266
  • qandalf
    #266
    Igen, legyőzi.
  • Epikurosz
    #265
    alakul...
  • Epikurosz
    #264
    Szerintem ne gondolj rosszra.
    A jogászok annyira kalodába zátnak majd mindent, hogy elenyésző esélye lesz annak, hogy kárt tegyen bennünk egy android.
    Gondolj csak arra, 1945 után hány embert ölt meg az atombomba. Nem sokat. Annyira ellenőrzött technológia, hogy nem lehet egykönnyen hozzájutni. Igazából, egy sima pisztolyhoz sem tudsz hozzájutni csak úgy, ukmukkfukk, nemhogy a bonyolultabb technológiához.
  • USAMEN POWER
    #263
    De hangsúlyozom hogy távoli jövő. De ha ez így lesz és egy nagyobb koloniát fognak alkotni, akkor meglesz az igazi kisebbség a földön akik az elnyomás ellen fognak küzdeni, márha tényleges emberhez hasonló inteligenciájuk lesz.

    Ember Robot háború ----> vagy ne gondoljak egyből a rosszra ?
  • Epikurosz
    #262
    A szaporodás különben a kisebbik feladat. Ha a nanotechnológia fejlett lesz, DNS-t szintetizálni nem is lesz nehéz. A robotot pedig nem bádogemberként kell elképzelni. Úgy ahogy a modern ipar számos területen alkalmazza az élővilág megoldásait, ugyanúgy a robotika is meg fogja tenni. Tehát, a robot, valójában android lesz, ha lesz, és szép, puha, meleg keze lesz neki, amelyet meg is tudsz fogni.
  • USAMEN POWER
    #261
    Igaz amit leírtál de egy teljesen önműködő robot ami ráadásul még képes is lenne szaporodni, én nagy hülyeségnek állítom. Meg amiről itt az MI szakemberek álmodoznak, az mind mind távoli jövő amit én pl. már nem fogok megélni.
  • Epikurosz
    #260
    "De való igaz egy robotból evolúciós úton nem lessz inteligensebb robot hacsak az ember nem lép közbe, és fejleszti."

    Ezzel nem értek egyet. Az intelligencia lényege épp az, hogy önmagát is képes fejleszteni.
    A mesterséges és természetes intelligencia között olyan lesz előbb-utóbb a különbség, mint a műszálas ing és a pamuting között. egyelőre ki nem állhatom a műszálsa ingeket, mert allergiám van rájuk, nem vezetik el az izzadtságot stb. de ahogy fejlődik a technika, jelennek meg a mikroszálas, nanoteches termékek, úgy tűnik el a különbség, és lesznek olyan szintetikus termékek, amelyek a természetes anyagok hátrányait kiküszöbölik, és így sokkal előnyösebb lesz hordásuk, mint természetes társaiké.
  • USAMEN POWER
    #259
    Toto66 : a proci dolgot azt nem tudtam de az még nagyon parányi dolog az emberi inteligenciához képest, és ráadásul sablon folyamat, végülis hogy azt a számítógép elvégzi ahhoz is embernek van köze, ha tényleg igaz (programozás). A mai ember inteligenciája évmilliók alatt fejlődött ki. Ennyi idő alatt a gépekkel is sokminden megtörténhet. Én a földönkívüli & természetfeletti dolgokról nem hiszek el mindent, de pl - ként sokmindent fellehet hozni. Én példáim 70 % ban igazak ezért merészeltem felhozni. De való igaz egy robotból evolúciós úton nem lessz inteligensebb robot hacsak az ember nem lép közbe, és fejleszti.
  • toto66
    #258
    "gépet a Term. Inteligencia hozta létre és nem fordítva, és ez mindig is igy lesz."
    Azért egy kicsi változás már van ebben, ugyanis a processor-okban lévő áramköröket optimalizálni kell a minnél nagyobb teljesítmény elérése érdekében, és ezt már számítógép végzi...
    Mire az ember elvégezné elavultá válna a proci...
    Így aztán bár az elveket az ember alkotta, de nincs jelenleg a Földön olyan ember aki pontosan tudná hogyan is néznek ki a megvalósított processorokban az áramkörök kiépítése....
    Nem is igazán látná át a nagy száma miatt...
    Tehát a gép tervezte gép már részben valóság! De ez még nem inteligencia, hanem algoritmus amit az ember alkotott!
  • toto66
    #257
    "de jópár hitelesnek bizonyuló képet és videót láttam"

