Berta Sándor

Új FBI biometrikus adatbázis egymilliárd dollárért

Eldőlt, hogy az IBM-et és a Northrop Grummant megelőzve a Lockheed Martin Szállítási és Biztonsági Megoldások nevű részlege építheti ki az FBI új nyilvántartását.

Az FBI tájékoztatása szerint az új, az iroda Bűnüldöző Információs Szolgálatának (CJIS) alárendeltségébe tartozó biometrikus adatbázis hivatalos neve Integrated Automated Fingerprint Identification System (IAFIS) lesz. A beruházás az adófizetőknek kilenc év alatt összesen egymilliárd dollárjába kerül majd. Az IAFIS segítségével az FBI többek között az Egyesült Államokba beutazó külföldi állampolgároktól levett ujjlenyomat-, írisz-, kézlenyomat-, illetve arcmintákat fogja tárolni.

A rendszert a nyugat-virginiai Clarksburgban építik fel. Itt található a Szövetségi Nyomozó Iroda jelenlegi ujjlenyomat-nyilvántartása is, amelyet egyébként korábban szintén a Lockheed Martin segítségével hoztak létre. A már jövőre elkezdődő és várhatóan 2010-re befejeződő beruházást a szervezet azzal indokolta, hogy a jövőben még hatékonyabban szeretné megosztani a tárolt információkat más amerikai titkosszolgálatokkal és hivatalokkal.

Az amerikai belbiztonsági minisztérium felügyelete alatt több különböző adatbázis is működik, azonban ezek a rendszerek egymással inkompatibilisek. Külön problémát jelent, hogy a terroristák és az egyszerű utasok személyes adatait egy helyen őrzik, ez pedig a közelmúltban is számos kínos esethez vezetett, amikor politikusokat vagy egy egyszerű embereket tévesztettek össze terroristákkal.

"Az IAFIS egy fantasztikus eszköz lehet a bűnüldöző hatóságok munkájának támogatására a terrorizmus elleni harcban. Az új rendszernek köszönhetően nagyobb, jobb és gyorsabb teljesítményre leszünk képesek és még biztonságosabbá tehetjük az Egyesült Államokat" - nyilatkozta Thomas E. Bush, az FBI CJIS igazgatóhelyettese.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BlackRose #3
    Ez éppen az csak modern, továbbfejlesztett változat. :(
  • waterman #2
    "Külön problémát jelent, hogy a terroristák és az egyszerű utasok személyes adatait egy helyen őrzik, ez pedig a közelmúltban is számos kínos esethez vezetett, amikor politikusokat vagy egy egyszerű embereket tévesztettek össze terroristákkal"

    el tudom képzelni, hogy egy adatbázisban vannak ezek az adatok, aztán nem is két külön táblában, hanem csak annyi a különbség hogy egy boole változó aszondja, hogy terrorista vagy nem terrorista. kicsit nagyobb biztosnágot is csinálhatnának, mielőtt meghurcolnak valakit, csak mert az adatbázis azt mondta. megállít a rendőr, épp rosszul frissül a terminálon valami és azt látom, hogy amint nyújtom az útlevelem az agyam szétfröccsen az ablakon. tiszta pulp fiction, csak az első szélvédőn..
  • HUmanEmber41st #1
    Államokba beutazó külföldi állampolgároktól levett ujjlenyomat-, írisz-, kézlenyomat-, illetve arcmintákat fogja tárolni.

    Ezek után felesleges a lágerszámot betetoválni az alkarba..