Berta Sándor

LAN-parti kifejezetten szülőknek

Németországban a szakemberek igyekeznek megismertetni a szülőkkel a számítógépes és konzolos játékokat, hogy azok így megérthessék a csemetéiket.

Barbel Sander 41 éves bergeni családanya éppen nemrég lőtte le egyik ellenfelét a Counterstrike nevű játékban. A nő gyűlöli az erőszakot, azonban szeretné megérteni 13 éves Florian nevű fiát és ezért csatlakozott ahhoz a programhoz, amelyben Németországban először a szülőknek lehetőségük nyílik megérteni a számítógépes játékokat és a LAN-partikat. Celle városában összesen 120 felnőtt vett részt az első kifejezetten szülőknek megrendezett LAN-partin. A szervezők összesen 30 számítógépet kereken 400 méter kábellel kötöttek össze.

"Valójában taszítanak az erőszakos játékok. De kezdem megérteni Floriant. Játékosként gyorsan kell reagálnom és száz százalékosan koncentrálnom. Ez egy lenyűgöző kihívás" - összegezte első tapasztalatait Bärbel Sander.

Mint ismeretes, idén február közepén került a Bundesrat, vagyis a német parlament felsőháza elé az a bajor törvényjavaslat, ami szerint minden eddiginél szigorúbban járnának el az erőszakos játékok és filmek készítői, illetve terjesztői ellen. Az elképzelések szerint az eddigi legfeljebb 50 000 euró helyett immár maximum 500 000 eurós pénzbírsággal sújtanák a számítógépes játékok terjesztőit és kölcsönzőit. Ezenkívül betiltanának más (nem számítógépes) játékokat is, köztük például a Gotchát, a Laserdrome-ot és a Paintballt, ugyanis a bajor vezetők szerint ezek ugyanúgy erőszakosak és ezáltal károsak a gyerekekre nézve.

A cellei kezdeményezés azért érdekes, mert Németországban az elmúlt hónapokban ismét fellángolt a vita az erőszakos játékok betiltásáról, az elképzelést a hesseni, a türingiai, az alsó-szászországi és a bajor tartományi belügyminiszter is támogatta, miközben a játékfejlesztők az ország elhagyásával fenyegettek. "A városunk új utakon kívánt elindulni a felvilágosítás területén" - mondta Ulrich Siegmann, Celle város ifjúságvédelmi megbízottja, aki az első szülőknek kiírt LAN-parti ötletgazdája. Ulrich ráadásul részt vesz az alsó-szászországi családügyi minisztérium által támogatott úgynevezett szülői médiatréner képzésben is.

A cél, hogy a szülők megismerjék, hogy a csemetéik milyen játékokkal játszanak, ezáltal pedig megismerjék a gondolkozásukat is. "A számítógépes játékok szabadidős tevékenységek. Nincs bizonyíték arra, hogy egy konzolos vagy PC-s játék miatt vált volna egyetlen fiatal is ámokfutóvá. Ennek ellenére nem szabad alábecsülni ennek a lehetséges veszélyét, mint ahogy a függőség kialakulásának lehetőségét sem" - szögezte le Ulrich Siegmann.


A 40 éves bergeni Claudia Niemeyernek nem tetszik, hogy a 14 éves fia, Philip állandóan a számítógépe előtt ül. "Teljesen elszigeteli magát a környezetétől, elveszíti a realitásérzetét, valamint nem tiszteli az embereket és a halált sem. Ennek ellenére nem tudnám és nem is akarnám megtiltani neki a játékot, fontosabb, hogy felhívjam a figyelmét a valódi világra és hogy ne felejtse el a valódi dolgokat sem" - vélte az édesanya. Ulrich Walter szerint viszont a számítógépes játékok nagyon sok örömet okozhatnak. A 38 éves férfi gyakran ül le a két fiával játszani, de a feleségével is gyakran rendeznek virtuális röplabdamérkőzést. A családapa azonban szigorú, a fiai naponta csupán egyetlen órán át játszhatnak a számítógépükön.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • irkab1rka #19
    Egyetértek. Ez eddig a legépkézlábabb(?) :) ötlet eddig. Ha a fater párszor elkap flashel meg késsel, odabaszod az m4-et, az egeret és inkább mész tanulni.

