Gyurkity Péter

Saját videólejátszót készít a BBC

A British Broadcasting Corporation az on-demand szolgáltatások kiterjesztésének jegyében saját videólejátszót készít, amelynek segítségével 30 napig megőrizhetjük a már vetített tartalmakat. Másolásvédelem és több korlátozás hivatott óvni a megoldást.

Az iPlayer névre átkeresztelt fejlesztés eredetileg az MyBBCPlayer projekt főszereplője lett volna. A megoldás lehetővé teszi, hogy a már levetített műsorokat letöltsük és legfeljebb 30 napig eltároljuk saját számítógépünkön és ezen időtartam alatt bármikor megtekinthessük. A brit óriás saját szabályozó testülete több előírással és szigorú korlátozással igyekszik megakadályozni, hogy a lejátszó a kalózok eszközévé váljon.

Ennek értelmében a platformot másolásvédelemmel (DRM) látják el és életbe lép a 30 napos korlát, amelynek következtében egy hónap múltán törlődnek a korábban letöltött és addig tárolt tartalmak. Előírják továbbá, hogy ezen tartalmak legfeljebb 15 százaléka tartozhat egyazon sorozathoz, vagyis nem tehetjük meg, hogy korlátlan számban felhalmozzuk egy-egy tévésorozat epizódjait. A BBC Trust döntése értelmében továbbá az úgynevezett audiobook és klasszikus zenei anyagok nem lesznek elérhetők, mivel egy ilyen lépés hátrányosan érintené a vetélytársakat.

A kezdeményezés mindenesetre újabb jele a BBC megváltozott stratégiájának és annak, hogy a brit társaság vezetése nagyon is komolyan gondolja az új technológiák felhasználását. Korábban a népszerű YouTube portállal kötöttek szövetséget, amelynek eredményeként a felhasználók két csatornán keresztül is megtekinthetik a levetített alkotásokat, a BBC pedig ezzel egy időben jelezte, hogy mindez csak az első lépés a hasonló megállapodások remélhetőleg hosszú sorában.

Elemzők hasonlóképpen pozitívan értekelik a lépést. Michael Gartenberg, a Jupiter Research szakembere kijelentette, hogy a BBC most abból ad ízelítőt, ami néhány éven belül általános lesz, vagyis az ágazat nagy moguljai mind a brit óriás lépéseit követik majd az évtized vége előtt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • A1274815 #3
    Akkor már ha egy epizódot meg akarok örökíteni vele, akkor már ehhez is WMEncoder-rel kell, hogy felvegyem. Nagyszerű!
  • Gerygrey #2
    előírják továbbá, hogy ezen tartalmak legfeljebb 15 százaléka tartozhat egyazon sorozathoz, vagyis nem tehetjük meg, hogy korlátlan számban felhalmozzuk egy-egy tévésorozat epizódjait.

    Vagyis egy 24 epizódból álló sorozat-évadból eltehetek 30 teljes napra 3,6 epizódot? Remek, máris rohanok megvenni ezt a kütyüt. Amiért kis ibetűvel kezdődik a neve, még másfélszer többet is hajlandó vagyok fizetni mint amennyiért adni akarják. Szánalmas...
  • Drawain #1
    persze milyen más nevet találnak ki, mint iPlayer... a határtalan kreativitás.., vagy csak szeretnek kötekedni az Apple-el? :)