Ötvös Tibor

"A játékok okolása a tragédiák miatt szimpla rasszizmus"

Közhely, de folyamatosan történnek olyan tragédiák az életben, melyeket egyes csoportoknak mindig sikerül összekapcsolni valamilyen videojátékkal és annak káros következményeként aposztrofálni az illető tettét.

Legutóbb Anders Behring Breivik, az oszlói mészárosról derítették ki, hogy szabadidejében a Modern Warfare második részével "gyakorolt" és tulajdonképpen a játék a hibás a 69 áldozatot követelő mészárlásért. Azonban Christopher Ferguson pszichológus, a Texas Egyetem professzora, az erőszakos játékok és a tömeggyilkosságok szakértője másként látja a helyzetet.

"Tudom, hogy sokan vitatják majd a kijelentésemet, de van egy fajta rasszizmus ezekben a gyilkosságokban... Ha a belvárosban, egy kisebbségiek által lakott területen lévő iskolában történik lövöldözés, akkor soha nem kerül szóba egyetlen játék sem. De ha egy fehérek lakta területen történik mindez, akkor az emberek kiakadnak és szinte azonnal a játékok kerülnek szóba. Szerintem ezért itt fellelhető bizonyos fokú rasszizmus és tudatlanság ebben a témában."



"Az emberek többsége okokat keres az ilyen szörnyűségekre és a videojátékok továbbra is az elsődleges bűnbakok az ilyen tragédiák után. Vannak olyan csoportok, akik mindenért a játékokat okolják és mindig is így tesznek majd. Szerintem azonban értelmetlen mások tragédiájából politikai előnyöket kovácsolni, de ez őket nem zavarja. Ám ezen csoportok az oszlói tragédia után meglepően csendesek maradtak."

"Összefüggésbe hozni az erőszakos játékokat és egy brutális tömegmészárlást olyan, mintha valaki azért gyilkolna, mert épp bakancs van rajta. A Legfelsőbb Bíróság határozata valamennyit segített a dolgokon, mert rámutatott, hogy nincs olyan kutatás, mely bizonyítaná az összefüggést a két dolog között."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zorrobomber #29
    én azért várom a kinect poreszt :)
  • morden #28
    Mert gépen lőni a népet az más , mert életben nem teheted meg, de a géppel szexelni az gáz , mert az élőben az igazi megtenni :D
  • NEXUS6 #27
    Azt bírom, hogy egy játékban halomra gyilkolhatod az embereket, de ha valami kis gyengusz szekszualitás van benne, az már égre-földre szóló skandallum.
  • alien47 #26
    Mindig előkerül a hibáztassuk a játékokat. Ez baromság. Akkor tiltsák be az erőszakos, gyilkolós stb filmeket, híradásokat is. Attól nem lesz valaki erőszakos, mert a TV, Rádió egyebet sem ont magából csak a vért és erőszakot? Nem csak a játék a hibás, a rengeteg újság, egyéb média az nem. Adjon a tv csak természet filmeket, azt is cenzúrázva erőszak nélkül, patakcsobogást stb. És eltűnik az erőszak a világból.

    Addig viszont amíg a médiából sem folyik más mint a brutalitás, nyugodtan békén lehet hagyni a játékokat is.
  • coolpet #25
    En csak annyit mondanek, hogy jolesik levezetni egy kicsit a feszultseget egy nehezebb nap utan ugy, hogy kiloccsantom par zombi agyat az aszfaltra, vagy ledaralok egy egesz hadsereget egyedul, es mosolyogva fekszem le, hogy na ez is megvolt, es nempedig elmegyek egy kocsmaba 2 sort leguritok es ha valaki olyant szol hozzam, beverem az arcat, mert bennem van az ideg.

    Nekem olyan egy hentelos verfurdos jatek is mintha egy lajtos vigjatekot neznek. NFS-t is tolom, megsem megyek 50nel tobbel a varosban, es elozekeny vagyok. Megvannak a normak, es tudni kell, hogy mi micsoda, es hol mi helyenvalo. Aki meg pszihiatriai eset, az meg mas tema, de hogy 99,9%ban nem a jatekok a hibasak az eroszakos viszelkedesert az tuti, sot en pont az ellenkezojet gondolom.

