Berta Sándor

Jelszófejtésre is használhatók a grafikus chipek?

Egy orosz cég olyan szabadalmat jelentett be, amely szerint minden jelenlegi megoldásnál hússzor gyorsabban lehet feltörni és megfejteni a jelszavakat.

Az ElcomSoft nevű vállalat elsősorban jelszófejtő szoftverek kifejlesztésére specializálta magát. Érdekesség, hogy a legújabb program megalkotásában az orosz szakemberek az Nvidia mérnökeitől is segítséget és támogatást kaptak. Az Nvidia az év elején tette elérhetővé azt a fejlesztői alkalmazását, amely lehetővé teszi, hogy a grafikus chipek számítási teljesítményét szinte bármilyen feladat elvégzésére ki lehessen használni.

Az ElcomSoft mostani megoldása erre a programra és a GeForce 8-as grafikus kártyákra épül. Ez a hardver-szoftver csomag biztosította egy rendkívül gyors és hatékony jelszófejtő alkalmazás létrehozását. Az orosz cég szakemberei szerint az új technológia kialakítása kizárólag az újabb grafikus chipeknek köszönhető, hiszen a korábbi GPU-k ilyen műveletek elvégzésére nem voltak alkalmasak.

Ráadásul ma már nem ritka a grafikus kártyákon az akár fél gigabájt vagy még több memória és néhány grafikus chipben már 128 feldolgozó egység dolgozik. Pont a műszaki jellemzőik miatt ezek a chipek még alkalmasabbak is például a jelszófejtésre, mint a hagyományos processzorok. A mai GPU-k szinte multiprocesszorok, amelyek képesek a feladat elvégzésekor megosztani a memóriát és a gyorsítótárat. Az ElcomSoft szakemberei úgy számolnak, hogy amennyiben a jövőben elterjednek az akár négy grafikus kártyát is használó alaplapok, a jelszófejtés és más számításigényes műveletek elvégzése még gyorsabbá válhat.

Az orosz vállalat mérnökei egy példával támasztották alá az új technológia hatékonyságát. Egy nyolcjegyű, kis- és nagybetűkből álló Windows Vista-jelszó Brute-Force technikával történő megfejtése esetén 53 millió jelszavat kellene átkutatni. Egy jelenlegi kétmagos processzorral felszerelt számítógép másodpercenként kereken tízmillió jelszót tudna átvizsgálni. Így is akár két hónapig tarthatna a helyes jelszó megtalálása. Egy GPU bevonásával azonban ez az idő legfeljebb 3-5 napra csökkenthető.

Az Nvidia jelenleg is kínál csúcsteljesítményű grafikus chipeket, például a Tesla termékcsaládot. "Amennyiben két ilyen GPU-t építenénk be egy PC-be, akár egy nyolc teraflops teljesítményre képes szuperszámítógépet kapunk" - jelentette ki Jens Neuschäfer, az Nvidia szóvivője. A Tesla GPU 128 párhuzamosan elhelyezett processzorból és több mint 700 millió tranzisztorból áll és a számítási teljesítménye 518 Gigaflops. Így akár több feladat egy idejű elvégzésére is alkalmas.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)