Berta Sándor

Az USA 40 évig tárolná az európai utasok adatait

Ismét kritizálták az amerikai kormányt a Privacy International és az Amerikai Polgári Szabadság Unió (ACLU) nevű szervezetek, amelyek szerint az Egyesült Államok sorozatosan megsérti az Európai Unióval korábban kötött légiutas-egyezményt.

A két szervezet felszólította az Európai Parlamentet, az Európai Bizottságot, valamint az Európai Unió 27 tagállamának adatvédelmi biztosait, hogy mondják fel, ezáltal helyezzék hatályon kívül a megállapodást. A Privacy International és az ACLU jogászai több jogsértést is megállapítottak a dokumentummal összefüggésben életbe lépő amerikai belbiztonsági minisztérium rendeleteiben. Ezek ellentétesek az európai adatvédelmi jogszabályokkal és több korábbi megállapodással is.

Ráadásul a minisztérium által használt Automated Targeting System (ATS) nevű rendszer még magával az amerikai adatvédelmi törvénnyel is ellentétes. A két szervezet nyilvánosságra hozott néhány igencsak érdekes részletet. Ezek szerint az Egyesült Államok nem az egyezményben rögzített és az Európai Unió által jóváhagyott 3 éven át tárolja a légiutasok adatait, hanem akár 40 esztendőn át is. Az információkhoz hozzáférhetnek nemcsak a különböző amerikai hivatalok, de akár az amerikai kormánnyal kapcsolatban álló magán vállalatok is.

Franco Frattini, az Európai Unió illetékes biztosa korábban kitért arra, hogy az EU szeretné, ha az Egyesült Államok az adatokat a megállapodásnak és az európai adatvédelmi jogszabályoknak megfelelő módon kezelné. Ez a kérés úgy tűnik, süket fülekre talált a tengerentúlon. Az ATS egyébként része a Treasury Enforcement Communications System nevű hálózatnak, amelyet eredetileg a különböző árucikkek nyomon követésére hoztak létre. A begyűjtött adatokból elkészítik az illető személy veszélyességi profilját. Pontozzák a különböző szokásait, a róla elérhető adatokat (például származási hely, vallás stb.).

Az ACLU képviselői már tavaly is jelezték, hogy az amerikai belbiztonsági és az amerikai egészségügyi minisztérium hónapok óta megosztja egymással az Európából érkező légiutasok személyes adatait, ezzel pedig az Egyesült Államok megsérti az Európai Unióval korábban kötött, a légitársaságok utasainak személyes adatainak átadására vonatkozó megállapodást. Hasonló vád már korábban, még 2004-ben is felmerült, akkor az FBI-t gyanúsították meg az információk felhalmozásával.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BiroAndras #22
    "A tökéletes USA hadsereg. Úgy lövik a katonáikat lefele mint ha csak lőgyakorlaton lennének."

    Persze, mivel most nem háborúznak, hanem rendőrködnek, és az ellenfelek terroristák meg öngyilkos merénylők, akik elbújnak a civilek közt. Akkor nézd a statisztikákat, amikor rendes háború van. Több katonájuk hal meg ilyenkor balesetben meg baráti tűztől, mint amennyit az ellenség megöl.

    "A precíziós bombáik célt tévesztenek."

    Hát, néha olyan is van. A II. világháborúban több száz vagy akár több ezer bombázó kellett egy célpont biztos elpusztításához. Ma a precizíós bombákkal egy bombázó egyedül akár egy tucat célt is megsemmisíthet.

    "A sirály harci járművel elakadnak a homokban."

    A sivatagi viharban pl. épp olyan területen keresztül támadtak meglepetésileg, amin elvileg nem juthatnak volna át a tankok.

    "Hasonlítsd össze az AK-47-est az amcsik fegyverével és rájössz, hogy egy orosz elavult haditechnika ma is odaver nekik."

    Az AK egyszerűbb, olcsóbb, és megbízhatóbb, mint az M-16 vagy M-4, de más szempontok is vannak. Például a tűzerő, a tűzgyorsaság, a pontosság, és a lőtávolság is fontos. Nem tudom, hogy ezekben hogy viszonyulnak egymáshoz, de simán lehet az amcsiké jobb.
  • Morden23 #21
    "ugyanis mesterségesen (média által, alacsony színvonalú műsorokkal) butítják a népet."

    Ha a médiától függene az emberek értelmi színvonala (ami egyébként konkrétan teljes hülyeség), akkor a magyarok legalább olyan hülyék lennének, mint az amerikaiak, ha lehet ilyet mondani. Nálunk talán "magasabb színvonalúak" a műsorok?

