Ötvös Tibor

A korhatárbizottság nem játszik a besorolandó játékokkal

Sok szervezet folyamatosan arról panaszkodik, hogy bizonyos játékok nem a megfelelő korhatár besorolást kapták meg. Ennek ugye legismertebb példája a GTA Hot Coffee módja, melyre jóval a megjelenés után bukkant rá egy játékos és óriási botrány lett a dologból.

Ilyenkor természetesen mindenki a Korhatár Besoroló Bizottságot (ESRB) hibáztatja, hogy miért nem vették észre az ilyen és hasonló dolgokat. A Bizottságnál a pohár most telt be, mikor a legmagasabb besorolást kapott Dead Space 2 egyik anyukás reklámja miatt ismét újabb szülői szervezetek fejezték ki elégedetlenségüket a munkájukkal kapcsolatban.

Ekkor az egyik képviselőjük, bizonyos Eliot Mizrachi végre megszólalt és tiszta vizet öntött a pohárba. Az úriember ugyanis hajlandó volt pontosan elmagyarázni, mi is a feladata a Bizottságnak és miért is nem próbálják ki a besorolandó játékokat. Mert ez az igazság: a Bizottság egy percet nem játszik a programokkal.

"Mikor az ESRB-hez bekerülnek a játékok, még nincsenek teljesen kész és még nem is voltak rendesen letesztelve" - kezdte Mizrachi. Ennek következményeképpen ezek a játékok még mindig bugosak és sokszor nagyon nehéz - vagy teljesen lehetetlen - egy bizottsági tagnak ezeket az elejétől a végéig kijátszani."



"Másodszor, évente több ezer besorolást végzünk és ezen játékok közül sok végigjátszásához 50 óra is kevés lenne. Szóval idő szempontjából szinte megoldhatatlan feladat lenne. Ennél azonban sokkal fontosabb, hogy a bizottságnak minden egyes részét látnia kellene a programnak, nem csak a fő irányokat (a fő sztorit, a mellékküldetéseket, a pontozási rendszert stb.). Attól, hogy egy tagunk nekiáll játszani a programmal (mert megtehetik, ha így döntenek), az sem garantálja, hogy mindent látott."

Épp ezért az ESRB egy szerződést küld ki minden kiadónak, melyben "érvényesítjük a besorolási rendszerünket és fenntartjuk a jogot, hogy a későbbiekben megváltoztassuk a korhatárt. És ettől kezdve a kiadó dönti el, milyen osztályba sorolja a programot. De nem éri meg trükközniük, hiszen ha a Bizottság rájön, hogy alacsonyabb korhatárba sorolták a programot, mint azt a tartalma alapján az ESRB-vel kötött szerződésük előírná, akkor kemény büntetésekre számíthatnak."

"A minimum az, hogy 1 milliós bírság megfizetésére kötelezi az ESRB a kiadót, de ugyanakkor vissza kell vonniuk a boltok polcairól a játékot is és az új korhatárt jelző címkét kell ráragasztaniuk. Mindenki elhiheti, hogy ennél nagyobb büntetés nem létezik egy kiadó számára. Végső esetben pedig véglegesen visszahívhatjuk a polcokról a játékot és betiltathatjuk a forgalmazását. Egy kiadónak sem éri meg ekkora kockázatot vállalni és tapasztalataink alapján nem is teszik."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Rotyoka #13
    Mit nem értek?

    Azt hogy az ember a saját hülyeségét akármikor átháríthatja másra?

    Már hogy a faszba ne érteném..
  • dronkZero #12
    Nagyon nem érted, hogy hogyan működik ez a világ...
  • Rotyoka #11
    A dvd hátulján van egy cuki kis szöveg ami aranyosan leírja, hogy nem virágot kell szedni.

