Berta Sándor

Adathalászat elleni védekezés a bankoknál

Egyre komolyabban veszik a phishinget és más online veszélyeket a bankok - derült ki a brit National Computing Centre (NCC) aktuális jelentéséből. A dokumentumból világosan kitűnik, hogy a pénzintézetek folyamatosan növelik az informatikai költségvetésüket.

Amíg egy átlagos brit cég ügyfelenként évente 3891 fontot vagyis 5800 eurót költ biztonságra, addig ugyanez az összeg a bankok esetében 10 000 font, ami kb. 14 900 eurónak felel meg. Az informatikai területre az átlagosnál messze jobban figyelnek a bankokban: amíg egy más szférában dolgozó vállalatnál ezer emberre 28 informatikai területen dolgozó munkatárs jut, addig a pénzintézeteknél 75.

"Nem csodálkozhatunk azon, hogy a bankok az átlagosnál többet költenek az online biztonságra, hiszen ez a terület az ő számukra kiemelt jelentőséggel bír" - mondta Stefan Foster, az NCC ügyvezető igazgatója. Persze ez nem egyedi jelenség. "Az online banki szolgáltatások és a biztonsági rendszerek kiépítése miatt nagyobb költségek vannak" - nyilatkozta Tanja Beller, a Német Bankok Szövetségének (BDB) szóvivője.

A szakember szerint csak a 2008-ban bevezetendő páneurópai fizetési rendszerre, a SEPA-ra való átállás milliárdos plusz költségeket jelent a pénzintézeteknek. S akkor még nem szóltunk a Basel II program előírásairól vagy a pénzügyi piacokra vonatkozó EU-irányelv (MiFID) gyakorlati megvalósításáról. A banki és az üzleti életen kívül a szállítási és az energiapiac szereplői költik a legtöbbet informatikára, a legkevesebbet a kormányzati és az egészségügyi cégek fordítják erre a területre.

A jövőben azonban minden területen megfigyelhető lesz az IT-költségvetések növekedése. Ez elsősorban a Vistára való váltásnak és a biztonsági programoknak lesz köszönhető. Az NCC szerint 2008-ra már a brit számítógépek 12 százalékán fog Vista futni. Emellett persze azt sem szabad elfelejteni, hogy az adathalászat és más online bűncselekmények miatti kár immár eurómilliárdos nagyságrendű lesz. Más kérdés ugyanakkor, hogy a biztonsági beruházásokból az ügyfelek gyakran vajmi keveset vesznek észre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Csatti #1
    "Amíg egy átlagos brit cég ügyfelenként évente 3891 fontot vagyis 5800 eurót költ biztonságra, addig ugyanez az összeg a bankok esetében 10 000 font, ami kb. 14 900 eurónak felel meg."
    Nincs itt vmi elírás? Az összeg nagyon nagynak tűnik.