedő feladat" - mondta Milind Tambe, a UCLA professzora, a mesterséges intelligencia szakértője, aki szerint az MI kutatás már a számítástechnika tudósok következő generációjának lesz a kenyéradója.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #12
    Ezt mondom én is, pl univerzumot kutatnak vele.
  • h4x0r #11
    Raadasul az a 386-os meg mindig sokmindenre jo a mai napig.

    (tuzfal, proxy, ...)
  • Tetsuo #10
    Na ez rossz példa volt, a játékokban az AI -sajnos- kibszott gyenge; Commodore-on jobbat írok..
  • NEXUS6 #9
    Elvégre nem a marslakókkla kel kapcsolatot felvenni, hanem csak azt eldönteni melyik követ mássza meg és melyiket kerülje ki.
  • NEXUS6 #8
    Azért érdemes azon is elgondolkodni milyen képességű lesz az az intelligencia.

    Az ilyen űreszközökben jó, ha egy 486-os prockó szintű cpuk vannnak: kicsi, keveset fogyaszt, nem win fut rajtuk, elég teljesítmény a feladathoz stb. szempontok szerint.

    Szal lehet, hogy egy C&C klónban, vagy a dúúm3-ban erősebb AI harcol ellened, mint amivel majd ezeket a gépezeteket felruházzák.
  • h4x0r #6
    Es szerintetek CNN-ekkel fogjak az inteligens rendszereket megoldani?
  • Alfa Of NS #5
    Meg kell emlitenem az orosz marsjaro, ami az amerikai Pathfinderrel kozel egy idoben keszult el mar rendelkezett "intelligenciaval", amit "mellesleg" magyarok fejlesztettek ki.
  • JZO #4
    vagy mire észbe kapnánk már rég felépítik a saját kis birodalmukat a Marson, közben meg átverik a földi személyzetet: "nincs itt semmi, szar hely ez..."
  • Péntek #3
    Csak nehogy leálljon passziánszozni egyet :)
  • [HUN]PAStheLoD #2
    én ,robot .. lefagytam :]