    Hitelesnek videót, fényképet, Internetes anyagot nem szabad tekinteni!
    Ezeken bármit meg lehet kreálni, meg is teszik!
    Leghitelesebb a saját tapasztalat, ezután a hivatalos tananyag valamely oktatási intézményben, szakkönyve. De még így sem biztos, ezért gondolkodni is kell, mielőtt valamit elhiszel!
  • toto66
    #256
    A teremtésről annyit: Azzal érvelnek, hogy túl bonyolult a világ, nem jöhetett volna létre spontán, valakinek teremtenie kellett. Csak hogy a teremtőnek még bonyolultabbnak kellett lennie, és Ő spontán létezhetett?
    Tehát paradoxon ez az állítás...
  • toto66
    #255
    "Egyiptomban találtak egy kb. 3 m magas múmiát"
    Ez nekem új (az emberi testek összementek, mikor mumifikálták őket). Az egyébként sem magas ókori emberek 2/3-ukra zsugorodtak. 3m hm...
    De kiváncsi vagyok hoax-e!
  • toto66
    #254
    Epikurosz linkjére!
    Van egy nagy eltérés a robot és az 1-éves gyermek között: a robot modellezi a gyermek viselkedését, a gyermek viselkedik. A gyermek magától teszi, a robotot "butaságra" programozták. Azért butaság, mert a technika többre képes és másra, erre tök felesleges, csak parasztvakítás...
    És a robotból nem lesz kétéves gyermek, aki már sokkal inteligensebb
  • USAMEN POWER
    #253
    "amely aztán önfenntartóvá, önfejlesztővé válhat" Nos az első rész talán majd a távoli jövőben valóra (válhat!!!). De hogy önfejlesztővé azt erősen kétlem mivelhogy az evolúció során csak a szerves élőlények tudtak fejlődni, egy fémből készült robot a szárazföldről a mélytengerbe kerülve valószínü hogy nem fog az évmilliók során világító szervet, de inkább lámpácskát kifejleszteni magának, amit egyébként a kb 5000 m alatt élő halak ki tudtak fejleszteni maguknak. De a halak, inkább úgy mondom hogy élőlények, a fémmel vagy más szervetlen anyaggal ellentétben szervesek.
  • Epikurosz
    #252
    "Egyiptomban találtak egy kb. 3 m magas múmiát"
    Nos, ezt megint csak szkeptikusan tudom fogadni. Vagy kamu, vagy nem 3 m, hanem csak 1,90, vagy a mértékegység van megkavarva stb. És ha esetleg gigantizmusról van szó...Különben DS teszttel könnyen meg leeht állapítani. Én úgy tudom, hogy múmiákon a DNS teszt elvégezhető.
    Mindegy, sokkal inkább érdekelt, hogy mit válaszolsz az intelligenciával kapcsolatos kérdésemre.
    Ha a teremtéselmélet mellett foglaltál volna állást, akkor egyszerű lett volna a helyzet, mert ebben aze setben teljesen nyilvánvaló, hogy a gép soha, még csak a nyomába sem érhet az embernek, bár annyi egérút itt is van, hogy az embert megteremtő Isten kicsiben átadta nekünk a teremtés képességét is: a biológiai reprodukciót nem számítva, az ember képes teremteni, gondoljunk csak a művészet, a tudomány, vagy akár a mindennapi élet megvalósításaira.

