Berta Sándor

Amerikai közösségi portál kémeknek?

Ritkán van közös tulajdonság a titkosszolgálati szakemberekben és a tinédzserekben. Ezúttal azonban úgy tűnik, sikerült közös nevezőt találni.

2001. szeptember 11-e után az Egyesült Államokban gyakran merült fel, hogy a tervezett merényletekről csak kevés információ állt a titkosszolgálatok rendelkezésére, és hogy változtatni kell a beérkező adatok elemzési folyamatán is. Éppen ezért most találkozóra hívta a két legismertebb közösségi portál, a MySpace és a Facebook vezetőit Mike McConnell Nemzeti Hírszerzési Igazgató, aki egymaga koordinálja és felügyeli a tizenhat amerikai titkosszolgálat munkáját. Mark Zuckerburg, a Facebook első embere már jelezte, nem megy el a találkozóra. Szóvivője szerint ennek kizárólag adminisztrációs oka van.

Thomas Fingar, a NHI elemzési helyettese szerint szükség van egy közösségi oldalra, amit a hírszerzők használhatnának és amely a jelenlegieknél jobb elemzési lehetőségeket kínálna. Az új közösségi honlap neve A-Space lenne és segítségével nemcsak az amerikai, de a velük szövetséges titkosszolgálatok és azok tagjai is információkat cserélhetnének. Így lehetővé válna, hogy lebontsák a különböző hivatalok együttműködését gátoló tűzfalakat.

Mike Wertheimer, egy az elemzési technológiákért felelős hírszerzési vezető szerint ugyan néhányan aggódnak a lépés miatt, mert különböző, az adatok megszerzésére irányuló kémakcióktól tartanak, de mindenkinek meg kell értenie, hogy ha a titkosszolgálatok nem osztják meg egymással az információikat, az másoknak az életébe kerülhet.

"Idén a CIA már felhasználta a Facebookot különböző hirdetések és állásajánlatok megjelentetésére" - ismerte el George Little, a szervezet szóvivője. Kiderült az is, hogy létrehoztak egy Intellipedia nevű, a Wikipediára hasonlító oldalt és emellett kifejlesztették a del.icio.us kifejezetten titkosszolgálati szakembereknek szóló változatát is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Grifidos #8
    My name is Pong. Ping-Pong

    Amúgy, ha már annyira titkos szolgálat, milyen azonosítóval lépnek fel rá?
    Avatarnak feltöltik a saját fényképüket, kitöltik a reg lapot...Aztán valaki meghackeli és xopik az összes szolgálat.
    "-Uram lebukott egy emberünk...
    - Kár érte jó ember volt..."
  • Alec #7
    ez egy vicc.. a titkosszolgálatok ha akarnak is ilyen oldalt csinálni miért vernék nagydobra meg mi a fenének kellene ehhez a myspace meg facebook? ilyen szoftvert bármikor ír az ember, ezek az oldalak is inkább a kritikus felhasználói tömeg miatt azok amik.. a titkosszolgálatokat max. emiatt érdekelhetik az említett siteok
  • Vorpal #6
    Bementem volna Mike McConnellhez és pofánröhögöm - elégtétel, fasiszta állat mind.
  • Cat #5
    miből gondoljátok hogy ez nyílt hálózat lesz? Nyilván csak munkatársak használhatják, és inkább szerintem egy vállalati intranetes oldalra hasonlít majd, mint a myspacere.
  • NEXUS6 #4
    Szerintem igazán zaftos összeesküvés elméleteket csak ott lehet majd hallani!;)
  • Requiem88 #3
    élmény lesz betörni oda
  • teddybear #2
    És ki az a reménytelenül naív, aki egy ilyen fórumon akár csak egy kötőszóban megbízik.

    A kémek hivatalból paranoidak, és mániákus hazudozók.
  • wanek #1
    Nevetséges.