Specker Balázs

Filmes csapatmunka neten keresztül

San Franciscó-i kutatók egy csoportja olyan szoftver fejlesztésén dolgozik, amely egy nagysebességű száloptikai hálózaton keresztül lehetővé tenné, hogy a filmes szakemberek valós időben, együtt hozzanak létre alkotásokat.

A nemsokára mozikba kerülő Happy Feet című animációs film mögött álló csapat a világ két különböző szegletéből irányította a közös munkát. A legtöbb csoportmunkához hasonlóan itt is több órányi konferenciabeszélgetés és estékbe nyúló e-mailes eszmecserék zajlott le. Ám ezek mellett a kis létszámmal bíró, a különleges effektekért felelős San Francisció-i Giant Killer Robots speciális-hatás szakértő csoport óriási méretű, sávszélességet próbára tevő videófájlokat is átküldött a filmrendező Sidneyben székelő vállalatának.

A Giant Killer Roboticshoz hasonló cégek nem engedhetik meg maguknak, hogy száloptikás kapcsolat legyen az irodájukban, ám egy akadémiai-kormányzati szintű tervnek köszönhetően a jövőben nekik is könnyebb lehet a dolguk. A Sebastian néven futó alkalmazás egy különálló, két végpont közötti száloptikás kapcsolaton keresztül működik. A fejlesztők szerint a program segítségével a távolban dolgozó művészek úgy készíthetik majd el a képkockáikat, szerkeszthetik jeleneteiket vagy változtathatják meg a színpalettát, mintha ugyanabban a szobában ülnének - írja a CNet.

Minden bizonnyal a Happy Feet alkotói is örömmel vettek volna egy ilyen rendszert, hiszen a mostani közös munka során gyakran a YouTube házivideóinak minőségével vetekedő felbontásban kellett egymás elé tárniuk ötleteiket, ami igencsak megnehezítette a folyamatot. Jobb híján szélessávú kapcsolaton keresztül érték el egymást, és a Quicktime CineSync videoszerkesztő programját használták.

A Sebastiant fejlesztő Digital Sister Cities csapat egyik fő célja, hogy az egyetemeken és a nagyobb vállalatokon kívül mások is megengedhessék maguknak a nagysebességű száloptikás rendszereket. A DSCI reméli, hogy a filmes cégekhez hasonló adatforgalom-igényes partnerekkel való közös munka megnöveli a keresletet a száloptikás hálózatok iránt, és így a telekommunikációs cégek csökkenthetik majd csillagászati áraikat. A kezdeményezés most ünnepli egy éves évfordulóját.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!