    Ha az intelligenciát az evolúció eredményének tekintjük, és én efelé hajlok, akkor elvileg nem látom akadályát annak, hogy a mesterséges intelligencia is elinduljon az evolúció, a fejlődés útján. Akár szerves, akár szervetlen anyagi hordozóeszközökre támaszkodva. Persze, nem magától, az emberi intelligencia tudja csak beindítani a folyamatot, amely aztán önfenntartóvá, önfejlesztővé válhat.
  • USAMEN POWER
    #251
    Gondolom (ha) észre vetted hogy (sok) példát hoztam előző írásaimban is, és most is, természetfeletti ill. földönkívüli dolgokra. Ez azért van lehet hogy nem kéne, de jópár hitelesnek bizonyuló képet és videót láttam, és hiszek az ilyen dolgokban.
  • USAMEN POWER
    #250
    A tudósok körében a mai napig is sok vita van a teremtés elmélet <--> és az evoluciós elmélet kapcsán. Tulajdonképp mind a kettőben van igazság, ha jobban belegondolunk. Ezek után mindenki eldönti hogy ki melyikben hisz. Én sokat gondolkoztam mindkét elméleten, és nem sikerült döntést hoznom hogy melyikben higgyek. Végülis szerintem valakinek, vagy valaminek a műve volt hogy megalkotta a világmindenséget, de azóta a világnak fejlődnie kellett, (evolúció) mivel hogy kezdeti állapotban nem maradhatot. Szóval meglehet hogy egy kezdetleges emberszabásút teremtett a jóisten, ami az evolúció során modern emberré fejlődöt. De az is lehet hogy egy tengeri élőlényből fejlődött ki az ember, évmilliók során. De én hallottam olyanokról is hogy nem csak egy emberi faj éllt a földön (pl.: Egyiptomban találtak egy kb. 3 m magas múmiát, ami nagyon hasonlít a földönkívüliek egyik tudósok szerint elképzelt fajára [nem vicc]). És még rengeteg variációt lehetne felsorolni. Egyszóval a kérdésedre nem tudok pontos választ adni.
  • Epikurosz
    #249
    Helló!
    Neked szegezek egy kérdést:
    Szerinted az ember (az általunk ismert legfejlettebb intelligencia) a természetes evolúció eredménye, vagy Isten teremtette?
  • USAMEN POWER
    #248
    Sokat vitáztunk már az MI - án. De itt az új példa neked köszönhetően. Egy MI gép neked mikor fogja fejleszteni a tudományt, még ha gondolkozik is. (de ugy ahogy az ember ugy se fog, csak amit beprogramoznak neki, esetleg egy gépbe valahogy emberi agyat szerkesztenek ugy hogy a sejtek ne pusztuljanak el) Szóval a matekot egy MI gép nem fogja fejleszteni. Emberi agynál hogyan tudnának fejlettebbet létre hozni amikor még az emberi agy jópár részéről se állapították meg a tudósok hogy mire használjuk, egyszóval ismeretlen. A gépet a Term. Inteligencia hozta létre és nem fordítva, és ez mindig is igy lesz.
  • Epikurosz
    #247
    Az ember azt hinné, hogy a matematika nem fejlődik. Pedig a természetes intelligenciának köszönhetően, igen.
  • Epikurosz
    #246
    Megint a magyarok: Simonyi szoftverfejlesztő szoftvert dob piacra.
  • Epikurosz
    #245
    De: már a Rubik-kocka is elesett!
  • Epikurosz
    #244
    gyerekszint
  • Epikurosz
    #243
    Szerintem az intelligenciának nem sok köze van a megjósolhatatlansághoz. De épp ellenkezőleg!
    Amire te gondolsz, az intuíció meg random cselekvés, és ezek nem intelligencia-ismérvek.
  • mikike
    #242
    honnan tudnám?
    én is csak ember vagyok

    de az nyilvánvaló, hogy köze van a kreativításhoz/bejósolhatatlansághoz, ami minden tudatnak sajátja

    csak épp program nem írható rá...
  • Epikurosz
    #241
    "egyelőre még arról sincs fogalmuk, tulajdonképp mi az az intelligencia"

