Gyurkity Péter

Milliókat érint az internetfüggőség Dél-Koreában

A helyi illetékesek szerint fiatalok milliót érintheti az internetfüggőség, amely egyre növekvő problémát jelent a világ legsűrűbben behálózott országában. Az olcsó internetelérésnek is megvan a maga ára.

Az országban zajló folyamatról a New York Times közölt hosszabb írást, kiemelve, hogy napjainkban tanácsadással, táborokkal és egyéb módszerekkel igyekeznek kigyógyítani a függőségből azon fiatalokat, akik már nem tudnak huzamosabb időre elszakadni az internetes játékoktól és általános jellegű időtöltéstől. Az alkohol és a kábítószer helyett itt az első számú ellenség a világháló, amely sokak számára jelent újabb veszélyt.

Dél-Koreában a háztartások nem kevesebb mint 90 százaléka rendelkezik interneteléréssel, amellyel az ország első helyen áll a globális felmérésekben. Az illetékesek adatai szerint a 18 éven alatti lakosság durván 30 százalékát érintheti a függőség, ami nagyjából 2,4 millió fiatalt jelent - ők napi minimum két órát töltenek a számítógép előtt, nagyrészt online játékokkal ütve el az időt. Ez óriási szám, azonban rögtön hozzáteszik, hogy ebből mintegy negyedmillió számít súlyos esetnek, akik szerintük már kezelésre szorulnak. A tünetek között szerepel az állandó internet- és játékigény, az érintettek nem tudnak elszakadni a világhálótól, folyamatosan vissza akarnak térni az online virtuális világokba.

A kezelés lehet egyszerű tanácsadás, amire jól felkészültek, hiszen az országban ma már 140 ilyen központból álló hálózatot üzemeltetnek. Mintegy 100 kórházban állnak rendelkezésre terápiás kezelések a függőség tüneteinek enyhítésére, nemrég pedig elindult az Internet Rescue névre keresztelt nyári tábor, amely elsősorban csoportos foglalkozásokkal, közös időtöltéssel igyekszik enyhíteni a bajt. A kutatók K-skála (Korea-skála) néven új besorolást hoztak létre, amely a függőség mértékét hivatott jellemezni.

A táborban az első foglalkozásokon 16-18 fiatal vett részt, akik 12 napot töltöttek el együtt. Ez jövőre megduplázódik és a szakértők szerint akkor derül majd ki, hogy mennyiben tudnak alternatívát nyújtani az internettel szemben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Penguin #9
    Napi 10-12 óra függőség? Főleg nyáron? XD
  • homeless #8
    Jaja, inkább annak van szüksége segítségre aki mauni-kát meg győzikét néz, nem annak aki netezik. Aki rendszeresen ilyeneket néz azzal valami nem ok, aki meg még élvezi is az már klinikai eset. És még ezek nevezik internetfüggőnek azt aki napi pár órát netezik:))
  • AzUs #7
    kocka xD
  • sKie #6
    Nekem le ne akarjak szoktatni Bisu-t, meg a KESPA top 30-at a Starcraft-rol! Mit fogok akkor nezni?
    En egy budos percet nem vagyok hajlando az eletembol TV-nezesre szanni, plane mig ilyen gagyi adok vannak, mint a tv, meg az rtlklub. no comment. Gyozikere meg a sok gyokerre nem vagyok kivancsi. Ami erdekel azt elolvasom/megnezem a neten, a felesleget meg kiszurom. Uh inkabb netezek, jatszom, msn, meg akarmi.
  • erb #5
    AZ egyszer biztos. A Silkroad Online peldaul :)
  • MuldR #4
    El kell vinni a kis csirakat egy jo kis kupiba. Rajonnek egybol, hogy van jobb dolog a vilagon a vorkraftnal :)
  • bakagaijin #3
    Napi két óra az már sok? Melóhelyen meg minimum nyolc... Szerveznek majd ilyen táborokat meg tanácsadásokat is? Akarsz beszélni róla? :)
  • Dany007 #2
    Hát nemtom. Én a fél munkaidőmet ( ha nincs olyan meló) végignetezem. Hazamegyek akkor szintén...Videók, hírek, msn haverokkal, egy kis géjm kikapcsolódásként stb...Ez ma már az élet része! ( sajnos vagy sem )
    Ugye van olyan felmérés hogy egy átlag magyar ember is 3-4-5 órát tölt TV nézéssel, akkor mindenki TV függő ? :D
    El kell fogadni hogy ez is a mindennapi élet szerves része lett és az is lesz mégjobban ( sz.tem sajnos de mindenkinek joga eldönteni) .
    Persze a kirívó eseteket kezelni kell :)
  • Sir Quno Jedi #1
    Jaja, Archlord is mindég őrjöng, hogy mennyi idő telt el már mióta folyamatosan online vagy benne és idővel felszólít, hogy már jó lenne pihenni, meg minden! :DDD Vittzes!