Berta Sándor

Érzékeny robotkarokat fejlesztett ki az Intel

A cég kutatólaboratóriumában olyan robotkart és robotkezet hoztak létre, amelyek még érintés előtt képesek érzékelni a tárgyakat.

"Mind a robotkar, mind az ahhoz kapcsolódó kéz és annak ujjai el vannak látva érzékelőkkel. Így az eszköz pontosan meg tudja állapítani egy adott objektum méretét, formáját és nagyságát. A célunk az, hogy a jövőben a robotok akár az emberek által lakott környezetben is használhatók legyenek és alkalmazkodjanak" - összegezte a Pre Touch technológia lényegét Josh Smith, az Intel Research vezető kutatója. Smith úgy vélte, jelentősen bővíteni kell a szenzorok által felismert anyagok körét, így a robotok a jövőben pontosan meg tudják majd különböztetni, hogy egy műanyag, egy fa, egy papír vagy egy fém tárgyat érzékelnek-e.

A jelenleg az autógyárakban használt robotok mindig egy olyan rendszerben dolgoznak, ahol pontosan tudják, hogy egy tárgy vagy alkatrész hol található. Problémát jelent viszont, ha a keresett objektum nincs a közelben. A Pre Touch technológia segítségével viszont a robotok a közelükben lévő ismeretlen tárgyak jellemzőiről is képet kaphatnak. Így lehetővé válna, hogy egy robot megkülönböztessen egy üres és egy vízzel teli poharat és kérésre vizet vigyen egy embernek vagy rendet rakjon egy lakásban.


Minden egyes szenzor réz- és alumíniumfóliákon alapuló egyszerű elektródákból áll. Ezek az érzékelők a mechanikus ujjak ujjbegyein találhatók, és képesek érzékelni az elektromos mező változását. A beérkező adatokat különleges algoritmusok dolgozzák fel és összehasonlítják a korábban betáplált és felderített objektumok jellemzőivel. Amennyiben egyezés van, a robot pontosan tudja, milyen eszközről van szó, ha viszont a minta új, akkor bekerül az adatbázisba. A legfontosabb feladat az, hogy a robotok akár mozgás közben is képesek legyenek megállapítani egy tárgy pontos helyzetét, méretét és formáját.

"Az egyik legnagyobb problémát még mindig az jelenti, hogy megtanítsuk a robotokat egy berendezést vagy anyagot megérinteni, érezni és azt akár módosítani" - hangsúlyozta Oussama Khatib, a Stanford Egyetem professzora. A szakember szerint az ötlet érdekes és rámutat arra, hogy a jövőben még nagyobb figyelmet kell arra fordítani, hogy az új technológiákat integrálják a már meglévő rendszerekbe.

Videó a robotkar működéséről

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bith #7
    "Érzékeny robotkarokat fejlesztett ki az Intel"
    Szóval, ha csúnyán nézek rá, akkor elsírja magát? Vagy csak simán csikis?
  • T0nk #6
    Az is biztos, hogy ettől még nem lesz egy csapásra emberek között használható. Talán majd az ennek a technológiának az ötödik generációja, műizmokkal, és 1024 magos procikkal felszerelve.
  • BCS pixel #5
    nem valami fürgék
  • 1hengeresVmotor #4
    höh parasztvakítás
  • erb #3
    2007-et irunk es ilyenekkel etetik a tisztelt nagyerdemut. Gratz :)
  • Cat #2
    szerintem azt próbálták benne demonstrálni, hogy az ujjak már érintés _előtt_ érzékelik a tárgy közelségét.
  • BCS pixel #1
    a videóban semmi értelmeset nem csinált :)