MTI

Adakozik a mexikói telefon milliárdos

Félmilliárd dollárt adományoz a latin-amerikai egészségügy fejlesztésére Carlos Slim mexikói milliárdos, a leggazdagabb ember a világon.

Slim a szegények jobb egészségügyi ellátására kívánja fordítani az 500 millió dollárt (90 milliárd forint). A pénz felhasználását egy intézet felügyeli majd Marco Antonio Slim, az üzletember fia és Julio Frenk volt mexikói egészségügyi miniszter vezetésével. Az adományból hazai és más latin-amerikai országokban indított projekteket finanszíroznak. Az ingatlanüzletek, ipari vállalkozások és távközlési befektetések révén megtollasodott Slim jelentős összegeket kíván fordítani az oktatás, a kultúra és a sport támogatására is. Augusztus elején bejelentette, hogy idén 250 ezer, 2008-ban pedig további egymillió olcsó laptop számítógépet adományoz szegény mexikói gyerekeknek.

A 67 éves libanoni származású mágnás a Forbes magazin listáján idén márciusban 53 milliárd dollárosra becsült vagyonával a második helyen szerepelt Bill Gates után. Nyáron aztán a Sentido Comum mexikói gazdasági hírportál jelentése szerint legnagyobb vállalata, az America Movil mobilszolgáltató nyereségének növekedése miatt vagyona hirtelen felszökött 67,8 milliárd dollárra (több mint 12 ezer milliárd forint), és átvette az első helyet a Microsoft alapítójától.

Az üzletembert egyébként gyakran éri a vád, hogy monopóliumra tör és erőfölényével visszaélve tett szert mesés gazdagságára. Telmex nevű vállalata például 90 százalékos részesedéssel rendelkezik a vonalas telefonszolgáltatás piacán Mexikóban. Az országa lakosságának 40 százaléka él szegénységben, Slim vagyona pedig a mexikói nemzeti termék durván 7 százalékával egyenlő és az elmúlt két év során naponta átlagosan mintegy 27 millió dollárral gyarapodott.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!