    Esetleg te tudod?
  • mikike
    #240
    SOHA nem hoznak létre MI
    egyelőre még arról sincs fogalmuk, tulajdonképp mi az az intelligencia
  • Epikurosz
    #239
    Szia!
    Köszi a választ. Pedig már azt hittem, hogy színesebb lesz az iGO. :-)
  • kukacos
    #238
    Ettől nem lesz. Nem elég jók a mostaniak? Ettől a tételtől inkább egy gyorsabb fordítóprogramot várhatsz, de leginkább még azt sem, de miután a sejtés régóta ismert, lehetett használni gyakorlati problémákban eddig is. Majd esetleg száz év múlva lesz egy gyakorlati probléma, ahol ez a tétel hasznosnak fog bizonyulni.
  • Epikurosz
    #237
    Ne azon filózz, hogy a farkad 100-ban kihasználd, hanem, hogy szeress egy nőt, vagy férfit.
  • USAMEN POWER
    #236
    Úgy néz ki tényleg tévhitnek bizonyul ez az elképzelés a 10 % ról,(utánanéztem) de kb 1 éve még nem volt az. De a 100 % os kihasználtság elérését rengeteg tényező gátolja. És ezen kéne segíteni M.I. nak Persze én nem vagyok híve annak hogy az agyamba turkáljanak, és mindenféle chippeket ültessenek be.
  • Epikurosz
    #235
    Elolvastam a Wikin, de akkor sem értem.
  • Epikurosz
    #234
    Csókolom!
    Most a matekesekhez szólok.
    Van itt egy hír, amely nekem nem sokat mond. Most akkor lesz-e nekem jobb és olcsóbb, esetleg szebb GPS navigátorom, vagy nem lesz?
  • Epikurosz
    #233
    Azt, hogy az agyunk 10%-át használjuk ki, előtted már más is felhozta. Én is egyébként hallottam ezt a terjedő mendemondát, fiatalabb koromban hittem is benne, de elgondolkodtam róla (!), és komolya kételeyim lettek, hogy ez igaz lenne. Itt, az SG fórumán azzal próbáltam érvelni, hogy amennyiben ez igaz lenne, akkor pld. egy nyomortelepen, bűnözők között élő ember is találhatna fel Nobel díjra érdemes elméleteket, mert az agyának fennmaradó kapcitásait kihasználná. No, száz szónak is egy a vége, nem hiszem, hogy most megérdemelsz részemről annyi időt, és energiát, hogy sokáig győzködjelek (persze ez a jövőben változhat, és csakis tőled függ), a lényeg az, hogy utánanéztem a dolognak és komoly, tudományos szaktekintélyek cáfolták meg ezt a tévhitet. Mivel te csizmával csak most törtél be ide, így azt sem tudod, hogy sokáig az aláírásomban volt az a link, amely a www.index.hu ezzel kapcsolatos tudományos hírével foglalkozott.
    Amúgy, meg van itt poénkodás, de én merem remélni, hogy az ideíró TÖRZSTAGOK többsége nem ír szándékosan zöldséget, és utánanéz az általa közölt infóknak.
  • USAMEN POWER
    #232
    Valószínü hogy azért néz ki 14 éves színvonalnak mert a sok mondanivaló megfogalmazásával gondom akad. De a leírt véleményeim értelme bőven meghaladja ezt a kort (14). Az értelem ami számít. Könnyebb más véleményét lebecsmérelni, mint magát a véleményt egy dologról megalkotni. De hogy hobbidnak a gondolkodás van kiírva, az nem azt jelenti hogy valóban okos és bölcs vagy.
  • USAMEN POWER
    #231
    mertem közölni a világgal >> a gondolataimat.
  • USAMEN POWER
    #230
    A született idiótizmussal nekem is sok gondom akad, akár a hétköznapi életben. De szerintem az emberek idiótizmusát nem abból kell megállapítani hogy pl. egy forumon ír valamiről valamit és sok info helytelen. Lehet hogy máshogy, vagy rosszul tudja. (ezért kell a dolgok után nézi én is ezt teszem)Nem tagadom lehet hogy amit ehhez a cikkhez véleménykén idáig megírtam, van benne egy pár hülyeség. De a leírtak kb 70 % a igaz. És ez szerintem szép szám ahoz hogy mertem közölni a világgal.
  • USAMEN POWER
    #229
    Teljesen igazad van a második leveledben, az elsőhöz meg annyit fűznék hozzá hogy a tudományos adók igazságosságából mindenki azt szűri le amit maga jónak és igaznak tart. Ha jobban bele gondolsz 20 % nál szerintem több az igazság ezeken az adókon. Csak a tudósok állapításait sokan hülyeségnek tartják, a végén mindig kiderül hogy igazuk van. Kivéve amikor nem. És egy tudományos adón mindig érdekesebb dolgok vannak mint egy kereskedelmi adón. De pl. megy a Discovery-n az American Hot Rod, és egyébb autóépítős műsorok. Vagy pl katasztrófákat feldolgozó dokumentumfilmek, elemzésekkel. Ezekből milyen hazugságot lehet kiszűrni ?? De ha Evolucióról van szó (ősrobbanás, mi volt az embernek az őse?) akkor oda kell figyelni hogy mit hiszünk el.
  • toto66
    #228
    Nem lehet zsenit alkotni pl.: genetikai módszerekkel, (esetleg a született idiótizmus lehetne megszüntetni)...
    Ezt onnan veszem, hogy több olyan tehetséges gyermekkel találkoztam akik nálam nagyságrenddel thetségesebbek voltak, de semmire nem vitték azon a területen, aminek több öka is volt.
    Vagy lusták voltak, vagy elvesztették az érdeklődésüket a téma iránt...
    Tehát az agy csak lehetőség, te határozod meg mivel és mennyivel töltöd...
  • toto66
    #227
    100%, mihez képest? A saját lehetőségedhez képest kell a tudásodat gondolkozásodat fejleszteni...
    A neked leginkább megfelelő területen, plusz hobby szinten más változatosabb területeken...
    A saját példám hoznám, azért csak hogy érthető legyen:
    Én leginkább festeni tudok
    De programozni szeretek
    Most tanulok zenélni (gitáron)
    Sokat olvastam
    És többek között ilyen fórumokon az emberek gondolataira vagyok kiváncsi (sok jó gondolatot lehet olvasni, meg érdekeset még akkor ha sok szamárságot is) azért mert érdekel a világ és benne az emberek...
    Ja és Tv-t ritkán nézek, csak épp kb. az előzőleg felsoroltakat néha (szerintem hasznosabban lehet eltölteni mással az időt)...
    Tehát minnél töbfélét tanulsz annál szélesebb lesz a látóköröd, de egy valamit próbálj meg profi szinten is....
    És ne az agysejtek számával foglalkoz hanem a saját lehetőségeddel...