Ötvös Tibor

A korhatárbizottság nem játszik a besorolandó játékokkal

Sok szervezet folyamatosan arról panaszkodik, hogy bizonyos játékok nem a megfelelő korhatár besorolást kapták meg. Ennek ugye legismertebb példája a GTA Hot Coffee módja, melyre jóval a megjelenés után bukkant rá egy játékos és óriási botrány lett a dologból.

Ilyenkor természetesen mindenki a Korhatár Besoroló Bizottságot (ESRB) hibáztatja, hogy miért nem vették észre az ilyen és hasonló dolgokat. A Bizottságnál a pohár most telt be, mikor a legmagasabb besorolást kapott Dead Space 2 egyik anyukás reklámja miatt ismét újabb szülői szervezetek fejezték ki elégedetlenségüket a munkájukkal kapcsolatban.

Ekkor az egyik képviselőjük, bizonyos Eliot Mizrachi végre megszólalt és tiszta vizet öntött a pohárba. Az úriember ugyanis hajlandó volt pontosan elmagyarázni, mi is a feladata a Bizottságnak és miért is nem próbálják ki a besorolandó játékokat. Mert ez az igazság: a Bizottság egy percet nem játszik a programokkal.

"Mikor az ESRB-hez bekerülnek a játékok, még nincsenek teljesen kész és még nem is voltak rendesen letesztelve" - kezdte Mizrachi. Ennek következményeképpen ezek a játékok még mindig bugosak és sokszor nagyon nehéz - vagy teljesen lehetetlen - egy bizottsági tagnak ezeket az elejétől a végéig kijátszani.""Másodszor, évente több ezer besorolást végzünk és ezen játékok közül sok végigjátszásához 50 óra is kevés lenne. Szóval idő szempontjából szinte megoldhatatlan feladat lenne. Ennél azonban sokkal fontosabb, hogy a bizottságnak minden egyes részét látnia kellene a programnak, nem csak a fő irányokat (a fő sztorit, a mellékküldetéseket, a pontozási rendszert stb.). Attól, hogy egy tagunk nekiáll játszani a programmal (mert megtehetik, ha így döntenek), az sem garantálja, hogy mindent látott."

Épp ezért az ESRB egy szerződést küld ki minden kiadónak, melyben "érvényesítjük a besorolási rendszerünket és fenntartjuk a jogot, hogy a későbbiekben megváltoztassuk a korhatárt. És ettől kezdve a kiadó dönti el, milyen osztályba sorolja a programot. De nem éri meg trükközniük, hiszen ha a Bizottság rájön, hogy alacsonyabb korhatárba sorolták a programot, mint azt a tartalma alapján az ESRB-vel kötött szerződésük előírná, akkor kemény büntetésekre számíthatnak."

"A minimum az, hogy 1 milliós bírság megfizetésére kötelezi az ESRB a kiadót, de ugyanakkor vissza kell vonniuk a boltok polcairól a játékot is és az új korhatárt jelző címkét kell ráragasztaniuk. Mindenki elhiheti, hogy ennél nagyobb büntetés nem létezik egy kiadó számára. Végső esetben pedig véglegesen visszahívhatjuk a polcokról a játékot és betiltathatjuk a forgalmazását. Egy kiadónak sem éri meg ekkora kockázatot vállalni és tapasztalataink alapján nem is teszik."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Rotyoka #13
  Mit nem értek?

  Azt hogy az ember a saját hülyeségét akármikor átháríthatja másra?

  Már hogy a faszba ne érteném..
 • dronkZero #12
  Nagyon nem érted, hogy hogyan működik ez a világ...
 • Rotyoka #11
  A dvd hátulján van egy cuki kis szöveg ami aranyosan leírja, hogy nem virágot kell szedni.

