Gyurkity Péter

Kína miatt szabadkozik a Yahoo

A keresőcéget a múltban sok kritika érte azért, mert együttműködött a kínai hatóságokkal bizonyos nem kívánt elemek kézre kerítésében. A cég szerint mindezt egy szerencsétlen félrefordítás eredményezte.

Emlékezhetünk arra, hogy a Yahoo még tavaly került bajba bizonyos lépései miatt, Kínában ugyanis segítettek a hatóságoknak néhány eltérő módon gondolkodó blogger felkutatásában. Idén a Microsoft is hírbe került, a keresőcég azonban olyan vádakkal is kénytelen volt szembenézni, miszerint szándékosan adott rossz válaszokat az amerikai bizottsági meghallgatáson, ahol éppen ezen lépések indoklására voltak kíváncsiak az illetékesek.

Jerry Yang vezérigazgató a héten fog ismét válaszolni a megismételt kérdésekre, ám a cég szóvivője most kitért a tavalyi ügyre és érdekes magyarázattal állt elő. Állítása szerint a túlzott együttműködést egy félreértés okozta, amely a hivatalos kínai procedúráról készült rossz fordítás eredményeként állt elő. Ezt a magyarázat szerint a cég ügyvédje egészen a 2006-os meghallgatás utánig használta, majd csak később kapta meg a javított változatot, amely már egyértelművé tette, hogy egyáltalán nem voltak kénytelenek mindenben segíteni a hatóságokat.

Így fordulhatott elő, hogy tavaly még határozottan védték korábbi lépéseiket, sőt még a múlt hónapban is azt kifogásolták, hogy az amerikai bizottság kiemelte a céget a többi szereplő közül. Mindenesetre a hasonló esetek elkerülése érdekében egy globális internetes kódexen dolgoznak a kínai területen folytatott tevékenység részleteit illetően, amelyet emberi jogi szervezetek kezdeményezésére kezdtek el.

Az Egyesült Államok pedig eközben egy olyan javaslaton dolgozik, amely egyenesen megtiltaná az amerikai vállalatoknak az együttműködést a kínai és más elnyomó rendszerek hatóságaival folytatott szoros együttműködést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Wilddog #4
    A kérdés helyesen így hangzik: Mikor lép be az EU Kínába?
  • googlekereso #3
    Én meg arra vagyok kiváncsi mikor egyesülünk Kínával mert már most is annyian vannak itt... XD
  • Hoz_Hun #2
    Miért? Még nem tag?!
  • Ronny #1
    kiváncsi vagyok mikor vesszük fel Kínát az EU-ba.