    Mellesleg, ő vette meg akkor ő a hibás és nem más. Ha meg pattog bele kell szarni és ennyi. Lásd: Postal.
  • Kindred Blades #10
    Azért csapta le a villanyt a balekoknál, mert a kicsit rosszul beállított reklámok úgy festik le a dolgot, mint ha az átlagos, általános/középiskolás gyerkőcöt nevelő anyukák figyelnék a játékot. Ez egy mellényúlás, az ötlet jó, a kivitelezés félrevezető.
    És ennyi elég, ez valakinek a fülébe jut, és már emelik is a keresztet, s mennek a pápához.
    A Mass Effect első részében, aki játszott vele, tudja, van egy fél perces (se), erotikus tartalmú jelenetet. Semmit nem mutatnak, inkább stilizált és utalásos jellegű a dolog, ehhez képest a Fox News pornójátékként jellemezte. Ugyanez van itt is, kérem. Hiába 18+ a besorolás ennél is, a hét éves gyermekét antidepresszánsokkal tömő (mert akkor nem hisztizik, és ez nem légből kapott rágalom, ezt csinálják), kutyát nap közben ketrecbe záró (nehogy odapisiljen a kertbe, a rohadtja, hogy nem használ angol wc-t) asszonykából kitör a kurva nagy aktivista, vagy a nagy aktivista kurva, ahogy tetszik, és máglyán elégeti a gyerkőc fejlődését leromboló játékok készítőit, miközben az említett kölyök a kanapén ül, kómásan a bezabált pizzától és a belé tömött xanax-tól.

    Magyarul néhány hülye picsa csak fontosnak akarja érezni magát, nekik aztán marhára mindegy, mi van a dobozon.
    Az EA a szabályzatnak megfelelően járt el, büntetést ezért nem kapnak, az ingyenreklám meg nem jön rosszul.
  • steamsux #9
    Elnézést lehet hogy én nem értek valamit ?

    A legmagasabb besorolást megkapta a Dead Space 2 és még ez sem volt elég anyunak ?
    A sok tévében menő agyromboló sorozat ami minden néző IQ-ját 60 alá redukálja az meg nem gond?
  • dronkZero #8
    Ja, nem R, az a filmes besorolás. Játéknál M.
  • dronkZero #7
    Ejj, barátom, te is mennyire kurvára képben vagy...

    Na, akkor tegyük fel, hogy holnaptól megszűnnek ezek az osztályozó szervezetek.
    1. A játékok nem kapnak korhatár-besorolást, tehát minden játék egy kategóriába kerül.
    2. Átlag vadkeresztény, technikai analfabéta, idióta anyuka megveszi a "Véres Tömegmészárlás 6" c. játékot a hétéves gyerekének.
    3. Miután feleszmélt az ájulásából, tüntetést szervez, levelet ír a miniszterelnöknek, máglyát épít programozóknak, és addig meg nem áll, amíg valami törvényt nem hoznak, hogy TILCSÁKBE.
    4. És innentől kezdve életed végéig Simsezhetsz meg Viva Pinatázhatsz kedvedre.

    Na ezért kellenek ezek a szervezetek, hogy anyuka orra alá lehessen dörgölni, hogy rated R, IJ.
    Dióhéjban.
  • Rotyoka #6
    De miért nem lehet egyszerűen rászarni az ilyen szervezetekre?

    Menjenek ki tüntessenek, írjanak alá petíciókat, hajrá. RÁjuk kell szarni. Minél jobban tiltakoznak, annál több ember veszi majd meg
  • dronkZero #5
    Ez felügyeleti hivatal, nem ellenőrző. Önellenőrzés van, pont ahogy írod, és az ESRB az önellenőrzést felügyeli, ha hibát, sumákolást talál, akkor büntet. Utólag.
  • tyuklepes #4
    #3. Túladagoltad a faszagyerek-tablettádat?

    #2. Most arra próbáltam célozni, hogy érdemi munka nem is nagyon történik az ESRB-nél, minden cég lehetne "önellenőrző", a felháborodott szülők/jogvédők meg egyenesen a bírósághoz fordulhatnának ...