  Mellesleg, ő vette meg akkor ő a hibás és nem más. Ha meg pattog bele kell szarni és ennyi. Lásd: Postal.
 • Kindred Blades #10
  Azért csapta le a villanyt a balekoknál, mert a kicsit rosszul beállított reklámok úgy festik le a dolgot, mint ha az átlagos, általános/középiskolás gyerkőcöt nevelő anyukák figyelnék a játékot. Ez egy mellényúlás, az ötlet jó, a kivitelezés félrevezető.
  És ennyi elég, ez valakinek a fülébe jut, és már emelik is a keresztet, s mennek a pápához.
  A Mass Effect első részében, aki játszott vele, tudja, van egy fél perces (se), erotikus tartalmú jelenetet. Semmit nem mutatnak, inkább stilizált és utalásos jellegű a dolog, ehhez képest a Fox News pornójátékként jellemezte. Ugyanez van itt is, kérem. Hiába 18+ a besorolás ennél is, a hét éves gyermekét antidepresszánsokkal tömő (mert akkor nem hisztizik, és ez nem légből kapott rágalom, ezt csinálják), kutyát nap közben ketrecbe záró (nehogy odapisiljen a kertbe, a rohadtja, hogy nem használ angol wc-t) asszonykából kitör a kurva nagy aktivista, vagy a nagy aktivista kurva, ahogy tetszik, és máglyán elégeti a gyerkőc fejlődését leromboló játékok készítőit, miközben az említett kölyök a kanapén ül, kómásan a bezabált pizzától és a belé tömött xanax-tól.

  Magyarul néhány hülye picsa csak fontosnak akarja érezni magát, nekik aztán marhára mindegy, mi van a dobozon.
  Az EA a szabályzatnak megfelelően járt el, büntetést ezért nem kapnak, az ingyenreklám meg nem jön rosszul.
 • steamsux #9
  Elnézést lehet hogy én nem értek valamit ?

  A legmagasabb besorolást megkapta a Dead Space 2 és még ez sem volt elég anyunak ?
  A sok tévében menő agyromboló sorozat ami minden néző IQ-ját 60 alá redukálja az meg nem gond?
 • dronkZero #8
  Ja, nem R, az a filmes besorolás. Játéknál M.
 • dronkZero #7
  Ejj, barátom, te is mennyire kurvára képben vagy...

  Na, akkor tegyük fel, hogy holnaptól megszűnnek ezek az osztályozó szervezetek.
  1. A játékok nem kapnak korhatár-besorolást, tehát minden játék egy kategóriába kerül.
  2. Átlag vadkeresztény, technikai analfabéta, idióta anyuka megveszi a "Véres Tömegmészárlás 6" c. játékot a hétéves gyerekének.
  3. Miután feleszmélt az ájulásából, tüntetést szervez, levelet ír a miniszterelnöknek, máglyát épít programozóknak, és addig meg nem áll, amíg valami törvényt nem hoznak, hogy TILCSÁKBE.
  4. És innentől kezdve életed végéig Simsezhetsz meg Viva Pinatázhatsz kedvedre.

  Na ezért kellenek ezek a szervezetek, hogy anyuka orra alá lehessen dörgölni, hogy rated R, IJ.
  Dióhéjban.
 • Rotyoka #6
  De miért nem lehet egyszerűen rászarni az ilyen szervezetekre?

  Menjenek ki tüntessenek, írjanak alá petíciókat, hajrá. RÁjuk kell szarni. Minél jobban tiltakoznak, annál több ember veszi majd meg
 • dronkZero #5
  Ez felügyeleti hivatal, nem ellenőrző. Önellenőrzés van, pont ahogy írod, és az ESRB az önellenőrzést felügyeli, ha hibát, sumákolást talál, akkor büntet. Utólag.
 • tyuklepes #4
  #3. Túladagoltad a faszagyerek-tablettádat?

  #2. Most arra próbáltam célozni, hogy érdemi munka nem is nagyon történik az ESRB-nél, minden cég lehetne "önellenőrző", a felháborodott szülők/jogvédők meg egyenesen a bírósághoz fordulhatnának ...