Gyurkity Péter

Kínai oldalt pereltek be a filmstúdiók

A jelek szerint még a kínai oldalak is sorra kerülnek előbb-utóbb, legalábbis erre következtethetünk az amerikai filmstúdiók legújabb peréből, amelyet egy renitens weboldal és egy kínai internetkávézó ellen indítottak.

A szóban forgó oldal a jeboo.com, amely az amerikai csoport állítása szerint létrehozta a filmek nagy számban történő letöltését lehetővé tévő szoftvert. Ezt azután a sanghaji internetkávézóban használták fel a látogatók legnagyobb örömére, csaknem félmillió dolláros kárt okozva ezzel az érintett filmstúdióknak. Most ezt a pénzt követelik vissza kártérítésként a stúdiók, amelyek között a legnagyobb neveket találjuk meg.

A Twentieth Century Fox, a Walt Disney, a Paramount Pictures, a Columbia Pictures, illetve az Universal Studios egészen pontosan 432 ezer dollárt követel a két féltől, amely címenként 27 ezer dollárt jelent. Az alkotások között megtalálható a Karib-tenger kalózai, az X-men 2 és több más mozifilm. A Jeboo, amely a "My online cinema" szlogennel hirdeti szolgáltatását, saját adatai szerint Kína legnagyobb filmletöltője - ez most nyilván nem válik előnyükre. A felhasználók több mint 30 ezer mozifilm és televíziós műsor közül válogathatnak, ez valóban nem elhanyagolható szám.

A cég egyelőre nem kommentálta a stúdiók legfőbb vádját, vagyis nem hajlandó állást foglalni a kalózkodás kérdésében. A weboldalon közzétett információ szerint minden tartalmat legálisan szereznek be a tartalomszolgáltató partnerektől, így a szerzői joggal szerintük nem lehet probléma. A Sanghajban megrendezendő per nyilván az amerikai-kínai kapcsolatokra is kihat majd, így nem lehet egyszerű jogsértésként kezelni. Könnyen lehet, hogy fontos gazdasági és politikai szempontok is közrejátszanak majd a döntésben, ahogy az ilyenkor lenni szokott.

A kalózkodás persze nem egyszerű kérdés Kínában, ahol a kalózmásolatokat sokszor 1 dolláros áron lehet beszerezni az utcán, vagy akár szaküzletekben. Igaz, a Gyűrűk Ura esetében szeptemberben már sikert arattak a filmstúdiók egy hasonló perben, ám végső kimenetel ezúttal sem biztos.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AranyKéz #13
    #8, #9, #10:

    Sem a szoftver, sem a zene és film kiadók nem híresek arról hogy mellőznének bármilyen gazdasági vagy szociális kárt a pénzgyűjtésük során.

    Én azért nem vagyok biztos hogy nem tudnák-e keresztülerőszakolni az akaratukat, mint már megannyiszor csinálták.


    " Egyébként jót tenne az USA-nak, ha a szerzői jogrendszerét felülvizsgálná. "

    Jaja.
  • bakagaijin #12
    Nagyjából, legutóbbis amikor az autógyártók akartak egymásnak esni az lett a vége, hogy naaa jóóóó, másoljátok az autókat sajátnéven, de osztán csak Kínában eladni ám, külföldre egy darabot se mert irgum-burgum... Ehhez képest lazán továbbpasszolják az oroszoknak, erre még nem léptek az autógyártók :).

    Én leginkább attól tartok, hogy US a homlokára csap és azt mondja hogy tömegpusztító fegyverek vagy tenoristák vannak Kínában. Más módon imho esélye sincs...
  • Frosty01 #11
    arról nem is beszélve hogy a kiadók kapják be a lábújjam
  • virs lee #10
    Nyilván... Az amcsik lennének a legnagyobb szarban ha nem mászna be hozzájuk a kínai szajré. Gyakorlatilag minden médincsájna, kiürülne kb. minden üzlet, mehetne a sorállás jegyre, mint itt az 50-es években. Kína tudja hogy sokmindent megtehet, nem egyszerű 3. világbeli ország, és meg is teszi. Az amcsi kémrepülőt is leszállították és darabokban adták vissza - átvizsgálva és lemásolva a technikát - és az amcsik pampogáson kívül mást nem tudtak tenni. Ehhez képest mi pár warez sw?
  • aaaaa #9
    Nincsenek olyan helyzetben, (minden ellenkező híresztelés ellenére), hogy ezt csak úgy megtehetnék , hogy ezáltal maga az USA ne járna rosszul. Félmillió dollár, vagy a "csakazértis" nekünk legyen igazunk, messze nem ér annyit.
  • floatr #8
    Pár hónappal ezelőtt derült ki h Kínának marhanagy mennyiségű amerikai államkötvénye van. Egy vámprobléma kapcsán bejelentették h gyakorlatilag bármikor piacra dobhatják mindezt, amivel nem csak félmilliós (de még csak nem is félmilliárdos) károkat okozhatnak az USA-nak, sőt vszeg mindenkinek. Egyedül ők jönnének ki jól ebből, mert -- lehet gázoskodni -- de Kína gazdasági nagyhatalom.

    Egyébként jót tenne az USA-nak, ha a szerzői jogrendszerét felülvizsgálná.
  • AranyKéz #7
    " de mit csinálnak, ha nem tetszik a kínai bíró ítélete ? "

    Mondjuk kivetnek a kínai cuccokra olyan vámot, hogy azoknak a fülük kettéáll.
  • aaaaa #6
    Kína gazdasága nagyon nagy mértékben fejlődik, atomfegyvere is van, szóval az USA jobban teszi, ha nem szól bele a belügyeibe... Lehet persze vacak félmillió dollárokon pereskedni, de mit csinálnak, ha nem tetszik a kínai bíró ítélete ? Lerohanják Kínát ? Nem hinném...
    Ezen az alapon akár a Microsoft ellen is pert lehetne indítani, mert a Windows segítségével emberek milliárdjai! töltenek le nagy számban filmeket...
  • Adenoma #5
    szeretném minden egyes moziban megnézett filmért visszakérni a pénz, amellyel az időmet rabolták, tegyük fel, hogy 10.000 forintos órabérem van, kb 40 darab szar filmet láttam eddig, és mindig volt velem valaki, akkor kérek 800.000 forintot a filmstúdióktól. kérem utalják át...
  • PíszLávJuniti #4
    kár hogy nem emberi nyelven van :)
    hol láttál francia filmet ?