    Van arrol tanulmany, hogy a jatek kikapcsol, noveli a koncentraciokeszseget, a reakcioidot, a logikat. Akkor hol van itt az, hogy eroszakra nevel? na ennyi :)
  • jackoneill90 #24
    nem írok le mindent. Legelső játékaimmal kezdeném: vízipisztoly, patronos kispisztoly, golyót kilövő, kisautó, dömper,mittudommár: következmény utálom ha felém tartanak bármilyen játékfegyvert is, nem száguldozok, csak biciklivel. Agysorvasztó tevékenységek első képernyőn játszható játékaim: 1. oroszlánkirály Nes , supermario, shadow of the ninja. : nem ugrok rá senki fejére, kerülöm az összetűzéseket, A gombát utálom, királylányokat nem szeretem. nem vagdosok össze senkit. Első pc játékaim GT Vice city és counter strike volt amivel ma is játszok még. következménye: nem lövök senkire. nem száguldozok, nem ütök el embert közte rendőrt sem, tankot sem lopok mint tüntetők, bandatag sem lettem, nem drogozom. Végeredmény: Utálom a világot
  • Sir Ny #23
    No és? Ők voltak a jó oldalon. Ilyenkor szabad bombázni az ellenséges lakosságot, nem tudtad?
  • NEXUS6 #22
    Nos a II. VH pusztításainak nagyobb részét az angolszászok és a russzkik okozták. Miután a németek elfoglalták egész Európát, tök mindegy milyen ideológiától vezéreltetve (a nép felé) és viszonylag kevés áldozattal, gyakorlatilag 3 évig tartó folyamatos bombázással, kényszertáborozással (málenykij robot ugye) taccsra tették a kontinenst.

    A nácik se voltak szentek, de az angolszászok és a russzkik már jó előre eltervezték, hogy ők fogják az utolsó fülest adni ebben a II. vh-nak nevezett tömegverekedésben. Csak ha megnézed a háború elején még marhára nem tudta senki, hogy kivel fog büszkén egymás mellett állni, és ki marad a porban (Molotov-Ribbentropp paktum, Francia/Angol tervek a kaukázusi olajmezők bombázásáról, stb).

    Szal ebben a perpatvarban mindenki hibás, max a nácik/fasiszták voltak a legnagyobb hangúak, ami jó azoknak a sunyiknak akik szintén verekedni akarnak, de legalább nem kell magukat "exponálni", és a végén akár győznek, akár veszítenek jó fiúk maradhatnak.
  • Inquisitor #21
    Az meg alap, hogy az ember ha gyenge és nem néz szembe a saját hülyeségeivel, rögeszméivel, elkövetett hibáival, akkor minden bajáért MÁST és csakis MÁST képes okolni. Az meg éppen az idő és hely függvénye, hogy egy embert, kisebb vagy nagyobb csoportot, vallási vagy etnikai alapon választ, stb. Ja és persze mindig meg tudja magyarázni. :)
    Ehhez hozzájön, hogy állítólag egy másik emberben vagy csoportban azokat a negatív dolgokat tudjuk gyűlölni, ami benne is meglévő jellemhiba vagy tulajdonság. A kevésbé vicces az, hogy lehet a kiszemelt "ellenségben" meg pont nincs is meg.
    Ez sokkal könnyebb mint a saját kis beteg lelkében a "szart ellapátolni".

    Nem egy embert ismerek, aki bizonyos csoportokat agresszív tulajdonságai miatt kárhoztat, természetesen az illető egy agresszív állat. Nem egy embert ismerek, aki mindenféle csoportosulásokat vádol zsugorisággal vagy a világ minden pénzének megszerzésére való törekvéssel. Persze az illető olyan zsugori amiről tankönyvet lehetne írni. Valami lehet ebben az elméletben.
  • Inquisitor #20
    Pedig egyértelműen nem normális az ürge. Állítólagos hatalmas intelligenciájával megtervez egy hosszú bosszúhadjáratot, aztán annak második pontján simán vár 80 percet a rendőrségre, hogy elkapják? És még meg is jegyzi, hogy biztos volt benne megölik. Akkor mit is tervezett? Az a fickó nem egyszerűen pszichopata, tényleg bolond. És sehogy nem fogja kimagyarázni gyerekek lemészárlását, semmilyen ideológiai hókuszpókusszal.