Berta Sándor

Az MI5 és az MI6 a neten keres új ügynököket

A Government Communications Headquarter (GCHQ) mellett a két talán legismertebb brit titkosszolgálat is különböző online és hirdetési módszerekkel toboroz új munkatársakat.

Az MI5 és az MI6 szervezetek célja a lépéssel nem csak az új ügynökök toborzása, hanem egy korszerű imázs kialakítása is. A külföldi hírszerzést folytató MI6 már 2005-ben elindította azt a weboldalát, amelyen nyomatékosan felhívta a látogatók és az érdeklődők figyelmét, hogy a munkának semmi köze nincs a James Bond filmekben látható ragyogáshoz és izgalmas kalandokhoz. A belföldön tevékenykedő MI5 a honlapján szintén igyekezett a tévhiteket és mítoszokat eloszlatni, mondván nem ölnek embereket és nem szerveznek merényleteket.

Az MI5 ráadásul az utcákra is kimerészkedett, hiszen például a londoni emeletes buszokon és sportlétesítmények női zuhanyzóiban is helyeztetett el toborzó reklámokat. A cél - nem titkoltan - a nők érdeklődésének felkeltése. Az MI6 pedig egy újságban adott fel egy "Protect your country. At your desk.", azaz védd meg az országodat, az asztalodnál szlogenű hirdetést a fiatal rendszergazdák és informatikusok megnyerésére.


Az online toborzási megoldás egyébként koránt sem egyedi, hiszen tavaly az amerikai tengerészgyalogság (USMC) fedezte fel az online toborzási lehetőségeket. Az USMC tavaly február óta saját profilt üzemeltet a MySpace.com-on és rövid időn belül csak ezen a közösségi oldalon 12 000 "rajongót" szerzett. A cél a 17 és a 24 év közötti fiatalemberek megszólítása volt. A Contact a Recruiter menüpont segítségével az első öt hónap alatt 430 érdeklődő jelentkezett, közülük az előzetes teszteken 170-en feleltek meg.

Más alternatív módszereket is alkalmaznak a szolgálatok: október végén számoltunk be arról, hogy videojátékokban elhelyezett felhívások útján toborozna alkalmazottakat a GCHQ. A Government Communications Headquarter cheltenhami központjában 5000 munkatársat foglalkoztat és szorosan együttműködik a belföldön tevékenykedő MI5 és a külföldön dolgozó MI6 brit titkosszolgálatokkal. A hirdetések a Tom Clancy's Splinter Cell: Double Agent, a Tom Clancy's Splinter Cell, az Enemy Territory: Quake Wars és a Need for Speed Carbon című játékokban helyezték el. A plakátokon például "Karrier a brit titkosszolgálatoknál" és más hasonló szlogenek szerepeltek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Dany007 #12
    Biztossak lehettek benne hogy nem vesznek fel külföldi állampolgárt :)
    Egy kicsit utánna kéne nézni mielőtt itt mindenki osztja a másikat hogy milyen baromságokat ír miközben ő maga is azt ír.
    Ez konkrétan az Mi5 honlapjáról a FAQ :
    "Do I have to be a British citizen to work for the Security Service?
    Yes. You must be a British citizen and one of your parents must also be British or have substantial ties to the UK."
    A lényeg hogy muszáj, hogy Brit állampolgár legyél. De ugyanezt találtam az Mi6 oldalán is kicsit más megfogalmazásban.
    SZal ez van ezt buktuk :D
  • rigidus #11
    "magyar allampolgarkent biztos egybol felvesznek titeket az angol titkosszolgalatba"

    A cikkbol:
    "A külföldi hírszerzést folytató MI6..."
  • RealPhoenixx #10
    Beatz: miert ne vennek fel??

    A haza vedelme nem lokacio szintu megfelelest kovetel, arrol nem beszelve, hogy lehet szepen is mondani a besugot, pl: ugynok, megbizott, ......

    Mint ahogy a titkarnot is lehet pl: hr manager, etc

    Ettol sokan sokkal jobban erzik magukat es kevesbe erzik hogy mennyire hulyek es ha ez jo nekik, akkor elegedettebbek!!! Es ez utobbi nagyon fontos!!! Mert az elegedettek nem okoznak galibat, nem haborognak, es nem lazadoznak, plane nem lazitanak!

    Arrol nem beszelve, hogy az emberek java sokkal inkabb kepes elvegezni valamit, ha utasitgatjak oket, vezetgetik oket, illetve ha parancsolnak nekik, minthogy maguktol barmit is mereszelnenek csinalni (ezek onmaguktol effektiv dolgot keptelenek letenni az asztalra barmit is) /ilyen az emberek 95%-a kb/!!!

    Peldakent lasd a haboruban levo kivegzeseket, etc, de tekinthetsz magyar peldat is kicsit mas vonatkozasban: MSZ(hmmm...)P-sek illetve SZDSZ-esek mondottak az emberekre a kovetkezo jelzoket: patkanyok, barmok, etc

    Szval gondolkozz kerlek mielott barmit es barkit lefikaznal :)
  • asysoft #9
    Traitor!
  • beatz #8
    ezaz jelentkezzetek csak, magyar allampolgarkent biztos egybol felvesznek titeket az angol titkosszolgalatba =D
  • Dany007 #7
    Most nem bunkóságból, de ha már ilyet kérdezel akkor sz.tem nem érdemes jelentkezned!
  • cateran #6
    A vakok,gyengénlátók és hülyék kedvéért: az alsó képen látható, kib..nagy betükkel odairt weboldalon az angolokhoz illetve az amcsi tenegerészgyalogságnak a MySpace.com-on van profilja.. Amennyiben nem érted mi van odairva,úgy ez nem neked való (angol nyelv ismerete szükséges..)
  • kadar1 #5
    Én jelentkeznék,hol lehet?
  • Alfa Of NS #4
    "sportlétesítmények női zuhanyzóiban is helyeztetett el toborzó reklámokat"

    Tesztelik az új, plakátvastagságú kamerájukat.
  • Kagemusha #3
    Gondolom a képen is látható honlapon...