    Vagy ha mondjuk te ally vagy, a fater meg tauren sámán, és a szerver meg PvP. A fater rádkempel, nyilván belátod, hogy ma már nem terem babér, ideje tanulni a holnapi biosz dogára. Ha neadj isten a fater mondjuk utána nem ül le tévézni, hanem átbeszélitek az anyagot, még az is lehet, hogy tényleg felkészülsz. Én nagy naivan ezt az utóbbit hangsúlyoznám.
  • rosemberg #18
    Ez csak egy poén ilyen nincs én is bekattanok amikor már századszor elbénázok valamit de olyankor kikapcsolom és másnap az első próbálkozásra továbbjutok a játékban."persze volt már hogy a billentyűzet megsínylette de azt is egy ütéssel elrendeztem és nem örjöngtem"
  • zola2000 #17
    Épp pár napja játszottam, és az anyám mindenképp le akart beszélni róla, mert épp olvasta újságban, milyen veszélyesek az erőszakos játékok. Hát persze hogy épp akkor pont a Super Mario Sunshinet nyomtam már egy ideje xD
  • Alfa Of NS #16
    Ezentúl ha az anyuka szeme fénye nem tanul, akkor az anyuci felmegy arra a szerverre, ahol a gyereke játszik és úgy alázza fragben, hogy a gyereknek elmegy a kedve a játéktól és inkább tanul
  • pilsner #15
    ha az anyukák többsége is így reagálna a cs-re meg a hasonlókra, akkor jópár gémer gyerek nem sírna habzó szájjal hogy: az anyu megint megtiltotta hogy gyilkolásszak!!
  • BirRob #14
    Bár ezt a két videót azért hozzá kell tenni:
    http://youtube.com/watch?v=kBVmfIUR1DA&mode=related&search=
    http://youtube.com/watch?v=A1ICJ8xX3E0&mode=related&search=
  • BirRob #13
    Má nem azért de ha a németek mindent betiltanak, akkor szegény gyerek mivel fogja levezetni a felgyülemlő feszültséget?...Kezdjen el dohányozni, vagy legyen örjöngő állat, aki vesz egy pisztolyt és lelövi az osztálytársait, mert nem tudott otthon cs-ni?
  • quentit #12
    Ha én Németországban laknék egy ilyen döntés után azonnal el hagynám az országot...

    Amúgy meg mi az, hogy ha a focit betiltanák meglincselnék őket. Játékosból is van elég sok nem? Nekik is kutya kötelességük lenne lincselni.

    Amúgy meg Németország most Kínával akarja felvenni a versenyt? Mert nagyon úgy néz ki, mintha már diktatúra épülne. Kikölcsönzök egy játékot és megbüntetnek? Mi ez ha nem kínai mentalitás?!
  • gforce9 #11
    Nem szoktatásról van szó, csak arról hogy képben legyen. A lányok nem játszottak régebben háborúsdit, sem az anyukák, mégis tudták mi fán terem. Most viszont a szülők jórésze semmit nem tud arról, hogy igazából mi is köti le a csemetéje figyelmét, mert van köztük egy baziszéles technológiai szakadék. Ezt a szakadékot kéne valahogy áthidalni és ez a módszer szerintem egész értelmes ötlet a gyerek-szülő összehozására.
  • assdf #10
    Na jó de arányában mennyi nő szeret ilyen játékokkal játszani? Vagy focizni? Pedig vannak női focisták is. De azért mégsem jellemző hogy a nők többsége szeretné a focit...
    Amelyik nő meg szeret lövöldőzni a gépen, azt meg nyilván nem kell szoktatni rá.