    Gerygrey:

    Lehet, hogy Magyarországon is, meg USA-ban is ugyanannyi a hülyék és a normális emberek aránya, csak ameddig nálunk ez mondjuk 4-5 millió embert jelent, addig az USA-ban 130-160 milliót. Nem arról van szó, hogy ha kimegyek New York utcáira, akkor hülyébbek-e az emberek, mint Budapesten, hanem arról, hogy a nagyobb népesség miatt több a hülye, és emiatt nagyobb a hangjuk. Márpedig hangjuk az van (és ezt most nem Bush-ra értem).
  • Neerpelt #20
    Bár alacsony színvonalú műsorok a tévében itt is vannak... de ez még csak a kezdet.
  • Neerpelt #19
    Ez már több a sok(k)nál. Eddig arab "terroristákról" volt szó, nem? Miért az EU-bl akarnak szűrni (annak ellenére, hogy nincs mit)?
    Gerygery: nincs (teljesen) igazad. Nem picivel, hanem sokkal nagyobb a hülye népesség aránya az USA-ban, ugyanis mesterségesen (média által, alacsony színvonalú műsorokkal) butítják a népet.
    A magyar helyzetet ne hasonlítsd össze az ottanival. Jóval műveltebbek és tájékozottabbak vagyunk (még) mint a tengerentúliak, sőt, még a németeknél is!
    Aki nem hiszi: járjon utána!
  • Gerygrey #18
    Persze, a magyar szavazók átlagos értelmi szintje rohadtul nagyobb mint az amerikaié, mi? Dettó ugyanaz a szitu mint itt, vannak idióta politikusok, meg van egy idióta, könnyedén manipulálható birkaréteg. Nincs abban különbség magyarország és az usa között, hogy jellemzően ők teszik ki a lakosság legnagyobb hányadát. Csak mondjuk annyi a különbség hogy fletó nem kezd el irakban lődözni, ha választást nyer. Be kéne már fejezni ezt az "atomot amerikának" meg hasonló kijelentéseket, ott is ugyanúgy emberek élnek mint itthon, és ott is ugyanolyan (na jó, egy picivel talán nagyobb) arányban vannak hülyék a normálisabbakhoz képest. Tudom, irakban is, épp ezért elítélem bush agresszív politikáját, de az a sárdobálás ami itt folyik, az ugyanaz csak kicsiben. Nem tetszik egy ország vezetője, pusztuljon az egész nemzet... Rémesen rossz hozzáállás, nem civilizált népre vall. Tény, hogy az amerikai birkák szava erőteljesen befolyásolja a világ helyzetét mit mondjuk a magyaroké, de eről nem az ottani, békés, holdog életre törekvő átlag állampolgár tehet.
  • nedudu #17
    A tökéletes USA hadsereg. Úgy lövik a katonáikat lefele mint ha csak lőgyakorlaton lennének. A precíziós bombáik célt tévesztenek. A sirály harci járművel elakadnak a homokban.

    Hasonlítsd össze az AK-47-est az amcsik fegyverével és rájössz, hogy egy orosz elavult haditechnika ma is odaver nekik.
  • beef #16
    Elég csak elolvasni a vízum kérő lapjukat:

    "Volt-e valaha letartóztatva vagy büntetve bármely vétség vagy bűncselekmény elkövetése miatt, függetlenül attól, hogy kegyelemben vagy más hasonló jogi
    mentességben részesült? Foglalkozott-e valaha kábítószerterjesztéssel vagy eladással, prostitúcióval vagy kerítéssel?"

    "Abból a célból kéri-e bebocsájtását az Egyesült Államokba, hogy ott olyan tevékenységet folytasson, amely megsérti az export tilalmi szabályokat, hogy
    felforgató, terrorista vagy más törvénytelen tevékenységet folytasson? Tagja vagy képviselője-e olyan szervezetnek, amelyet az amerikai külügyminiszter jelenleg
    terrorszervezetnek minősít? Részt vett-e emberek üldöztetésében a német náci kormány irányítása alatt, vagy részt vett-e valaha népírtásban?"

    "Egy igenlő válasz nem jelenti automatikusan azt, hogy nem jogosult vízumra,..."

    No comment.
  • Praetor #15
    Azért nem kell egymásnak esni...
  • quentit #14
    Te kis naív b*zi (ahogy te is fogalmaztál blair-ről)

    szal' az általad felsoroltak közül melyik államnak van olyan hadserege mint az USA-nak??? Hogy jutnak eszedbe egyáltalán ilyen országnevek? Az egész EU hadserege is gyengébb mint az USÁé összesen. (a NATO itt nem számít, mert abban az USA is benne van, és NATO-NATO ellen nem véd a NATO)
  • csimmasz #13
    Én már meg sem lepödőm.
    Cél a totális kontroll,usa-ban és külföldön is.
    Lassan amerika lessz mindenki ellensége,europa meg gyenge diplomáciában(is).
    B*zi blair a bush csicskása a németeknek van gondjuk most elég a gazdasággal olaszok szintugy, franciák meg piperkőcök sehol egy erősebb karakteresebb vezető.
    Oroszok (olaj,gáz,stb)kinaiak (gazdaság)keményen jönnek föl puhány europaiak meg nem tudnak tenni semmit.